Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Medelhavsfeber
(Mediterranean Fever)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Medelhavsfeber premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 28 april 2023 på Folkets Bios biografer.
Sök efter Medelhavsfeber på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike/Tyskland/Cypern/Palestina, 2022
Produktionsbolag: AMP Filmworks, Majdal Films, Pallas Film & Still Moving, i samarbete med Metafora Production
Producent: Baher Agbariya, Martin Hampel, Thanassis Karathanos, Juliette Lepoutre, Pierre Menahem, Marios Piperides & Janine Teerling
Regi: Maha Haj
Manusförfattare: Maha Haj
Svensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Waleed - Amer Hlehel Jalal - Ashraf Farah
Ola - Anat Hadid Lina - Samar Qupty
Shams (Waleed och Olas son) - Samir Elias Nour (Waleed och Olas dotter) - Cynthia Saleem
Raneen - Shaden Kanboura Aziz - Yussuf Abu-Warda
Hana (Waleeds mamma) - Nihaya Bishara Husam - Sobhi Hosari

Waleed bor i Palestina med fru och två barn, och försöker att livnära sig som författare - men då han lidit av djup depression i åratal lyckas han inte skriva ett ord på sin tilltänkta roman, utan tillbringar mest dagarna i sängen eller framför TV:n. Och var det svårt att skriva innan så blir det inte lättare av att grannen Jamal spelar sinnessjukt hög popmusik så att det dånar genom väggarna i hyreshuset där de bor. Waleed går för att säga till Jalal att sänka volymen, men det går inte så bra - och att Waleed är väldigt insatt i den politiska situationen med Israels ockupation samtidigt som Jalal inte bryr sig alls gör inte saken bättre. Men med den börjar de umgås mer och mer, och trots att Jalal är småkriminell börjar de bli vänner.

Det låter kanske inte så upphetsande, och tempot är lite lågt - faktiskt så lågt att jag somnade ifrån filmen första gången jag såg den. Andra gången gick det dock bättre, och Medelhavsfeber är en bra och intressant film. Alltför originellt är det inte, men det mesta är allmängiltigt över hela världen - förutom ett fåtal referenser till ockupationen av Israel är det nästan inget i filmen som är specifikt för just Palestina, utan hade kunnat hända i de flesta länder.

Det är trovärdigt och jordnära, och jag uppskattar rollfigurerna och den intressanta handlingen. Det är hyfsat engagerande, och här finns både charm, en gnutta humor och framförallt mycket allvar. Det är ett mörkt tema, som bland annat handlar om tankar kring självmord - verkligen inget lättsamt ämne, men det har skildrats på ett bra sätt som inte värjer för mörkret samtidigt som det ändå finns ljusglimtar kvar.

Men medan Waleed hinner bli hyfsat mångfacetterad, så får man tyvärr inte samma inblick i Jalal - han förblir lite för endimensionell, och allt han gör känns inte helt logiskt eller tillräckligt psykologiskt underbyggt. Det gäller inte minst en viktig nyckelhändelse, som jag inte blir riktigt klok på tanken kring. Han känns också lite mer stereotyp, vilket är olyckligt. Det är också en långsam film, som tar god tid på sig att introducera rollfigurerna och premissen, och som dessutom är ganska dialogdriven. Det är alltså inte direkt någon actionfilm, men har man bara tålamod och är hyfsat pigg så får man också sin belöning. Men jag hade gärna sett ett lite högre tempo och fler nyanser hos Jalal, vilket hade kunnat hjälpa för att få filmen mer engagerande.

Medelhavsfeber är en bra och välgjord film, med snyggt foto och bra skådespelarprestationer. Filmen är både underhållande, mörk och dyster, men trots kategoriseringen som dramakomedi är den ärligt talat inte särskilt rolig, utan fungerar bättre som drama än som komedi. Kanske finns här humor som fungerar bättre i Palestina än här, men så länge man ser på filmen mer som ett drama fungerar det ganska bra. Men att Jalals agerande inte är mer psykologiskt underbyggt och att han dessutom inte får samma djup som Waleed ställer till det lite; liksom det onödigt låga tempot. Men förutom det är det en bra och fullt sevärd film, som inte är riktigt lika minnesvärd som jag hade önskat men icke desto mindre innehåller många bottnar och en bra skildring av ett svårt ämne. Betygsmässigt blir en hyfsat stark sjua således det självklara valet, men med ett lite mer finslipat manus hade det kunnat bli ännu bättre. Filmen visades dock på Göteborgs filmfestival med engelsk text, och till råga på allt en svårläst och liten sådan, så möjligtvis kan den uppfattas bättre med svensk text.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 februari 2023

Recensionen har lästs 1049 gånger av 630 personer, sedan den 6 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ÅTTA - FYRA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern