Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Min vackra stjärna
(Beurokeo)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Min vackra stjärna på CDON
Drama / Komedi / Kriminal / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 9 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sydkorea, 2022
Produktionsbolag: CJ Entertainment & Zip Cinema
Producent: Eugene Lee
Regi: Hirokazu Koreeda
Manusförfattare: Hirokazu Koreeda
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ha Sang-hyun - Kang-ho Song Dong-soo - Dong-won Gang
Moon So-young - Ji-eun Lee Hae-jin - Seung-soo Im
Soo-jin - Doona Bae Inspektör Lee - Joo-young Lee
Woo-sung - Ji-yong Park Mr Im - Gil-woo Kang
Sun-ho - Moo-saeng Lee Shin Tae-ho - Kyung-Soo Ryu

I Sydkorea är det vanligt förekommande med så kallade babylådor (eller babyboxar), ofta i anslutning till kyrkor, där mammor kan lämna nyfödda barn som de inte kan eller vill ta hand om själva; helt anonymt och utan någon mänsklig kontakt. När den unga mamman So-young gör precis det och lämnar sitt barn i en babylåda i anslutning till en lokal kyrka kommer det dock i händerna på människosmugglare - för på just den här kyrkan jobbar Dong-soo, som tillsammans med Sang-hyeon ägnar sig åt illegala adoptioner, och mot betalning hittar åt nya föräldrar till oönskade barn. So-young kommer förvisso tillbaka till sitt barn redan efter en dag, men då är processen redan i full gång - och hon följer med de två "barnmäklarna" (som de själva kallar sig för) för att hitta bra föräldrar till barnet istället för att bara tänka på pengar...

Hirokazu Kore-eda är onekligen en talangfull regissör och manusförfattare, och både Systrarna, Sådan far, sådan son och Shoplifters är riktigt bra filmer. När han nu är tillbaka är känslan och stilen delvis samma som i Shoplifters, men handlingen är förflyttad till Sydkorea och språket således koreanska istället för japanska. Min vackra stjärna är, den något menlösa svenska titeln till trots, en mycket bra film. Handlingen är intressant, och precis som i merparten av Hirokazu Kore-edas filmer handlar det om familj i en mycket vid mening och lite annorlunda familjekonstellationer.

Det är intressant och tänkvärt, och jag uppskattar stilen och handlingen. Det har blivit en mycket engagerande film, som håller intresset vid liv på ett elegant sätt. Det är berörande, fängslande och intressant - men samtidigt också småroligt och charmigt, vilket är nödvändigt för att den annars ganska mörka handlingen hade blivit för dyster. Det är stämningsfullt, vackert och samtidigt lågmält, på ett sällsynt lyckat sätt - därför sitter man som klistrad under hela filmen, och kan aldrig släppa blicken från TV:n. Jag uppskattar de ovanligt mångbottnade rollfigurerna, där ingen är helt god eller ond och där man bryr sig om de centrala rollfigurerna trots att de inte direkt är världens mest sympatiska.

Inledningsvis upplevs Min vackra stjärna en smula rörig, och det tar ett tag innan man verkligen lär känna rollfigurerna och förstår vem som är vem. Visst uppskattar jag att slippa övertydlighet, men kanske har det gått en smula för långt åt andra hållet när man inledningsvis har lite svårt att förstå vad som pågår och kopplingen mellan olika händelseförlopp. Men tids nog klarnar allt, och det är väl viktigast av allt. Jag kan också tycka att filmen under ett litet parti runt mitten upplevs något långsam, och kanske hade filmen vunnit på att kortas ned en liten aning. Men det är inte ofta, utan som regel håller filmen sig på rätt sida av gränsen så att det inte upplevs speciellt långsamt eller segt; trots en ganska väl tilltagen speltid på närmare 2 timmar 10 minuter.

Min vackra stjärna är en mycket bra och välgjord film, med utmärkta skådespelare och ett snyggt och genomarbetat foto. Det är lågmält, men samtidigt utan att bli särskilt svårbegripligt. Det är vackert, stämningsfullt, berörande och tänkvärt; och med sin intressanta handling och genomarbetade rollfigurer blir det både underhållande, småroligt och charmigt. Ibland kan filmen kanske balansera på gränsen till översentimentalt, men det är bara nätt och jämnt märkbart och i övrigt finns inte mycket att klaga på i detta starka och minnesvärda drama. För det här är en film man inte lär glömma på mycket länge, och som säkerligen också håller att ses om - därmed blir en stabil åtta det självklara betyget, och har du inte upptäckt denna talangfulle japan tidigare så är det hög tid att göra det nu.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 maj 2023

Recensionen har lästs 1043 gånger av 694 personer, sedan den 11 maj 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SJUA - SEXA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern