Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Mina grannar Yamadas
(Hôhokekyo tonari no Yamada-kun)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Mina grannar Yamadas på CDON
Drama / Komedi / Tecknat / Datoranimerad / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Tecknad dramakomedi
Produktionsland/år: Japan, 1999
Produktionsbolag: Studio Ghibli, Tokuma Shoten, Nippon Television Network, Hakuhodo & Buena Vista Japan
Producent: Takashi Shoji & Seiichirô Ujiie
Regi: Isao Takahata
Manusförfattare: Isao Takahata, baserat på en seriestripp skapad av Hisaichi Ishii
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Takashi - Tôru Masuoka Matsuko - Yukiji Asaoka
Noboru - Hayato Isohata Nonoko - Naomi Uno
Shige - Masako Araki Fujiwara-Sensei - Akiko Yano

Det japanska animationsföretaget Studio Ghibli har blivit kända för sina många huvudsakligen handtecknade och starka långfilmer, och är internationellt sett mest känd genom legendariska Hayao Miyazaki. Men det finns betydligt fler än Hayao som arbetar på Studio Ghibli, och från företagets medgrundare Isao Takahata (som tidigare bl.a. regisserat Pom Poko) kommer den oerhört originella datoranimerade filmen Mina grannar Yamadas; baserad på en japansk seriestrip från dagstidningar som lär vara obekant för de flesta svenskar. Filmen hade premiär 1999, men har först nu släppts i Sverige direkt på DVD.

I filmen får vi följa en japansk medelklassfamilj, när de upplever glädje och sorg i vardagen. Den hårt arbetande fadern Takashi jobbar mest hela tiden medan modern Matsuko är hemmafru och tar hand om det mesta hemma. Deras äldsta son Noboru är tonåring och dottern Nonoko är liten och gullig. I huset bor också barnens bittra mormor Shige. Vi får följa familjen i ett flertal fristående episoder, som presenteras med individuella "avsnittstitlar".

Mina grannar Yamadas är en mycket originell och udda film, som inte liknar något man tidigare sett. Filmen är digitalt tecknad i akvarellstil, med mycket enkel animation. Det är enkla och minimalistiska teckningar, med få färger, inga bakgrunder och nästan inga detaljer. Det påminner en hel del om barnteckningar, fast med lite mer arbete bakom. Som om en impressionistisk konstnär har samarbetat med en femåring, ungefär. Allting har också animerats på enkla tänkbara vis, och det påminner lite om animation av enkla illustrationer i barnböcker. I allsin enkelhet är en del teckningar riktigt fina, men att se en hel långfilm på det här sättet kan bli lite för mycket och det är svårt att vänja sig vid den udda minimalistiska stilen som är så långt ifrån traditionella Studio Ghibli-filmer som man överhuvudtaget kan komma. Trots att det ser handtecknat ut är filmen faktiskt helt och hållet datoranimerad.

Det är inte bara den visuella stilen som sticker ut, utan upplägget är också ovanligt. Här finns ingen röd tråd eller övergripande handling, utan filmen är uppbyggd på en rad fristående korta avsnitt som kretsar kring samma familj. Episoderna varierar i längd från några få minuter till en kvart, och förutom att det handlar om vardagligt familjeliv finns inget genomgående tema. Det är en kul och annorlunda idé, och som kortfilm på 30 - 40 minuter hade det här fungerat perfekt. Men det blir för långt att se en långfilm på 1 timme 40 minuter utan någon som helst övergripande historia, och där alla episoder är helt avslutade. Ett tag är det intressant och trevligt, men det blir alldeles för tråkigt i längden.

Tyvärr har inslagen också mycket varierande klass och kvalitet. Några episoder är riktigt roliga, träffsäkra och minnesvärda. Men minst lika många känns totalt poänglösa, och är varken roliga eller berörande. Däremellan finns det ett antal som går att se, men inte mycket mer än så. En del av inslagen är också för kulturellt annorlunda för att poängen ska framgå i Europa, och delar av filmen blir därmed nästintill obegriplig för en svensk publik. Medan andra delar fungerar riktigt bra, och är universellt tilltalande oavsett land. Maken till ojämn film har sällan skådats, men medan Mina grannar Yamadas bitvis är fantastiskt träffande och udda så är det i slutändan bara ungefär en tredjedel av avsnitten som jag ens med den bästa vilja i världen kan anse vara bra. Det är för lite för en hel långfilm, och därför blir helhetsintrycket svajigt.

Att se den här filmen är minsann en udda upplevelse. Det kan närmast beskrivas som en se en maratonsändning av en rad kortare avsnitt av en japansk kopia av Simpsons, fast med mer ojämn klass och överlag mindre humor. Och då är jag inte ens särskilt förtjust i Simpsons till att börja med... Dessutom är filmen alldeles för lång, och upplevs ganska ofta seg. Genom den annorlunda visuella stilen och upplägget kan det möjligtvis tänkas vara värt att ta en titt på Mina grannar Yamadas, och kanske kan somliga se fler poänger i filmen än jag gjorde. Men trots att några få av de korta episoderna är riktigt bra och träffande, så blev jag överlag riktigt besviken på filmen. Att sätta betyg på filmen är väldigt svårt i och med den enorma skillnaden mellan olika inslag, men fastän filmen när den är som bäst hade förtjänat en stark sjua, så är helhetsintrycket så svagt att jag inte har mage att sätta ett högre betyg än en fyra. En sådan här udda och originell film vill man verkligen älska, men tyvärr kunde jag inte det. Och det känns ärligt talat nästintill förolämpande att en sådan här film lanseras i Sverige, medan så många riktigt bra Studio Ghibli-filmer fortfarande inte kommit till Sverige.

Hittills har merparten av Studio Ghiblis filmer dubbats till svenska - om inte på bio, så åtminstone till DVD-utgåvorna. Tyvärr är dock Mina grannar Yamadas ett undantag till regeln, och av någon märklig anledning återges filmen på DVD-utgåvan enbart i japansk originalversion. Visserligen är det här ingen typisk barnfilm och är i första hand riktad till vuxna, men trots allt är det en familjefilm som passar bra för alla åldrar och som helt saknar våld. Därför är det egendomligt att Pan-Vision inte försett filmen med svenskt tal, så att även barn kan se den och på så sätt bredda målgruppen.

DVD-utgåvan innehåller japanskt tal i Dolby Digital 5.1 och vanlig stereo. Tyvärr finns inte den så omtalade och relativt påkostade amerikanska dubbningen med, vilket är beklagligt. Det finns textning på svenska, norska, danska och finska; men ingen text för hörselskadade. Tyvärr är textningen överlag ganska svårläst, i och med att bilden nästan alltid är väldigt ljus (ofta med stora vita ytor) vilket i kombination med vit text med svarta konturer gör att texten blir ganska ansträngande att läsa. Med den här visuella stilen hade gul text varit att föredra, eller varför inte en platta bakom bilden på samma sätt som de flesta TV-kanaler kör med. Bilden är i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1 (nästan fullskärm på en Widescreen-TV), och bild och ljud håller hög kvalitet. När man matar in skivan möts man av språkvalsmeny, som följs av distributörsjingel och varningstexter. Därefter visas huvudmenyn direkt, som är stilren men stillastående. Som extramaterial hittar vi ett antal olika TV-trailers, biotrailers och TV-spottar för den här filmen; de flesta på japanska och bara ibland med svensk text. Därför försvinner i alla fall en del av poängen med bonusmaterialet, och det är tråkigt att den svenska DVD-utgåvan inte har med någonting mer matnyttigt från den här filmen vilket i kombination med avsaknad av svenskt och engelskt ljudspår gör att DVD-utgåvan upplevs ganska barskrapad.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 april 2012
Senast uppdaterad: 17 april 2012

Recensionen har lästs 2829 gånger av 1619 personer, sedan den 16 april 2012

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SEXA - SEXA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern