Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Van Veeteren - Münsters Fall
(Münsters Fall)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Van Veeteren på CDON
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Sydkorea, 2005
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto & TV2 Norge
Producent: Jan Marnell
Regi: Rickard Petrelius
Manusförfattare: Björn Carlström, Stefan Thunberg & Mårten Skogman, baserad på en roman av Håkan Nesser
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Van Veeteren - Sven Wollter Ewa Moreno - Eva Rexed
Münster - Thomas Hanzon

Den 7 december släpptes som bekant tre nyproducerade filmer med Van Veeteren på video och DVD från SF. Den första har redan recenserats, och nu är det dags för den andra i kronologisk ordning. Den första filmen var baserad på den andra av Håkan Nessers romaner i serien, men denna bygger märkligt nog på den sjätte boken... Trots det, och att det alltså rimligen har gått en längre tid sedan den förra filmen, så har inte mycket förändrats. En stenrik vinhandlare hittas mördad, och eftersom Van Veeteren som bekant gått i pension, så blir det nu hans f.d. kollega Münster som leder utredningen. Allting tyda på en f.d. kompanjon till offret, som också häktas för mordet, men Münster blir alltmer osäker på om de verkligen fått fast rätt person - något ingen annan vill höra, vilket till sist innebär att Münster blir avstängd från utredningen. Han vill dock inte ge sig, och ju mer han undersöker saken, i desto större fara hamnar han själv...

Van Veeteren (Sven Wollter) har här en betydligt mindre roll än i den förra filmen, men det känns faktiskt positivt. Sämre är att Ewa Moreno också har en mindre roll än senast, och istället är det Münster som hamnar i centrum. Förmodligen avsiktligt, men jag tycker inte riktigt om det... En mer jämlik fördelning mellan dessa två personer hade istället varit att föredra. Det är dock bra skådespelare, och Sven Wollter spelar bättre än i den förra filmen. Även Thomas Hanzon som Münster spelar riktigt bra. Storyn är rätt genomarbetad och fullt godkänd, men filmen känns periodvis lite väl förutsägbar. Storyn är dock inte fullt lika rörig som förra gången, vilket jag uppskattar. Men även om filmen är bättre än den förra, så känns det inte som någon höjdare direkt. Det är en välgjord och fullt sevärd film, men den utmärker sig inte på något sätt utan känns som ett ganska traditionellt kriminaldrama. Det är dock ingen tvekan om att filmen är sevärd, men jag skulle aldrig tänka tanken på att se om den...

DVD-produktionen verkar identisk med den förra Van Veeteren-filmen, så läs den recensionen för mer information. Även här inleds DVD-skivan med SF-vinjett och språkval, och därefter kommer exakt samma trailer som på förra filmen (som dock gudskelov går att hoppa förbi, genom att gå till nästa kapitel). Därefter visas huvudmenyn, som enbart är på svenska oavsett valt språk. Även här kommer man av någon märklig anledning till scenvalsmenyn om man avbryter filmen genom att trycka Menu. En annan irriterande brist är att tidssökning av någon märklig anledning inte funkar - d.v.s. det går inte att hoppa till en viss position i filmen (timmar/minuter). Att spola på bild funkar förstås liksom att byta kapitel, men tidssökning fungerar inte på denna film. Extramaterialet är lika uselt som senast - exakt samma skriftliga biografier som på förra filmen, men ingenting mer.

För filmen finns två svenska ljudspår - ett i Dolby Digital 5.1 och ett i vanlig stereo. Textning finns på norska, danska, finska och engelska (vanlig text); samt svenska för hörselskadade, men någon vanlig svensk text finns tyvärr inte. Den svenska texten för hörselskadade är bra och relativt noggrann, även om en del nedkortningar och överhoppade meningar som vanligt skett. Ljudbeskrivningar förekommer då och då, men i övrigt står enbart dialogen utsatt utan bearbetningar. Exempelvis står det inte utsatt vem som säger vad, även om karaktärerna ifråga inte syns i bild. Bra för oss hörande som har på textspåret, men knappast lika bra för döva... Bild- och ljudkvaliteten är bra, men knappast något utöver det vanliga.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 december 2005
Senast uppdaterad: 17 december 2005

Recensionen har lästs 3661 gånger av 2091 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FEMMA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern