Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

My Corsican Romance
(Itinéraire bis)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Vision för recensionsexemplaret
Sök efter My Corsican Romance på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 20 minuter
Genre: Romantisk komedi
Produktionsland/år: Frankrike, 2011
Produktionsbolag: Elia Films, i samarbete med Mars Films, Canal+, Ciné Cinémas, Centre National de la Cinématographie (CNC) & Sofica Soficinéma 4
Producent: Pauline Duhault
Regi: Jean-Luc Perréard
Manusförfattare: Jacques Monnet & Pierre Salvadori
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jean - Fred Testot Nora - Leïla Bekhti
Paoli - Jean-François Stévenin Andria - Catherine Gandois
Ornando - Laurent Fernandez Marc - Clément Aubert
Marcs pappa - Laurent Claret Marcs mamma - Christiane Millet

Jean är 35 år gammal och bor hemma hos sin mamma i ett samhälle på den franska ön Korsika. Efter att hans pappa dött har han mer eller mindre tvingats ta över som kock på familjens restaurang, och hans framtidsutsikter är minst sagt begränsade. Han kan helt enkelt inte ta vägen någonstans, och har aldrig ens varit utanför samhället där de bor. En dag blir Jean ombedd av restaurangens nya finansiör att ta hand om en lyxbil tills finansiörens dotter ska få bilen i bröllopspresent; ett bröllop som ska hållas på restaurangen. När han kör bilen råkar han bli vittne till hur den unga kvinnan Nora blir kastad överbord från ett segelfartyg mitt under en pågående regatta. Han räddar henne från vattnet, och Nora - som kvinnan heter - berättar att det var hennes pojkvän som kastade henne i vattnet. Nu vill hon absolut ta sig till en större stad på Korsika snabbt, och då erbjuder Jean sig att köra henne. De kommer varann nära, men problem uppstår då Jean inte kan motstå att berätta några små vita lögner om sig själv...

My Corsican Romance är ingen alltför originell film, och trots en förhållandevis ovanlig grundstory är temat och premissen av gammalt klassiskt snitt. Det är också tämligen förutsägbart, och några alltför stora överraskningar väntar inte. Men jag tyckte om filmen ändå, och med en kul idé och mängder av charm kommer man ganska långt. Det är underhållande, charmigt och engagerande, och man bryr sig om rollfigurerna och vad som kommer att hända. Filmen har också en kul premiss med några ovanliga drag, och dessutom ett föredömligt tempo där det händer något hela tiden.

Filmen lyckas även att introducera Jean på ett effektivt och elegant sätt, som jag uppskattar. Trots att vi kommer in rakt inne i en handling lyckas manusförfattarna att på bara några få minuter få oss att veta allt väsentligt om Jean. Det är lätt att relatera till honom och hans situation, och man bryr sig om honom från första början. Trots att han onekligen begår sina misstag förblir han relativt sympatisk, samtidigt som han får en del nyanser. Nora har också blivit en mångbottnad och nyanserad rollfigur, och fastän det tar längre tid att lära känna henne så bryr man sig om även henne på ett lyckat sätt. Övriga rollfigurer har dock blivit tämligen endimensionella och i flera fall även stereotypa, men å andra sidan är det förståeligt att fokusera på just de båda huvudrollerna.

My Corsican Romance är också en riktigt rolig film, där man får skratta ganska ofta. Det är förvisso ingen enorm skrattfest, men det är småroligt väldigt ofta och riktigt roligt någon gång då och då; och när man trots allt skrattar högt relativt ofta tycker jag att man får vara nöjd. Jag uppskattar att filmen satsat på förhållandevis lågmäld humor som bygger på dialog och rollfigurer, och för en gångs skull finns här ingen sedvanlig "slapstick"-komik. Det tycker jag om, och det gör att filmen - den enkla och förutsägbara storyn till trots - känns lite mer intelligent än genomsnittliga komedier. Här finns ingen som helst "kiss och bajs"-humor eller annat dylikt, utan allting kretsar kring dialog, rollfigurer och story. Överlag är filmen som sådan också någorlunda lågmäld, och upplevs aldrig överromantiserande eller översentimental. Det uppskattar jag, och det gör att den lyckas att engagera ännu mer utan att kännas manipulativ. Det är väldigt charmigt och samtidigt håller storyn ihop logiskt utan nämnvärda luckor.

Men efter en väldigt lovande inledning börjar filmen sakta men säkert att spåra ur, och mellan varven blir allting tyvärr lite för tillspetsat. Särskilt under den sista halvtimmen har det mesta skruvats några varv för mycket, och det känns onödigt då grundstoryn som sådan är tillräckligt berörande som den är. Det har blivit lite för mycket av det mesta, och det gör att trovärdigheten sjunker. Det förblir ändå kul och engagerande, men jag önskar att manusförfattarna hade kunnat tona ner allting en smula för att öka realismen. Allting i filmen kan visserligen hända i verkligheten, och det finns en del kul och fyndiga grepp, men särskilt sannolikt är det inte... Dessutom är det ett par sidohistorier som aldrig till fullo reds ut, utan som mer eller mindre lämnas hängande i luften. Det tycker jag är tråkigt, och med en speltid på bara 1 timme 20 minuter känns det också en smula förenklat. Däremot uppskattar jag den fina känslan som genomsyrar filmen, och som hela tiden är så charmig och kul så att intresset hålls vid liv ändå.

Fotot är snyggt, med ett sedvanligt bildspråk men en hel del vackra vyer över Korsika. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och båda Fred Testot och framförallt Leïla Bekhti är bra i de båda huvudrollerna. Båda spelar naturligt och trovärdigt, och har dessutom en övertygande personkemi. Även i övrigt är det bra skådisar, och alla gör vad som går av de i många fall ganska begränsade rollerna.

My Corsican Romance är en charmig och rolig film, med en intressant story och mångbottnade rollfigurer. Men det är också en lite väl tillspetsad historia, som bitvis spårar ur aningen för mycket. Det gör att filmen inte riktigt lyckas att beröra och gripa tag i tittarna på samma sätt som den hade kunnat göra. Därför blir filmen inte riktigt lika minnesvärd som jag hade önskat, men det är ändå en bra film med tillräckligt mycket humor för att man ska glömma många av bristerna; åtminstona för stunden. Det är en film väl värd att se för de flesta, men som samtidigt har några brister för många för att det ska kunna bli aktuellt med något annat än en hyfsat stabil sjua.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har franskt tal och textning på svenska, norska, danska och finska. Tyvärr finns dock ingen text för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, följt av en språkvalsmeny. Därpå visas varningstexter, innan vi kommer direkt till huvudmenyn som är stilren, stillastående och engelskspråkig. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt men inte särskilt förvånande för en film som inte gått upp på svenska biografer.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 juni 2013
Senast uppdaterad: 24 juni 2013

Recensionen har lästs 2835 gånger av 1739 personer, sedan den 23 juni 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - NOLLA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern