Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

My Night
(Ma nuit)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

My Night premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag har inte lyckats utröna när den får vanlig biopremiär i Sverige, men gissningsvis dröjer det då filmen inte ens har fått premiär i hemlandet Frankrike än.
Sök efter My Night på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Belgien/Frankrike, 2021
Produktionsbolag: Macassar Productions & Sombrero Productions, i samarbete med Prod Lab
Producent: Alain Benguigui & Marie-Jeanne Pascal
Regi: Antoinette Boulat
Manusförfattare: Antoinette Boulat & Anne-Louise Trividic, i samarbete med François Choquet
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Marion - Lou Lampros Alex - Tom Mercier
Justine - Carmen Kassovitz Michèle - Angelina Woreth
Isabelle (mamma) - Emmanuelle Bercot Läkaren - Maya Sansa

Det har nu gått på dagen fem år sedan Marions storasyster dog i en tragisk olycka, bara 18 år gammal - något Marion har haft svårt att hantera, och hennes mamma ännu svårare att hantera. Nu har mamma Isabelle hittat på att fira sin dotters födelsedag precis som om hon fortfarande vore i livet, med födelsedagstårta och med den bortgångnas vänner inbjudna. Det blir för mycket för Marion, som inte klarar av att vara med utan stormar ut. Hon tillbringar hela kvällen och natten ute på stan i centrala Paris, och stöter på både gamla och nya vänner.

My Night har en mycket intressant och tänkvärd premiss, och inledningen är ypperlig. Det är en stark och berörande inledning, med premissen kring systerns födelsedag och den ansträngda relationen mellan Marion och hennes mamma. Här finns mycket att hämta, och det är både djupsint och gripande. Men när Marion väl har stuckit hemifrån - bara 10 minuter in i filmen - så blir det ärligt talat inte lika bra längre. Efter det blir jag mer kluven till filmen, som visserligen har en fin stämning och intressant handling men som också lider av sin beskärda del av problem. När handlingen utspelas med Marions väninnor är det lite långsamt, men ändå ganska intressant och engagerande. Då är det charmigt och småroligt, och det finns en del bottnar och ett budskap.

Det rör sig dock bara om en halvtimme, och under hela resten av filmen handlar det om killen Alex som Marion träffar ute på stan. Då förvandlas filmen från en hyfsat originell och nyskapande film till en helt vanlig romantisk dramakomedi - allt originellt blir som bortblåst, och istället blir det samma slags upplägg som det redan går tolv på dussinet av. Att Alex i stort sett är en vandrande kliché utan särskilt många nyanser gör heller inte saken bättre. Visst är det fortfarande hyfsat charmigt och trevligt, men det är tråkigt att det originella försvinner för att istället hålla sig till genrens konventionella mallar. Dessutom slutar filmen abrupt, utan att Marion ens har rett ut sin relation med sin mamma - vilket trots allt var det mest intressanta av allt...

My Night är ändå en helt okej och underhållande film, som har ett visst djup och en fin stämning. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och framförallt är debuterande Lou Lampros fantastisk i huvudrollen - hon har alla möjligheter att komma långt inom branschen. Fotot är snyggt, här finns en viss charm, en gnutta humor och en del allvar. Jag uppskattar verkligen den sällsynt lyckade premissen, men tyvärr är filmen som helhet inte alls lika bra som dess lyckade inledning. Och när inte ens halva filmen har gått försvinner all originalitet, och filmen förvandlas istället till ett konventionellt romantiskt drama som följer mallarna till punkt och pricka. Det är sevärt ändå, men inte alls lika djupsint och berörande som filmen är i början. Därför nöjer jag mig med en stark sexa i betyg, trots att filmens första halvtimme hade förtjänat ett högre betyg än så.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 februari 2022

Recensionen har lästs 903 gånger av 465 personer, sedan den 4 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NIA - SEXA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern