Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

New Moon
(The Twilight Saga: New Moon)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter New Moon på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Action / Thriller / Rysare / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 10 minuter
Genre: Romantisk dramathriller
Produktionsland/år: Italien/Kanada/USA, 2009
Produktionsbolag: Summit Entertainment, Temple Hill Entertainment, Sunswept Entertainment & Imprint Entertainment
Producent: Wyck Godfrey, Mark Morgan & Karen Rosenfelt
Regi: Chris Weitz
Manusförfattare: Melissa Rosenberg, baserat på en roman av Stephenie Meyer
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Bella - Kristen Stewart Edward - Robert Pattinson
Jacob - Taylor Lautner Alice - Ashley Greene
Dr. Carlisle Cullen - Peter Facinelli Esme Cullen - Elizabeth Reaser
Jasper - Jackson Rathbone Rosalie - Nikki Reed
Emmett - Kellan Lutz Charlie (Bellas pappa) - Billy Burke
Jessica - Anna Kendrick Angela - Christian Serratos
Eric - Justin Chon Mike - Michael Welch
Sam - Chaske Spencer Emily - Tinsel Korey
Quil - Tyson Houseman Embry - Kiowa Gordon
Harry Clearwater - Graham Greene Billy Black - Gil Birmingham
Aro - Michael Sheen Caius - Jamie Campbell Bower
Jane - Dakota Fanning Alec - Cameron Bright
Victoria - Rachelle Lefevre Laurent - Edi Gathegi

Robert Pattinson & Kristen Stewart
Foto: Kimberley French
© 2009 Summit Entertainment. All Rights Reserved.

Den amerikanska författarinnan Stephenie Meyer (född Morgan) slog igenom 2005 med romanen Om jag kunde drömma, och i romansviten Twilight har det hittills kommit ut fyra böcker. Flera av dem har vunnit priser och alla har blivit bästsäljande på sina håll. Ifjol blev hennes första bok till film, och sedan dess har Twilight-febern spridit sig som löpeld över hela världen. Nu har även den andra boken filmatiserats, som i Sverige fick titeln När jag hör din röst när den kom ut 2007, men filmen släpps under originaltiteln New Moon. Regissören har bytts ut från den första filmen, och istället för Catherine Hardwicke är det nu Chris Weitz - känd för bl.a. American Pie-filmerna och Om en pojke - som stått för regi. Dock är det fortfarande Melissa Rosenberg som skrivit manuset. Bella Swan har nu börjat återhämta sig efter den vampyrattack som nästan tog livet av henne. Hon och vampyren Edward har varit tillsammans en tid och är lyckliga. Nu fyller Bella 18 år, och till hennes födelsedag har Edwards familj ordnat en födelsedagsfest. Men det går inte så bra som väntat, då Bella skär sig i fingret när hon ska öppna en av presenterna, och Jasper inte lyckas att motstå sin längtan efter blod. Han attackerar henne, och de andra i familjen Cullen lyckas nätt och jämnt att stoppa honom. Efter det inser Edward att hans närvaro är ett hot för Bella, och han och hans familj flyttar därifrån; och Bella får inte följa med. Utan Edward blir Bella oerhört deprimerad, och under flera månader lyckas hon inte att göra någonting. Men när hon upptäcker att hon då och då hör Edwards röst i huvudet när hon gör farliga saker, så blir hon lockad att utföra alltmer farliga eller dumma saker; såsom att åka motorcykel eller hoppa från en klippa. I samband med det börjar hon med sin barndomskompis Jacob som bor på reservat, och de kommer allt närmare varann. Men Jacob har en hemlighet, och dessutom har vampyren Victoria som misslyckats med att döda henne senast inte gett upp hoppet om hämnd...

Jag tyckte verkligen om Twilight, och hade därför höga förväntningar inför New Moon. Den kommer kanske inte riktigt upp i samma klass som den första filmen, men jag blev inte besviken. Filmen lyckas på ett skickligt sätt att fortsätta med handlingen och stilen från den första filmen, utan att det känns som en upprepning. Här är det en del nya begrepp som tas upp, och bland annat är det värdefullt att få veta mer om Jacob än vad som framkom under Twilight. Överlag är karaktärsporträtten lite mer genomarbetade än i föregångaren, och medan det då till allra största delen fokuserade på Bella och vampyrfamiljen så får vi nu veta lite mer om fler personer. De som står mest i centrum här (vilket jag inte vill avslöja för mycket om) är förvisso inte alltför intressanta så här långt, men jag misstänker att de kommer att bli viktigare i framtiden. Manuset är genomarbetat, och jag uppskattar att vi här får lära känna Bella bättre än tidigare. Därför får vi här en bättre förklaring till en av frågetecknen gällande Bellas känslor och tankar som jag ställde mig efter den första filmen, och det är glädjande.

Överlag är New Moon en lugnare film än Twilight. De fåtal rysarelement som förekom senast och den lätt obehagliga och kusliga stämningen där är nästan helt borta här. Här blir det istället mer drama och traditionell spänning, men om det är en fördel eller nackdel låter jag vara osagt. Men precis som senast är det en fascinerande och engagerande historia, som griper tag i tittaren från första början och aldrig blir tråkig. Trots att storyn knappast kan ses som jordnära, så känns filmen förhållandevis trovärdig och realistisk, vilket måste ses som mycket imponerande med en sådan genre. Jag kunde heller inte hitta några logiska luckor alls, vilket bör ses som sällsynt vid den här sortens filmer. En sällsynt lyckad charm uppnås, och filmen är både intressant, spännande, smårolig och gripande. Precis som böckerna vågar jag nog påstå att både den här och den förra filmen gjordes med ungdomar som främsta målgrupp, men manusförfattaren Melissa Rosenberg har gjort en bra insats med att bredda målgruppen lite grand och få filmen att fungera bra för de flesta åldrar. I och med att New Moon knappt har några skräckinslag alls, så blir det också en bredare målgrupp än i Twilight och här vågar jag påstå att ingen kommer att bli rädd av filmen. Jag hade visserligen inte sagt nej till en lite kusligare stämning, något som vore logiskt när det handlar om vampyrer, men jag förstår samtidigt poängen i att inte överdriva de delarna. I likhet med Twilight har denna också en så pass unik grundstory och känsla, så att det inte blir en typisk vampyrfilm.

Vi får se vampyrer mer mångbottnade än i de flesta andra fall (möjligtvis undantaget TV-serien Angel), och det är glädjande. Tyvärr har dock flera av medlemmarna i vampyrfamiljen Cullen blivit mer osynliga än senast, och de enda som får någorlunda mycket utrymme är Edward och Alice. De övriga ser vi knappt till alls, vilket känns lite konstigt. Det är också märkligt att scenerna med Victoria lätt kan räknas på ena handens fingrar, fastän hotet från henne är i allra högsta grad påtagligt. Men det största problemet med New Moon är att den blivit lite väl utdragen, och en speltid på 2 timmar 10 minuter måste ses som långt för den huvudsakliga målgruppen. Till skillnad från Twilight kommer den här filmen igång fortare, och det blir ingen lång inkörningssträcka. Här inleds handlingen på en gång, på gott och ont - har man sett den första filmen så behövs det ingen lång introduktion, så då är det glädjande att vi här snabbt kommer in i den centrala handlingen. Men det medför att det är långt ifrån oproblematiskt att se den här filmen, om man inte sett Twilight innan. Fastän filmen kommer igång snabbt, så saktas tempot dock ner senare. Efter att huvudprinciperna presenterats, drygt en halvtimme in i filmen, så förvandlas den under en ganska lång period till ett traditionellt drama med knappt några övernaturliga inslag. Det handlar om relationen mellan Bella och Jacob, och när de börjar umgås allt mer, och det har fått för stort utrymme. Visserligen visar det sig ha stor relevans för handlingen, men under tiden tillför det inte så mycket och känns bitvis lite segt. De långa styckena hade med fördel kunnat kortas ner med minst en kvart; då hade tempot blivit högre och allting hade blivit mer intressant. Då hade jag hellre velat se mer av Rosalie och Jasper, som här blivit näst intill osynliga, och gärna även få se mer av Bellas väninnor på skolan. Bådadera hade varit mer intressant än att få se så väldigt mycket av Jacob, då han visserligen spelar roll för handlingen men åtminstone än så länge inte är en alltför intressant rollfigur.

Fotot är förstklassigt, och filmen är snyggt filmad med ett effektivt bildspråk och en imponerande användning av ljus och skuggor. Specialeffekterna håller utmärkt klass, och ser överlag mycket realistiska och verkliga ut. Det är så här datoranimation ska se ut, och det märks att filmen fått en rejält tilltagen budget. Skådespelarinsatserna är också mycket bra, där Kristen Stewart är lysande som Bella. Jag blev också mycket imponerad av Ashley Greene som Alice. Senast hade jag lite svårt för Robert Pattinson som Edward, då han inte riktigt har tillräcklig utstrålning för rollen. Nu har jag vant mig vid honom, och jag måste nu medge att han faktiskt fungerar riktigt bra och spelar övertygande. Taylor Lautner är också bra som Jacob, även om han bitvis spelar en smula stelt och onaturligt. Precis som Twilight har New Moon i Sverige fått 15-årsgräns av Statens biografbyrå. Jag kan inte för mitt liv förstå varför, då denna rentav är ännu mindre våldsam och farlig än den första filmen, och det redan då kändes mycket tvivelaktigt. Visserligen är filmen ganska spännande, men är förvånansvärt befriad från det mesta av våld och blod och fungerar bra för de flesta åldrar. Jag skulle visserligen inte rekommendera filmen för de allra yngsta, men det är definitivt inte värre än de flesta filmer som fått 11-årsgräns i Sverige. Även den i USA rekommenderade åldersgränsen på 13 år (som dock inte är definitiv, utan bara en riktlinje) är i högsta laget, och 15-årsgräns på den här filmen är ärligt talat fullständigt sinnessjukt. Genom åldersgränsen får den förmodligen största målgruppen inte se filmen på bio, vilket känns minst sagt märkligt. De får istället vänta tills filmen släpps på DVD, för trots filmcensurens utlåtande så vågar jag hävda att New Moon är fullt lämpad att ses av alla från ca 10 - 11 år och uppåt. Min 10-åriga systerdotter har sett Twilight upprepade gånger, och jag är övertygad om att hon dels kommer att uppskatta även denna och dels skulle uppfatta den här filmen som ännu lugnare och mindre hemsk än den förra. Kort sagt är New Moon en mycket bra film, som visserligen hade vunnit på ett lite högre tempo och en något kortare speltid, men som på ett skickligt sätt lyckas att väcka engagemang och intresse. Jag har inte läst boken, så jag vet inte hur väl den håller sig till den. Men som film är den i alla fall riktigt lyckad, och fastän jag upplevde Twilight som snäppet bättre, så ger jag ändå denna en svag åtta i betyg. Filmen kan varmt rekommenderas för alla, även om man inte tillhör den tilltänkta målgruppen, men man bör definitivt ha sett Twilight innan man ser denna.


Taylor Lautner & Kristen Stewart
Foto: Kimberley French
© 2009 Summit Entertainment. All Rights Reserved.

Fotnot: Efter att recensionen skrevs har Nordisk Films överklagan av åldersgränsen tagits upp av kammarrätten, som nu har sänkt åldersgränsen till 11 år. Vid den vanliga premiären av filmen är det alltså numera 11 år som gäller, vilket jag anser är helt rätt beslut.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 november 2009
Senast uppdaterad: 20 november 2009

Recensionen har lästs 3793 gånger av 2248 personer, sedan den 19 november 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NIA - NOLLA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern