Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Outsourced
(Outsourced)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Outsourced på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA/Indien, 2006
Produktionsbolag: ShadowCatcher Entertainment
Producent: Tom Gorai
Regi: John Jeffcoat
Manusförfattare: John Jeffcoat & George Wing
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Todd - Josh Hamilton Puro - Asif Basra
Asha - Ayesha Dharker Bob - Larry Pine
Dave - Matt Smith Guarav - Arjun Mathur
Aunti Jr - Sudha Shivpuri Manmeet - Bhuvnesh Shetty
Rani - Jeneva Talwar Kumar - Saurabh Agarwal
Sanjeev - Ketan Mehta Krishna - Depesh Shah
Madhuri - Urmi Mukherjee Bhagyashree - Shriti Tyagi

I många år har s.k. outsourcing varit vanligt förekommande bland företag i både Sverige och andra länder; d.v.s. att anlita externa företag i främst asiatiska länder samt Indien för att sköta vissa arbetsuppgifter, i ett försök att spara pengar genom länder där löner är lägre. Särskilt i lågkonjunkturer har outsourcing blivit vardagsmat, och det är många arbetstillfällen som blivit bortrationaliserade på det sättet. Att bygga upp en dramakomedi runt det ämnet kan förefalla lite annorlunda, men det är just tanken bakom den amerikansk-indiska samproduktionen Outsourced. Bakom regi och manus står amerikanska John Jeffcoat, som tidigare arbetat som bl.a. ljudmixare och kameraman och som även gjort enstaka dokumentärfilmer, och som i och med denna film gör sin spelfilmsdebut. I centrum står amerikanska Todd, som är avdelningschef för ett callcenter i Seattle, som ansvarar för försäljning av mer eller mindre onödiga varor. Han får en chock när hans chef en dag meddelar honom att hela telefonförsäljningsavdelningen ska läggas ner, för att istället skötas från det betydligt billigare Indien. Hela avdelningen blir uppsagda, förutom Todd själv som åtminstone för tillfället klarar sig. Han får nämligen i uppdrag att resa till det nya callcentret i Indien och lära upp sin efterträdare (den nya chefen), och samtidigt se till så att allting fungerar smidigt och att den indiska personalen kan tillräckligt med engelskt uttal för att låta trovärdigt. Vistelsen i Indien leder till stora kulturkrockar, och den korta resan blir allt längre då det inte alls är så lätt att få verksamheten att bli tillräckligt effektiv. Genom den unga kvinnliga medarbetaren Asha lär han sig också mer och mer om indiska seder och kanske även om romantik...

Att bygga upp en komedi kring ett så pass allvarligt och verkligt ämne som outsourcing kan tyckas lite udda, men det har fungerat över förväntan. Det är en någorlunda originell premiss, även fast själva outsourcing-temat är av underordnad betydelse gentemot kulturkrockar och dylikt. Men fastän Outsourced är en ganska okänd film och jag aldrig ens hade hört talats om den innan, så blev jag positivt överraskad. Grundidén är intressant och kul, och filmen känns ovanligt mångbottnad och opartisk. Att bygga upp filmer kring kulturkrockar är visserligen inte alltför originellt, och vi har sett många sådana filmer genom åren. Men den här filmen är ändå ett av de mer lyckade exemplen i genren, då den nästan helt lyckas att undvika stereotyper och klichéer. Manusförfattarna har lyckats att driva försiktigt med både västerländska och indiska seder på ett rättvist och opartiskt sätt, utan att det blir osmakligt. Till skillnad från många andra filmer bygger inte allting på att utlänningar (i det här fallet indier) är idioter, utan vi får se både positiva och negativa sidor hos både indierna och amerikaner. Det är glädjande och imponerande att amerikanska manusförfattare kunnat vara så pass öppna och neutrala, utan att tydligt ta ställning. Därför har också filmen blivit förhållandevis trovärdig och intressant, och förblir engagerande från början till slut.

Outsourced lyckas också att få med en tydlig indisk känsla där man får en intressant blick på landet, men utan att ta till övertydliga Bollywood-liknande inslag som kanske inte passar så många i västvärlden. Det är också en riktigt rolig film, och jag skrattade vid ett stort antal tillfällen. En liten del av humorn känns visserligen som en smula osmaklig och opassande, men dessbättre är det långt mellan gångerna och merparten lyckas att balansera på rätt sida av gränsen. Trots att det marknadsförts så, så är det här inte en renodlad komedi. Här finns en hel del allvar också och en intressant grundstory som inte enbart kretsar kring komiska situationer. Det är förvisso en ganska lättsam film, men den tar upp en del intressanta budskap och kanske också lockar till en och annan tankeställare hos en del tittare. Det är heller inte en renodlad romantisk film, för även fast det bitvis finns många inslag av romantik så är det inte huvudsyftet med filmen. Outsourced har absolut många fina egenskaper, men det finns också vissa nackdelar. Det mest påtagliga är att många av rollfigurerna blivit tämligen endimensionella, och de flesta får vi inte lära känna alltför väl. De enda riktigt mångbottnade och genomarbetade rollfigurerna är Todd och Asha, och därutöver har Puro åtminstone fått vissa nyanser. De flesta övriga har fått för lite utrymme och är ganska platta, men ingen känns åtminstone särskilt stereotyp vilket är ett steg i rätt riktning. Vid några tillfällen går filmen också lite för snabbt framåt, vilket påverkar trovärdigheten. Det gäller framförallt relationen mellan Todd och Asha som inleds lite väl snabbt, och därför förefaller en smula konstlat. Det hade varit önskvärt om det hade kunnat byggas upp lite långsammare, så att det hade känts mer äkta och realistiskt. Slutet känns också lite snopet och ouppklarat.

Dock är jag glad över att Outsourced blivit en ovanligt oförutsägbar film. Till en början trodde jag att filmen skulle bli väldigt förutsägbar, och en del situationer var också lätta att förutse. Men det förändrades med tiden, då allt fler oväntade vändningar dök upp och jag inte alls lyckades att förutse utgången. Filmen är gjord med liten budget, men filmteamet har gjort det bästa av situationen och filmen ser också ganska äkta ut. Den allra största delen är inspelad i riktiga miljöer i Indien, och det är snyggt foto med en del vackra vyer. Bildspråket är ganska traditionellt och sticker inte ut, men fyller sin funktion. Skådespelarinsatserna är bra, även om ingen sticker ut som något utöver det vanliga. Både Josh Hamilton och Ayesha Dharker spelar övertygande och trovärdigt, och egentligen finns inget tydligt att anmärka på. Men samtidigt är det inte direkt några Oscars-vinnande rollprestationer, och det är få som sticker ut från mängden. Outsourced är en trevlig och rolig film, som visar på kulturkrockar på ett ovanligt nyanserat och neutralt sätt, och även har blivit lite tänkvärd. Det hade inte skadat med ett lite mer finslipat manus, men att det är en underhållande och sevärd film råder ingen tvekan. Jag ställer mig lite frågande till varför filmen kunnat vinna så pass många priser på filmfestivaler, då den i mina ögon inte sticker ut alltför mycket. Trots allt är filmer om kulturkrockar inte direkt sällsynta, och även om Outsourced är en välgjord och lyckad film, så är det heller inget utöver det vanliga och inget man lär minnas alltför lång tid. Därför nöjer jag mig med en sjua i betyg, men det är ju inte fy skam det heller och jag hoppas att många hittar åt denna ganska okända och anonyma film, trots att marknadsföringen i Skandinavien varit i det närmaste obefintlig.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen i formatet 1,78:1, vilket innebär att hela skärmen nyttjas på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och vanlig stereo, och bild och ljud håller relativt hög kvalitet. Filmen är textad på svenska, norska och danska; men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Den svenska texten håller ganska hög klass, och innehåller inga större översättningsfel. Tyvärr är texten dock väldigt liten och ganska svårläst, och innehåller heller inga skuggor eller mycket till kantutjämnning. Faktum är att det var med nöd och näppe jag lyckades att läsa texten på min 42-tums TV, så jag vågar inte ens tänka på hur det skulle gå på en mindre TV. Texten är också delvis något osynkad, och ligger ofta aningen efter ljudet - visserligen inte mer än några få bildrutor, men det är tillräckligt för att det ska bli något störande. När man matar in DVD-skivan möts man av en språkvalsmeny, som direkt följs av huvudmenyn. Det finns inga varningstexter eller trailers, vilket är glädjande.

Som extramaterial hittar vi först och främst en intervju med regissören John Jeffcoat på drygt 12 minuter. Det är ganska intressant, och en del matnyttig information framkommer, även om jag hade önskat att han kunnat gå in mer på djupet. Tyvärr har inslaget en något burkigt ljud och dessutom pratar John snabbt och något otydligt, vilket gör att det inte blir helt oproblematiskt att förstå vad han säger. Därefter hittar vi filmografilistor över vilka andra filmer som de centrala skådespelarna medverkat i genom menyer, vilket inte innehåller något mer än vad Internet Movie Database har att erbjuda. Vidare hittar vi en samling utvalda scener från filmen, som presenteras utdragna ur sitt sammanhang och inte innehåller något som inte finns med i filmen. Exakt vad det skulle ge är bortom mitt förstånd, då det ärligt talat känns helt poänglöst. Slutligen finns även några trailers för andra filmer, valbara i grupp från menyn. Det kan vara trevligt, men tyvärr går de inte att välja individuellt från menyn utan bara som block. Med tanke på att det rör sig om en ganska okänd lågbudgetfilm, så har Outsourced fullt godkänd extramaterial, där i synnerhet intervjun är intressant. Tyvärr har dock extramaterialet ingen textning överhuvudtaget, vilket tillsammans med den alltför lilla texten till filmen drar ner helhetsintrycket avsevärt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 november 2009
Senast uppdaterad: 11 november 2009

Recensionen har lästs 3376 gånger av 1804 personer, sedan den 11 november 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - NIA - SEXA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern