Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Overlord
(Overlord)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox-Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Overlord på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Rysare / Krig / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Actionrysarthriller
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2018
Produktionsbolag: Paramount Pictures & Bad Robot Productions
Producent: J.J. Abrams & Lindsey Weber
Regi: Julius Avery
Manusförfattare: Billy Ray & Mark L. Smith, baserat på en grundstory av Billy Ray
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Boyce - Jovan Adepo Ford - Wyatt Russell
Chloe - Mathilde Ollivier Paul - Gianny Taufer
Tibbet - John Magaro Chase - Iain De Caestecker
Dawson - Jacob Anderson Wafner - Pilou Asbæk
Doktorn - Erich Redman Sergeant Rensin - Bokeem Woodbine
Murphy - Mark McKenna Chloes moster - Meg Foster
Rosenfeld - Dominic Applewhite Scherzer - Marc Rissmann
Grunauer - Joseph Quinn Misstaget - Nick Roeten

Det är den femte juni 1944, dagen före den så kallade Dagen D, då amerikanska fallskärmsjägare flyger över fransk mark mitt under startskedet av den så kallade Operation Overlord som inleder de allierades anfall av tyskockuperade områden i Västeuropa. Tanken är att det här teamet ska slå ut tyskarnas radiotorn, för att försvåra deras kommunikation innan andra soldater ska landstiga i Normandie morgonen därpå. Den nya soldaten Boyce, tuffa Ford, översittaren Tibbet och krigsfotografen Chase befinner sig på planet, men då flygplanet blir beskjutet av tyska stridsflygplan tvingas alla hoppa ut med fallskärm tidigare än planerat; och när de väl landar lyckas man inte hitta alla medlemmar i teamet längre. I skogen stöter Boyce på den franska kvinnan Chloe, och hon hjälper teamet att komma i (relativ) säkerhet i hennes lilla by som tyvärr är hårt ockuperat av tyska trupper. Allt är inte som det ska i det lilla franska samhället, där många blivit svårt sjuka och andra försvunnit spårlöst. Det visar sig dock ha en förklaring, när Boyce lyckas ta sig in i den lokala kyrkan, där en namnlös tysk läkare (Josef Mengele, eller kanske snarare en variant/parodi på honom...?) utför experiment på människor för att de ska bli övermänskligt starka och stryktåliga...

Jag hade mina farhågor inför Overlord; i synnerhet i och med det ganska amatörmässigt utformade Blu-Ray-omslaget, vars framsida verkligen skriker värsta sortens B-film. Men så är dessbättre inte fallet, och till min stora förvåning visade det sig vara en ganska bra och välgjord film. Storyn är intressant, och det är en smart idé att berätta om andra världskriget på det här sättet i en berättelse som är vissa delar verklighet och vissa delar övernaturlig science-fiction. Det låter udda, och det är det för all del också, men det finns redan tillräckligt med verklighetstrogna skildringar om andra världskriget varför det kan vara en bra idé att hitta på något annorlunda.

Filmen lyckas också på ett skickligt sätt att blanda flera olika genrer, vilket gör att filmen passar för de flesta och att nästan alla kan hitta något de uppskattar här - här finns både realistiskt krigsäventyr, drama, action, thriller, science-fiction, skräck och en gnutta komedi - och även om inte alla delar kommer till sin rätt fullt ut, så fungerar det bättre än väntat då många av beståndsdelarna är välgjorda och intressanta.

Därigenom har det blivit en underhållande och engagerande film, som håller intresset vid liv nästan hela tiden på ett intelligent sätt. Det är spännande och intensivt, och vare sig det är storslagna scener eller mer lugna dramascener finns en tacksam intensitet. Här finns också en viss charm och mycket är gjort med glimten i ögat; inte helt olikt Inglourious Basterds i stil och känsla. Och även om den jämförelsen inte är till den här filmens fördel, så fungerar det ändå ganska bra med dessa olika genrer och blandade stilar. Man har trevligt medan man ser filmen, och bitvis blir det ganska otäckt och läskigt med en del typiska skräckinslag. Men att kalla filmen för actionrysare, som Blu-Ray- och DVD-omslagen gör, är verkligen att göra filmen en björntjänst - det är att förenkla en komplex film, och skräckdelen är trots allt en av de mindre framträdande delarna.

Länge fungerar det riktigt bra, då filmen trots en övernaturlig krydda står stadigt på marken och håller sig till det rimliga och hyfsat trovärdiga. Men efter ett tag spårar det ur lite för mycket, då de övernaturliga delarna tar överhanden och det inte längre känns riktigt trovärdigt ens i filmens egen premiss. Det blir helt enkelt lite för mycket med dessa övermänskliga supermänniskor, som tycks överleva precis allt. Med de experiment som nazisterna i allmänhet och Josef Mengele i synnerhet höll på med under andra världskriget känns det inte alls otroligt om han också ägnade sig åt att försöka göra människor övermänskligt starka, som också känns logiskt utifrån sammanhanget och upplevs trovärdigt. Det finns visserligen inget som tyder på att han gjorde just det, men det hade knappast förvånat någon och det känns inte långsökt att någon skulle lyckas med det. Men därifrån till att göra någon slags monster, som inte bara är övermänskligt starka utan dessutom kan överleva i stort sett allt och inte ens blinkar när någon skjuter på dem, blir ett ganska stort steg och det går helt enkelt lite för långt. Den biten skär sig också från filmens i övrigt ganska realistiska miljö och skildring, och gör att det inte riktigt känns som samma film längre.

Regissören Julius Avery går också lite för långt med det grafiska, då han verkligen tycks älska att frossa i våld och blod, och dessutom går steget över till att visa så mycket våld och blod som möjligt enbart för sakens skull. Det är jag inte helt förtjust i, och krig är tillräckligt blodiga som de är utan att dessutom börja frossa i det med någon slags serietidningsestetik. Det här blir lite för groteskt och grafiskt, så att det vid några tillfällen blir rent av motbjudande att titta på. De försök till humor som förekommer fungerar heller inte speciellt väl, och humorn blir så slätstruken och poänglös att det åtminstone för mig inte blev roligt alls annat än vid något enstaka tillfälle. Då hade man lika gärna kunnat hoppa över humorn helt och hållet, och skillnaden är stor gentemot Inglourious Basterds som faktiskt lyckades att göra kriget humoristiskt. Julius Avery och hans manusförfattare är heller inte så bra på att göra trovärdig dialog som jag hade önskat, och ibland är det synd att J.J. Abrams inte själv kunnat regissera istället för att bara producera - han är helt enkelt bättre på dialog än det här teamet.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk med övertygande specialeffekter. Jag uppskattar att filmteamet valt att i möjligaste mån använda sig av naturliga effekter - d.v.s. mask, sminkning och dylikt - och bara ta till datoranimation där det verkligen är nödvändigt. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Jovan Adepo är riktigt bra som Boyce, och gör en övertygande och naturlig rolltolkning utan överspel. Wyatt Russell är helt okej som Ford, men känns lite stelare och övertygar inte riktigt lika mycket. John Magaro är bra som Tibbet, men sticker inte ut som något utöver det vanliga. Danska Pilou Asbæk är ganska bra som den tyska SS-officeren Wafner, men balanserar på gränsen till överspel och går vid några tillfällen över gränsen. Men den klart bästa insatsen står faktiskt franska Mathilde Ollivier för, som den enda kvinnliga rollfiguren Chloe. Hon är utmärkt, och spelar övertygande och trovärdigt; och hon visar att hon kan vara både tuff och naturlig varför hon fungerar lika bra i alla slags scener.

Overlord är en ganska bra film, som lyckas att åstadkomma någonting förhållandevis nytt genom att blanda andra världskriget med science-fiction och skräck. Det är udda och förhållandevis originellt, och det som i fel händer hade kunnat bli en medioker B-film blir faktiskt ganska lyckad och välgjord. Det är spännande, charmigt och obehagligt, men ibland blir det lite för mycket av det goda och intrigen med övermänniskor går lite för långt då det vid några tillfällen inte längre förblir logiskt ens inom filmens egen premiss. Jag är heller inte helt förtjust i att frossa i våld och blod på det här sättet; i synnerhet när det inte görs med humor på samma sätt som i Inglourious Basterds. Det ska nog föreställa finnas humor här också, men den är totalt slätstruken och blir ärligt talat nästan aldrig det minsta roligt. Det förtar en del av den positiva känslan, men här finns ändå så pass mycket positivt att filmen utan tvekan ändå är sevärd; varför jag efter moget övervägande väljer en mycket svag sjua i betyg.

Blu-Ray-utgåvan innehåller bild i Widescreen med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolby Atmos 7.1 på engelska, med en kärna i Dolby TrueHD för bakåtkompatibilitetens skull. Ljudspåret verkar dock vara mastrad eller konfigurerat annorlunda än de flesta andra Blu-Ray-filmer med Dolby Atmos-ljud, för medan de flesta filmer spelas upp direkt i Dolby TrueHD om man inte har Atmos-stöd på sin hemmabioreceiver, var jag här tvungen att gå in och experimentera med Blu-Ray-spelarens avancerade finesser innan jag till sist lyckades få något annat än stereoljud. Lite besvärligt och märkligt. Allra bäst hade det varit om man för kompatibilitetens skull också kunnat ta med ett ljudspår i DTS-HD, då det stöds av alla Blu-Ray-spelare och receivers utan krångligheter. Det finns även ljudspår i DTS-HD på några dubbade språk samt syntolkning på engelska, vilket säkerligen är värdefullt i engelskspråkiga länder men i Sverige är det väl kanske lite mer tveksamt hur många synskadade som är tillräckligt bra på engelska. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och jag uppskattar att bakhögtalarna används flitigt; men lite synd att nästan all dialog ligger i centern. Filmen är textad på ett dussintal olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken, och dessutom finns både vanlig engelsk text samt engelska för hörselskadade; trevligt och alltför sällsynt nuförtiden. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Texten är lagom stor och relativt lättläst, men kantlinjerna är ganska tunna. När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel, varpå man får välja språk från en enkel språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter på valt språk, innan man direkt kommer till huvudmenyn som är stillastående men stilren.

Som bonusmaterial hittar vi en sjudelad bakom kulisserna-dokumentär på totalt hela 50 minuter. Vi får veta en del om rollbesättningen och om handlingen, men fokus ligger främst på hur man spelat in en del scener, hur man löst det med specialeffekter och mycket om scenografi. Det finns absolut en del matnyttigt att hämta, men inslaget blir ibland lite för teknisk med för stort fokus på scenografi och inspelningsplatser; vilket förmodligen är av begränsat intresse för gemene man. Det blir också lite för mycket traditionellt ryggdunkande, då lite för stor del går åt till att skryta över regissören, producenten och skådespelarna. Man hade nog vunnit på att korta ner bonusmaterialet en del, för att bara ta med det mest väsentliga och intressanta - för de flesta är nog 50 minuter i mesta laget, i synnerhet som det medför en del dödtid och lite för mycket skryt över allt och alla. Glädjande nog har allt bonusmaterial svensk text, vilket börjar bli alltför sällsynt nuförtiden. För det förtjänar Paramount en stor eloge.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 april 2019
Senast uppdaterad: 4 april 2019

Recensionen har lästs 1208 gånger av 721 personer, sedan den 4 april 2019

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ÅTTA - ETTA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern