Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Paranormal Activity 3
(Paranormal Activity 3)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Paranormal Activity 3 på CDON
Thriller / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Rysarthriller
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Paramount Pictures & Blumhouse Productions
Producent: Oren Peli, Jason Blum, Steven Schneider & Akiva Goldsman
Regi: Henry Joost & Ariel Schulman
Manusförfattare: Christopher Landon, baserat på karaktärer skapade av Oren Peli
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dennis - Christopher Nicholas Smith Julie - Lauren Bittner
Kristi - Jessica Tyler Brown Katie - Chloe Csengery
Randy - Dustin Ingram Mormor Lois - Hallie Foote
Kristi som vuxen - Sprague Grayden Katie som vuxen - Katie Featherston
Ali - Molly Ephraim Daniel - Brian Boland
Lisa (barnvakten) - Johanna Braddy Kuslig kvinna - Maria Olsen

Ända sedan den enorma framgången för lågbudgetrysaren Blair Witch Project är det många som försökt att efterlikna den framgången med billiga lågbudgetfilmer, ofta av skräckkaraktär. Det är få som lyckats, men undantaget är den Israelfödda Oren Pelis debutfilm Paranormal Activity från 2007, som lite otippat blev en enorm succé över hela världen. Därför är det knappast någon större överraskning att man därefter velat upprepa den framgången med en uppföljare 2009, och nu är det dags för Paranormal Activity 3. Oren Peli har fått nöja sig med att producera den här filmen, precis som senast. Regissören har bytts ut för andra gången, och nu är det istället dokumentärfilmarna Henry Joost och Ariel Schulman (som tidigare låg bakom Catfish) som tillsammans stått för regi. Till skillnad från många andra skräckfilmer på senare år har denna också gått upp på bio i Sverige. I den första filmen kretsade handlingen kring Katie och hennes sambo Micah, och i tvåan fick vi parallellt istället följa Katies storasyster Kristi och hennes man. Nu är det dags att backa tillbaka tiden till 1988, och få se hur Katie och Kristis uppväxt egentligen var.

2005 kommer Katie med en låda med gamla VHS-band till Kristi och hennes man, som kommer från deras mormor och som ingen verkar ha tittat på. På dessa band återfinns en skildring av vad som hände 1988, då Katie och Kristi var barn. De har precis flyttat till ett nytt hus tillsammans med deras mamma Julie och hennes nyblivne pojkvän Dennis. Huset är stort och fint, och till en början känner de sig lyckliga i det nya huset. Julie oroar sig dock över att Kristi nästan omedelbart efter flytten regelbundet börjar prata med en osynlig låtsaskompis vid namn Toby, men Kristi insisterar på att Toby finns på riktigt. Snart börjar allt fler mystiska saker inträffa i huset, med oförklarliga ljud och skuggor. Dessutom hittar han en mystisk symbol på väggen till de båda flickornas rum. Det gör Dennis så orolig att han börjar att sätta upp övervakningskameror runt om i huset, och börjar även själv gå runt med en videokamera (modell större; vi talar trots allt om 1988) för att dokumentera vad som händer...

Den första Paranormal Activity var en riktigt bra film, medan jag inte riktigt tyckte att tvåan kom upp i samma klass. Därför är det glädjande att se att Paranormal Activity 3 är bättre än den senaste filmen. Det är ett smart drag att göra en "prequel" av vad som hände när systrarna Katie och Kristi (som ettan respektive tvåan kretsade kring) var barn, och det fungerar riktigt bra. Det är en genomarbetad story, som någorlunda håller ihop logiskt. Jag uppskattar också att filmteamet, till skillnad från vissa andra uppföljare, fortsätter att fokusera på samma familj istället för att sväva ut med helt nya rollfigurer i varje film. Visserligen är mycket sig likt jämfört med den första filmen, men det finns i alla fall några nya grepp och jag uppskattar att det är mindre mängd "fast övervakningskamera på långt håll" jämfört med Paranormal Activity 2. Här ser man det mesta som händer, och det är mer handkamera. Det kan visserligen bli lite för skakigt, särskilt på en stor bioduk, men jag blev i alla fall inte illamående av att se det.

Precis som i de tidigare filmerna handlar det till största delen om psykologisk skräck, för det är egentligen inte alltför mycket vi faktiskt får se i bild. Istället handlar mycket om ens egen fantasi, och vad man själv kan inbilliga sig händer utifrån det lilla vi får se. Då våra fantasier oftast överträffar verkligheten, så är det ett smart drag och gör att filmen trots allt blir obehaglig. Under den sista halvtimmen kan jag dock tycka att manusförfattaren går ifrån det psykologiska temat lite för mycket, då lite för mycket avslöjas och vi får se aningen för mycket. Men vad man tycker om det är förstås en smaksak, och överlag fungerar filmen ganska bra. Och bitvis är det en riktigt otäck film, som har en övertygande obehagskänsla igenom hela filmen och där det då och då blir så otäckt att man nästan hoppar högt. Mot slutet fick jag riktig gåshud, och de sista 20 minuterna sitter man som på nålar hela tiden. Av en del scener får man verkligen kalla kårar, och Paranormal Activity 3 känns betydligt otäckare än den lite mer tama andra filmen. Men någon jättekuslig film är det trots allt inte - det finns värre rysare, och exempelvis Blair Witch Project fungerar bättre. Men det är i alla fall tillräckligt för att jag ska misstänka att jag kan få svårt att sova ett litet tag, och det är en film som man kommer ihåg ganska länge i efterhand.

Men särskilt under den första dryga halvtimmen tycker jag att det känns lite väl menlöst, då vi knappt får se någonting och tempot är väldigt lågt. Då känns det ganska segt, när det bara handlar om obehagskänslor då och då tillsammans med ganska utdragna scener där vi exempelvis får se personer sova under ett tag. Det gör dock kontrasten effektiv vid de överraskningsmoment när det faktiskt händer något, och det gör att det vid några tillfällen blir både otäckt och effektivt. Men tempot är lite för segt under den första halvtimmen, och det är först under den sista halvtimmen som filmen får ett riktigt intensivt tempo. Men trots den långsamma stilen tittade jag inte på klockan en enda gång, så det bör ju trots allt tyda på att filmen har en del kvaliteter.

Däremot känns även denna mycket realistisk och trovärdig, och den autentiska känslan är oerhört stark. Genom upplägget och det filmade materialet på VHS-band från 1988 är det förhållandevis lätt att tro att det är verklighet, vilket dessbättre inte är fallet. Rollfigurerna har också blivit relativt mångbottnade, och det är verkligen trevligt och charmigt att få se Katie och Kristi som barn. Dennis och Julie är också relativt nyanserade och känns äkta, men mormodern får aldrig något nämnvärt djup.

Precis som de två tidigare filmerna, så är Paranormal Activity 3 inspelad med mycket liten budget och enkla medel. Allt är inspelat med antingen hemvideokameror eller fast uppsatta kameror, så det finns inget avancerat bildspråk. Men i all sin enkelhet är det trots allt ett starkt och snyggt foto som erbjuds, och scenerna med skakig handkamera blir inte lika jobbiga som i somliga filmer inom genren. Miljöerna är dock begränsade, och 90% av filmen utspelas i samma hus och i något av 3 - 4 olika rum. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och alla spelar övertygande och trovärdigt. Debuterande Chloe Csengery och Jessica Tyler Brown är förvånansvärt bra som Kristi och Katie, och känns även som samma personer som i vuxen ålder, vilket är imponerande. Det är också något fler skådespelare än i den första filmen, även fast det främst är fyra personer vi får se regelbundet.

Paranormal Activity 3 har en smart och lyckad grundstory, och det är intressant att få se vad som hände när Katie och Kristi var små. Jag tycker dock inte riktigt att det vi nu får se stämmer överens logiskt med de två första filmerna, och flera frågetecken återstår. Dessutom lämnar slutet en hel del övrigt att önska, men fram tills dess är det en obehaglig och bra film som håller intresset vid liv trots ett inledningsvis relativt lågt tempo. Efter viss tvekan ger jag filmen en svag sjua i betyg, och det är en ganska bra och lyckad film även fast det knappast är en sådan film som man absolut vill se på bio. Alltför originellt är det inte, utan filmen bibehåller ungefär samma upplägg och stil som den första Paranormal Activity. Men det är i och för sig inget större fel med det, och man känner i alla fall igen sig utan att det blir en ren kopia. Men jag önskar verkligen att regissören och manusförfattaren kunnat få till ett betydligt bättre slut, som inte känts fullt så här ouppklarat och antiklimaktiskt...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 november 2011
Senast uppdaterad: 18 november 2011

Recensionen har lästs 3194 gånger av 1749 personer, sedan den 17 november 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NIA - SEXA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern