Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Percy Jackson: Monsterhavet
(Percy Jackson: Sea of Monsters)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Percy Jackson på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Fantasyäventyr
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2013
Produktionsbolag: Fox 2000 Pictures, 20th Century Fox, 1492 Pictures, Sunswept Entertainment & i samarbete med
Producent: Michael Barnathan, Chris Columbus, Karen Rosenfelt & Mark Morgan
Regi: Thor Freudenthal
Manusförfattare: Marc Guggenheim, baserat på en roman av Rick Riordan
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Percy Jackson - Logan Lerman Annabeth - Alexandra Daddario
Tyson - Douglas Smith Grover - Brandon T. Jackson
Clarisse - Leven Rambin Chiron - Anthony Stewart Head
Luke - Jake Abel Hermes - Nathan Fillion
Dionysus - Stanley Tucci Tereus - Connor Dunn
Graierna - Mary Birdsong / Yvette Nicole Brown / Missi Pyle Thalia - Paloma Kwiatkowski
Polyphemus - Robert Maillet Kronos - Robert Knepper

Den amerikanska författaren Rick Riordan jobbade under många år som lärare i engelska, och har med tiden utvecklats till en framstående expert på grekisk mytologi. Det utnyttjade han till sin framgångsrika ungdomsromanserie om halvguden Percy Jackson, som resulterat i fem böcker och den första (The Lightning Thief från 2005) fick titeln Född till hjälte i Sverige. 2010 blev denna första bok till film i regi av Chris Columbus. Nu är det dags för en uppföljare, som fått titeln Percy Jackson och monsterhavet som bygger på Ricks andra roman med samma namn. Chris Columbus producerar fortfarande, men är utbytt som regissör mot Thor Freudenthal (som bl.a. gjorde Diary of a Wimpy Kid).

För sju år sedan kom Athenas dotter Annabeth och hennes vänner för första gången till lägret Camp Half-Blood; det enda stället där halvgudar kan vara säkra. På vägen dit blev de attackerade av en cyklop (en slags enögd jätte enligt mytologi), och Zeus dotter Thalia offrade sitt eget liv för att kunna rädda sina vänner. Thalia förvandlades istället till ett magiskt träd, som åstadkommer en skyddande barriär för lägret och gör att ingen annan än halvgudar kan ta sig in. I nutid försöker Percy Jackson att leva upp till allas förväntningar på honom efter stordåden i den första filmen, men det är inte lätt då lägrets träningsövningar är allt annat än enkla. Han får också en chock när han får besök av sin hittills okända halvbror Tyson, som är en cyklop samt hälften gud och hälften havsnymf. De får dock annat att tänka på när Luke, son till gudarnas budbärare Hermes, attackerar lägret och förgiftar det magiska trädet. Det förstör barriären, och gör att onda krafter kan börja attackera lägret. Enda hoppet för halvgudarna är att hitta de mytomspunna gyllene skinnet, som enligt legenden kan väcka vem som helst till liv, vilket också bör kunna återställa trädet och därmed även skyddsbarriären. Men det gyllene skinnet ska enligt ryktena finnas mitt i det som gudarna kallar Monsterhavet; mer känt för människor som Bermudatriangeln. Lägrets föreståndare Dionysus skickar besserwissern Clarisse på det farliga uppdraget, men Percy och Annabeth litar inte på att hon faktiskt kommer att kunna hitta det gyllene skinnet. De tar istället med Tyson och satyren Grover för att själva ge sig ut och hitta åt det gyllene skinnet. Det blir en farlig resa, och det blir inte bättre av att Annabeth har svårt att lita på Tyson efter hennes tidigare erfarenheter av cykloper...

Percy Jackson och kampen om åskviggen var en riktigt bra film, som vävde ihop grekisk mytologi med nutida företeelser på ett skickligt sätt. Jag hade därför ganska höga förväntningar inför uppföljaren Percy Jackson och monsterhavet, och de infriades till fullo. Den här filmen har en lite mer omfattande handling, och det händer förhållandevis mycket men utan att någonsin bli rörig eller osammanhängande. Det är välgjort och riktigt underhållande, fast den här filmen är inte riktigt lika lärorik i och med att kopplingen till grekisk mytologi är lite svagare. Storyn är ändå riktigt intressant och det är tänkvärt med bra budskap, men referenserna till grekisk mytologi är något färre än i den första filmen. Det är charmigt och intressant, och jag uppskattar det lagom höga tempot och den intensitet som genomsyrar filmen. Det finns en del lågmäld humor, som man får skratta en del åt och som hjälper till att lätta upp stämningen. Det uppskattar jag, men samtidigt tar humorn aldrig överhanden från det allvarliga och spännande temat. Det är riktigt spännande, och filmen förblir fängslande från början till slut.

Bland rollfigurerna fortsätter Percy och Annabeth att utvecklas, som båda två blivit ännu mer mångbottnade och nyanserade än i den första filmen och som hjälper till att få filmen levande. Grover upplevs inte lika stereotypt som i originalfilmen, men förblir ändå ganska endimensionell; inte minst då han lyser med sin frånvaro under relativt stora delar av filmen. Tyson hinner få vissa nyanser och är inte alls stereotyp, men hinner samtidigt inte riktigt få det djup jag hade önskat. Clarisse är ett värdefullt tillskott till filmserien, och fastän hon till en början upplevs ytterst stereotyp så visar det sig efter ett tag vara helt avsiktligt, då hon utvecklas till att få ganska många nyanser - skenet kan bedra, helt enkelt. Det uppskattar jag, och hon är faktiskt en intressant rollfigur då hon dessutom fungerar både som antagonist och protagonist samtidigt; hur absurt det än må låta. Men Luke är om mojligt ännu mer endimensionell än senast, och framstår ärligt talat närmast som spritt språngande galen.

Dessutom känns det lite märkligt att i stort sett alla gudar helt lyser med sin frånvaro i den här filmen, för att istället enbart fokusera på halvgudarna. De som redan hade relativt små roller i föregångaren är nu alltså helt borta, och vi får inte se till vare sig Poseidon, Zeus, Hades eller Athena. Det gör att kopplingen till riktig mytologi blir svagare, och då filmen trots allt handlar om Poseidons söner och Athenas dotter känns det egendomligt att inte se till dem alls. Den enda av gudarna som förekommer överhuvudtaget är Hermes.

Det märks att Percy Jackson och monsterhavet främst riktar sig till en yngre publik, med tohnåringar som främsta målgrupp. Därmed märker man av vissa förenklingar och klichéer, och det kan ibland leda till en och annan logisk lucka. Men jag tycker ändå att manusförfattarna gjort ett bra jobb med att bredda målgruppen, så att alla ska ha utbyte av filmen. Visst kan det upplevas en smula förenklat och tillrättalagt för oss vuxna, men det fungerar ändå riktigt väl och gör att både ungdomar och vuxna får fullt utbyte av filmen. Det är för invecklat och moget för yngre barn, men från 10-årsåldern och uppåt fungerar det nog riktigt väl och filmen tilltalar även fullvuxna nästan lika mycket som ungdomar. Det uppskattar jag, och det är skickligt att göra en film med en så bred målgrupp utan att det upplevs menlöst.

Ibland blir det lite för många och utdragna actionscener för min smak, och man märker ibland att regissören haft en förkärlek till att frossa i specialeffekter så mycket som går. Men på den fronten fungerar det ändå bättre än i originalfilmen, då det är färre actionscener och filmen istället överlag blivit mer äventyrsinriktad. Dock är det fortfarande tämligen förutsägbart, och även denna film lider av viss övertydlighet. Men det kanske är ett nödvändigt ont för att fungera även för en yngre publik, och är förmodligen inget som barn och ungdomar tänker över på samma sätt.

Filmen erbjuder ett snyggt foto, med en del fina vyer kombinerat med ett starkt och effektivt bildspråk. Specialeffekterna är riktigt bra, och det mesta ser och känns naturligt ut. Visst, det är inte riktigt i samma tekniska klass som Avatar, men effekterna är fullt jämförbara med Harry Potter och Narnia och är absolut tillräckliga för ändamålet. Helhetsintrycket höjs också av en del stämningsfull och passande musik, som skrivits av den smått legendariska kompositören Christophe Beck.

Jag såg filmen i 3D-version, och fick ärligt talat ett kluvet intryck av 3D-effekterna. Filmen har en imponerande djupkänsla, och periodvis förekommer en del riktigt häftiga 3D-effekter. Men minst lika ofta tillför effekterna inte mycket alls, och vid några tillfällen förekommer också misstag där objekt eller personer i förgrunden ser suddiga ut eller liknande. 3D-effekterna är ändå över förväntan, och det är bättre än många andra filmer där jag knappt lyckats att se någon 3D-effekt alls, men var förberedda på att det är ganska sällan som det går längre än djupkänsla i bilden.

Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra, och jag uppskattar att merparten av de rollfigurer som återkommer från den första filmen spelas av samma skådespelare. Jag blev imponerad över både Logan Lerman (kanske mest känd som Bobby i den kortlivade TV-serien Jack & Bobby) och Alexandra Diddario som Percy och Annabeth, som båda två spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj. Leven Rambin är riktigt bra som Clarisse, och spelar bra trots en ganska svår roll. Jag blev tyvärr inte lika nöjd med Brandon T. Jackson som Grover, som ger ett lite konstlat intryck och dessutom balanserar på gränsen till överspel. Douglas Smith är ganska bra som Tyson, men ger periodvis ett lite stelt intryck. Kentauren Chiron har dock bytt skådespelare, från Pierce Brosnan till Anthony Stewart Head. Överlag är det ett positivt byte och Anthony är utan tvekan en bättre skådespelare än Pierce. Han spelar som vanligt utmärkt, men än idag är det ärligt talat omöjligt att titta på honom utan att tänka på Giles i Buffy the Vampire Slayer - och det påverkar tyvärr filmillusionen en del till det sämre. Det är förstås inte hans fel, men vid en sådan här rollfigur hade det passat bättre med en mindre känd skådespelare än både honom och Pierce Brosnan.

Percy Jackson och monsterhavet är en riktigt bra och underhållande film, som trots sin något mer begränsade koppling till grekisk mytologi förblir lärorik och nyanserad. Det finns ett visst djup, fastän tyngdpunkten ligger på relativt lättsam underhållning. Det är charmigt, småroligt och spännande, men dock inte utan sina brister. Ironiskt nog lyckas den här filmen bra på de punkter där originalfilmen misslyckades, samtidigt som den här filmen misslyckas med föregångarens starkare sidor. Därför blir slutintrycket ungefär detsamma, och det är en riktigt bra film väl värd att se för de allra flesta. Betyget stannar på en stark sjua, men jag kan inte utesluta att en yngre publik uppskattar den ännu mer än jag. Men de brister som finns gör inte så mycket, då det blivit så minnesvärt och filmen håller säkerligen även att ses om.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 augusti 2013
Senast uppdaterad: 22 augusti 2013

Recensionen har lästs 5041 gånger av 3165 personer, sedan den 21 augusti 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - TVÅA - FEMMA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern