Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Långfilmer på bio / Icke-dubbade filmer

Pettson och Findus - Glömligheter
(Pettson & Findus - Glömligheter)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Pettson och Findus på CDON
Sök efter Pettson och Findus på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Äventyr / Tecknat / Handanimerad / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 10 minuter
Genre: Tecknat äventyrsdrama
Produktionsland/år: Sverige/Danmark/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri, A-Film & TV-Loonland, i samarbete med Sveriges Television, Danmarks Radio & ZDF
Producent: Ulf Synnerholm, Claes Dietmann, Trine Heidegaard & Dominique Neudecker
Regi: Jørgen Lerdam & Anders Sørensen
Manusförfattare: Torbjörn Jansson
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Svensk version:
Dubbningsbolag: KM Studio AB
Regi: Stefan Berglund, Anders Öjebo & Niclas Fransson
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Pettson - Tord Peterson Findus - Lukas Karlsson

Den svenska prisbelönade barnboksförfattaren och illustratören Sven Nordqvist har blivit mest känd för en rad böcker om den gamla gubben Pettson och hans talande katt Findus. Det har därefter blivit både en julkalender på TV, en tecknad TV-serie och tre olika biovisade långfilmer. Nu är tiden kommen för den fjärde filmen i serien, även denna regisserad av danskarna Jørgen Lerdam och Anders Sørensen, som fått undertiteln Glömligheter. Precis som tidigare är filmen huvudsakligen nyskriven, fast delar av filmen baserats på några av Sven Nordqvists ursprungliga böcker. Den här gången behöver Pettson reparera det trasiga taket på hans hönshus, och tiden är knapp då ett stort oväder är på gång. Han använder en av sina måttligt välgjorda uppfinningar, vilket än en gång inte visar sig vara någon lysande idé. Uppe på taket blir han nämligen träffad av blixten, och tappar minnet. Han minns ingenting om vem han är, och ingen annan än katten Findus kan hjälpa honom att få tillbaka minnet.

Det är inte det lättaste för vuxna att recensera barnfilmer som denna, då det helt enkelt är svårt att leva sig in i målgruppen. Pettson & Findus är kanske inte det barnsligaste man kan hitta, men trots allt är det uppenbart att den riktar sig till yngre barn i första hand. I det här fallet fanns tyvärr ingen av mina syskonbarn tillgängliga för att se filmen med mig, och det fanns heller inga andra barn i salongen på den pressvisning jag närvarade på. Därför tvingas jag klara av recensionen på egen hand, utan att kunna veta exakt hur barn resonerar om filmen. Tecknarstilen har bibehållit Sven Nordqvists akvarellmålningar från böckerna på ett skickligt sätt, och såvitt jag kommer ihåg från barndomen verkar det mesta sig likt från böckerna. Det är trevligt, och gör att de flesta lär känna igen sig när de ser filmen. Det är färgglatt och stämningsfulla bakgrunder och motiv. Filmen är handtecknad, och ser ganska välgjord ut. Animationen är visserligen enkel, men fyller absolut sin funktion. Den största bristen med animationen är munrörelserna, som ser ganska konstlade ut och inte är i närheten av lika mjuka och naturliga som man brukar kunna förvänta sig av tecknade filmer. Rösterna är bra, även om Lukas Larsson periodvis brister lite i inlevelsen. Av munrörelserna att döma ser det ut som att filmen är gjord direkt på svenska, men eftertexterna avslöjar att det trots allt även finns en engelskspråkig version och filmen är en svensk-dansk-tysk samproduktion. Den svenska dialogen har för övrigt delvis spelats in hos dubbningsbolaget KM Studio i Karlskoga, i kombination med ljudstudion Ljudligan. Handlingen är inte lika imponerande som den visuella stilen, men har trots allt en viss charm och är periodvis ganska intressant. Särskilt spännande blir det dock aldrig, och den humor som finns är nedtonad och blir aldrig mer än smårolig. Ett större problem är att det inte finns särskilt mycket till röd tråd igenom filmen. Det här känns snarare som några fristående TV-avsnitt som klippts ihop, utan att de egentligen hör ihop. Det blir snarare några tunt ihopbyggda fristående historier, hellre än en sammanhängande långfilm. Därför blir det periodvis också lite rörigt, till och med för oss vuxna.

Men det jag stör mig över mest är de långa och utdragna tillbakablickarna, som tillsammans utgör mer än hälften av filmens speltid. Rätt använt kan visserligen tillbakablickar vara ett utmärkt dramaturgiskt hjälpmedel, för att kunna berätta mer bakgrundsinformation än vad enbart nutida handlingar kan åstadkomma. Men det borde finnas någon gräns, och med närmare 40 minuter tillbakablick så blir det helt enkelt för mycket av det goda. Dessa tillbakablickar har heller inte särskilt mycket med filmens grundstory att göra, utan känns lite som en ursäkt för att kunna utöka speltiden. Dessa äldre tillbakablickar har också blivit ganska sega och utdragna, och mot slutet började det ärligt talat kännas ganska tråkigt. Kanske uppfattar barn inte det på samma sätt, så att det kanske fungerar bättre för filmens främsta målgrupp. Men samtidigt vet jag att tillbakablickar kan vara svåra att förstå sig på för en del barn, samtidigt som den tunna röda tråden och lite röriga upplägget sannolikt kommer att förvirra barnen. Det är tråkigt att manusförfattaren inte kunnat lägga ner tid på en enhetlig och sammanhängande historia, istället för att blanda in långa tillbakablickar och lösryckta episoder som inte har särskilt mycket gemensamt med varann. Jag har inte sett de tidigare filmerna med Pettson och Findus, och därför vågar jag inte spekulera i om tillbakablickarna är nyproducerade eller har hämtats från tidigare material, men i vilket fall som helst så blir det alldeles för mycket av det. Filmens andra halva blir därför ganska tråkig. I likhet med många andra nutida barnfilmer har även filmen blivit ganska slätstruken. Här finns inga fiender, inga elaka personer och inga konflikter. Självklart måste man anpassa filmerna till den huvudsakliga målgruppen, men jag vågar ändå påstå att även dagens barn klarar av och förtjänar lite mer konfliktfyllda och spännande barnprogram än det här. Det blir helt enkelt ganska menlöst. Sammanfattningsvis är Pettson & Findus - Glömligheter en hyfsad och sevärd film, som är välgjord och har imponerande och vackra teckningar. Med ett mer genomarbetat manus hade det kunnat bli riktigt lyckat, men nu stannar det tyvärr på godkänt. Trots en speltid på bara 1 timme 10 minuter, så kändes filmen trots allt längre än så och mot slutet kände jag mig allmänt uttråkad i biosalongen. Betygsmässigt räcker det till en svag femma, även om jag misstänker att barn sannolikt uppskattar filmen lite mer än jag gjorde. Jag håller dock fast vid att även barn förtjänar lite mer än det här, och jag tror inte att särskilt många barn kommer att bli alltför imponerade. Om inte småttingarna tjatar alltför mycket på sina föräldrar, rekommenderar jag därför att hoppa över bion och istället vänta tills filmen släpps på DVD. Det finns så många andra bättre barnfilmer som är värda att lägga ner tid och pengar på.


Recensionen skriven: 13 mars 2009

Recensionen har lästs 4346 gånger av 2732 personer, sedan den 13 mars 2009

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NIA - TREA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern