Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Poppers pingviner
(Mr. Popper's Penguins)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Poppers pingviner på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: 20th Century Fox, Davis Entertainment & Centro Digital Pictures, i samarbete med Dune Entertainment
Producent: John Davis & Jessica Tuchinsky
Regi: Mark Waters
Manusförfattare: Sean Anders, John Morris & Jared Stern, baserat på en roman av Richard Atwater & Florence Atwater
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tom Popper - Jim Carrey Amanda Popper - Carla Gugino
Janie - Madeline Carroll Billy - Maxwell Perry Cotton
Pippi - Ophelia Lovibond Mrs. Van Gundy - Angela Lansbury
Nat Jones - Clark Gregg Mr. Franklin - Philip Baker Hall
Mr. Gremmins - Jeffrey Tambor Kent - David Krumholtz
Klicka här för komplett rollista!

Tom Popper växte upp med väldigt liten kontakt med sin pappa, som var för upptagen med att utforska världen för att verkligen ha kontakt med sin son. Som vuxen har han själv blivit alltmer lik sin pappa - han jobbar som mäklare, vill inget annat än att komma med i mäklarfirmans ledningsgrupp och satsar all sin tid på jobbet. Hans två barn vill han helst ha så lite som möjligt att göra med, och de bor merparten av tiden hos hans ex-fru. Men allting förändras när Tom får beskedet att hans pappa har dött - han skänker bort merparten av sina ägodelar till välgörenhet, men skickar en liten "souvenir" till sonen. Denna souvenir visar sig vara en livs levande pingvin från Sydpolen, och snart skickas fem till. Men att ha sex levande pingviner i en lägenhet i New York är inte det lättaste...

Storyn med pingviner är en riktigt fräsch och kul idé, fast upplägget och grundstoryn i övrigt är inte alltför originellt. Det här är en gammal hederlig familjefilm enligt konstens alla regler, men det är i och för sig inget fel med det. Jag tror inte någon förväntar sig att Poppers pingviner ska vara en djupsint filosofisk storfilm, och har man inte orealistiska förväntningar så blir man knappast besviken. Det är en riktigt trevlig och charmig film, som förblir engagerande hela tiden och bitvis rentav berörande.

Filmen är också riktigt rolig, där man får skratta en hel del. Visserligen är det ganska långt mellan de riktigt klockrena poängerna, men man får i alla fall småskratta nästan hela tiden och mer än så begär i alla fall inte jag. Jag uppskattar att typisk "kiss och bajs"-humor nästan helt lyser med sin frånvaro, men särskilt intelligent eller originell humor är det å andra sidan inte. Manuset är gediget och genomarbetat, och storyn blir inte fullt så tunn som man skulle kunna tro. Bitvis är det lite barnsligt och rentav löjligt, men överlag håller sig filmen på rätt nivå så att den fungerar för de flesta åldrar. Det är helt enkelt en passande familjefilm, som passar bra för både barn och vuxna. En del humor är uppenbart mer riktade till barn, men samtidigt kan storyn i sig (förutom just pingvinerna) vara mer riktade till vuxna. Men jag hade i alla fall riktigt trevligt medan jag såg filmen, och det finns gott om charm.

De flesta rollfigurer har tyvärr blivit relativt endimensionella, och den enda som känns riktigt äkta är just Tom Popper. Därutöver uppskattar jag dottern Janie, som åtminstone har fått en del nyanser. Ex-frun Amanda känns dock lite för platt, och gör heller ingen stor skillnad för storyn överlag. Poppers pingviner är tyvärr väldigt förutsägbar, och man behöver inte direkt vara något geni för att förutspå utgången. Det mesta känns givet från första början, och när storyn väl kommit igång finns få överraskningar. Fast å andra sidan kan detsamma förstås sägas om de flesta komedier, och det viktiga i sådana här filmer är ju trots allt inte målet utan resan dit.

Ett större problem är att tempot är lite ojämnt - ibland tar filmen gott om tid på sig att etablera handlingen, men särskilt mot slutet känns det lite för snabbt och abrupt. Filmen hade nog vunnit på att förlängas en smula, så att slutet kunnat komma mer naturligt då det helt enkelt känns lite påskyndat mellan varven. Det gäller framförallt upplösningen, då manusförfattarna verkar ha haft vissa svårigheter att knyta ihop säcken trots att slutscenerna är riktigt bra.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt om än föga originellt bildspråk. Specialeffekterna är överlag bra, och filmen lyckas på ett effektivt sätt att väva in datoranimation ibland så att man inte tydligt kan se när det är äkta pingviner och när det är animerade. Fast vid ett par tillfällen blir det lite väl uppenbart att det rör sig om animation, som exempelvis under en av scenerna vid upplösningen. Skådespelarinsatserna är bra. Jim Carrey tillhör långt ifrån någon av mina favoriter, men här gör han faktiskt en ovanligt nedtonad roll och spelar förvånansvärt bra. Vid några tillfällen balanserar han på gränsen till överspel, men det är inte alls lika påtagligt som det brukar bli med honom. Carla Gugino är bra som Amanda och gör allt hon kan i en alltför endimensionell roll, och Madeline Carroll är utmärkt som dottern Janie. Ophelia Lovibond är också utmärkt som den udda assistenten Pippi, och det är trevligt att återse Angela Lansbury.

Poppers pingviner erbjuder inget nämnvärt djup och är heller inte alltför originell, men som lättsam underhållning för stunden duger filmen mer än väl. Den är rolig, underhållande och charmig, och passar bra för de flesta åldrar. I Sverige begränsas dock målgruppen lite då filmen inte släpps i svenskdubbad version, vilket är märkligt då barn verkar vara en av huvudmålgrupperna för filmen i hemlandet USA. Det här är ingenting man tänker på långt i efterhand och jag hoppas att den inte leder till att barn vill ha pingviner som husdjur (något i alla fall inte jag skulle rekommendera), men det är absolut en trevlig och bra film som är väl värd att se.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 juli 2011
Senast uppdaterad: 6 juli 2011

Recensionen har lästs 4705 gånger av 2704 personer, sedan den 6 juli 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - ÅTTA - TVÅA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Linda - söndag den 24 juni 2012 kl. 01:20:
Hej! Mycket bra sida. Men saknar lista på de som gör svenska rösterna i filmen. Har letat överallt men finns ingen info. Det enda som finns är på mr poppers sekreterare som dubbas av Pernilla Wahlgren.

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern