Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Possession
(Possession)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Possession på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 22 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Sverige/USA, 2008
Produktionsbolag: Yari Film Group, Vertigo Entertainment & Spitfire Pictures
Producent: Doug Davison, Guy East, Roy Lee, Nigel Sinclair & Bob Yari
Regi: Joel Bergvall & Simon Sandquist
Manusförfattare: Michael Petroni & Jae-yong Gwak, baserat på ett ursprungligt filmmanus av Won-mi Byun & Min-ho Song
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jess - Sarah Michelle Gellar Ryan - Michael Landes
Roman - Lee Pace Casey - Tuva Novotny
Miranda - Chelah Horsdal Dr. Creane - William B. Davis

De svenska regissörerna Joel Bergvall och Simon Sandquist började sin karriär med kortfilmen Victor, men blev Den osynlige. Nu är de på gång igen, och till deras första amerikanska film har man utgått ifrån den populära sydkoreanska skräckfilmen Jungdok från 1997. Possession är dock till skillnad från sin förlaga inte en rysare, utan snarare en ganska lugn dramathriller. Filmen var menad att visas på bio i USA redan 2008, men efter att filmbolaget gick i konkurs blev filmen uppskjuten för att till sist släppas direkt på DVD i mars 2010. Även här i Sverige har den släppts direkt på DVD.

Den unga framgångsrika advokaten Jess är gift med den snälla och omtänkssamme Ryan. Enda problemet i deras i övrigt lyckade liv är att Ryans bror Roman - som fram tills nu suttit i fängelse och som Jess en gång försvarade i rätten - numera bor hos Jess och Ryan och snyltar på dem så mycket det går. En dag förändras allt när båda bröderna råkar ut för en bilolycka och hamnar i koma. Läkarna tror inte att någon av de kommer att överleva, men mot alla odds vaknar Roman snart upp. Fast märkligt nog verkar han tro sig vara Ryan, och beter sig också precis som honom. Jess blir ombedd att ta med honom hem, och blir konfunderad när Roman verkar veta alla hemligheter som hon och Ryan haft. Kan det trots allt tänkas vara Ryan...?

Jag har tyvärr inte sett den sydkoreanska förlagan, men även utan den kan man inte påstå att Possession är en alltför originell film - vi har sett liknande intriger flera gånger förut, och särskilt i skräckfilmer är den här stilen näst intill vardagsmat. Det mest unika med den här filmen är snarare att det faktiskt inte är en rysare, trots storyn och en titel som antyder mer våldsamma innehåll. Det här är snarare en ganska långsam dramathriller, med tyngdpunkten på drama. Den har visserligen en något obehaglig stämning, men direkt otäck blir den aldrig och det är bara vid några tillfällen den ens blir riktigt spännande. Fast det är i och för sig inget fel med det, bara man vet vad man ger sig in i och inte förväntar sig en otäck skräckfilm som jag gissar att originalet sannolikt var.

Dock erbjuder Possession en effektiv och lätt obehaglig stämning och känsla som fungerar riktigt väl. Det blir stämningsfullt samtidigt som storyn är intressant. Filmen är också oförutsägbar, där man fram tills slutet inte vet vad som egentligen pågår och heller inte vet om filmen är övernaturlig eller inte. Det fungerar riktigt bra, även fast jag måste medge att jag tänkte tanken att allting faktiskt hängde ihop precis som det gjorde vid ett relativt tidigt skede. Det kanske beror på att jag börjar ha sett så pass många dylika filmer, men å andra sidan kan man knappast påstå att en film är alltför förutsägbar när man inte alls vet hur det hänger ihop utan bara har en lös gissning.

Det är hela tiden engagerande och fängslande, trots ett ganska lågt tempo och trots att det egentligen inte händer så jättemycket. Det här är långt ifrån en så intensiv och spännande film som DVD-omslaget antyder, utan det är egentligen bara ett fåtal scener som ens kan klassas som thriller. Det är istället ett ganska lågmält och lugnt drama som väntar, som visserligen har en lite obehaglig stämning över sig men där man aldrig hoppar till eller blir skrämd. Det förekommer dock ett fåtal logiska luckor, och dessutom en sidohistoria som manusförfattaren verkar ha glömt bort och som aldrig får någon egentlig upplösning. Dessutom beter sig somliga rollfigurer inte alltför smart vid vissa tillfällen, även om jag absolut sett värre exempel. Det här är tråkigt och drar ner helhetsintrycket något i vad som hade kunnat bli en mycket lyckad film. Men trots bristerna är det ändå en bra film, och åtminstone för mig som inte kan jämföra med den koreanska förlagan är det svårt att klaga på alltför mycket.

Fotot är snyggt, och filmen erbjuder ett effektivt men inte särskilt originellt bildspråk. Överlag är klippningen också bra, men jag stör mig lite på filmens förtexter som innehåller snabba klipp och "hoppa till"-sekvenser som får en att misstänka att det rör sig om en skräckfilm. Det känns fel att försöka lura folk på det sättet när man faktiskt redan börjat sett filmen, och jag hade önskat mer neutrala öppningsbilder. Skådespelarinsatserna är bra, och Sarah Michelle Gellar är som vanligt mycket bra som Jess. Även Michael Landes är bra som Ryan, medan Lee Pace är ännu bättre som Roman. Tuva Novotny är som vanligt utmärkt, och det är kul att se henne i en engelskspråkig film som dessutom skiljer sig en del från hennes traditionella filmer, men tyvärr får hon inte alltför mycket att arbeta med i en lite för liten roll som Casey.

Om man förväntar sig en intensiv skräckfilm lär man bli väldigt besviken över Possession, vilket förmodligen är en bidragande orsak till filmens minst sagt ojämna kritik världen över. Men om man vet vad som väntar blir man sannolikt inte besviken, för det är trots allt en spännande, lågmäld, välgjord och stämningsfull film. Den är väl värd att se för de flesta, men samtidigt saknar jag någonting extra som hade kunnat göra filmen mer minnesvärd än den nu faktiskt blivit. Det är trots allt inget man ligger sömnlös över och kanske inte ens något man kommer ihåg om några månader, men som underhållning för stunden fungerar det utmärkt. Därför ger jag Possession en sjua i betyg, och filmen känns absolut sevärd trots vissa brister med bl.a. manuset.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, vilket på ren svenska innebär små svarta fält till vänster och höger på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. Den svenska översättningen håller hyfsad klass, men det förekommer ett fåtal översättningsfel. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter börjar själva filmen att spelas upp direkt, utan att någon meny visas. Som vanligt när det gäller Nordisk Film finns ingen traditionell huvudmeny, utan trycker man på DVD-spelarens menyknapp kommer man istället tillbaka till den inledande språkvalsskärmen. Det medför också att det inte finns någon scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man välja något av de skandinaviska språken och därefter stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen startat. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt. Det är förvisso inte helt oväntat när filmen inte visats på bio, men trots allt finns det på den amerikanska DVD-utgåvan ett hela 30 minuter långt alternativt slut, som jag gärna hade velat se. Utifrån vad jag kunnat läsa mig till tycker jag visserligen bättre om det befintliga slutet, men jag hade ändå velat se det.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 februari 2011
Senast uppdaterad: 10 februari 2011

Recensionen har lästs 2989 gånger av 1749 personer, sedan den 10 februari 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TREA - ETTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern