Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/recensioner/visarecension.php on line 237
Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Puan
(Puan)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Puan premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag har inte lyckats utröna när filmen får ordinarie premiär. Då versionen som visas på filmfestivalen har spanskt tal och engelsk text, i kombination med mycket facktermer och rapp dialog som bitvis orsakade vissa svårigheter, kan det eventuellt ha påverkat min bedömning och betygsättning.
Sök efter Puan på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 54 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Italien/Tyskland/Argentina, 2023
Produktionsbolag: Atelier de Production, Infinity Hill, Kino Produzioni & Pandora Filmproduktion
Producent: Federico Eibuszyc & Federico Eibuszyc
Regi: Federico Eibuszyc & Federico Eibuszyc
Manusförfattare: Federico Eibuszyc & Federico Eibuszyc
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)

Chefsprofessorn Caselli på universitetet Puan i Buenos Aires faller plötsligt ihop på öppen gata och dör av en hjärtinfarkt. Då blir det kaos på universitet, då någon måste ta hans plats; och det snarast. Filosofiprofessorn Marcelo vill gärna bli den nye chefsprofessorn, och rätt meriter har han efter så många år - men så lätt blir det inte, när hans gamla rival Rafael Sujarchuk plötsligt flyttar hem till Argentina efter många år i Europa och vill ta över tjänsten. Under tiden drabbas Argentina och inte minst universitetet av stora ekonomiska svårigheter.

Puan är en ganska bra film, men kräver en del förkunskaper i Argentina för att komma till sin fulla rätt - det skulle nog inte skada med en del förkunskaper i filosofi också, vilket jag tyvärr saknar. Det gör att filmen blir lite ojämn, när det bitvis är riktigt intressant och charmigt samtidigt som det andra perioder mest blir långtråkigt med långa filosofiska samtal som de flesta förmodligen saknar tillräcklig kunskap för att tillgodogöra sig. Men jag uppskattar de politiska aspekterna, och det är värdefullt att få en inblick i de politiska turerna i Argentina och hur universitet fungerar där. Rollfigurerna är också intressanta, där i synnethet Marcelo Pena är en mångfacetterad och intressant rollfigur. En del andra blir dock tämligen underutvecklade, och många minns man inte ens namnet på i efterhand.

Puan är klassad som en komedi, men det är en sanning med modifikation. Det bör snarare ses som en dramakomedi, där tyngdpunkten ligger på ett seriöst drama men som kryddats med en del humor. Idén är inte alls dum, men blandningen mellan drama och komedi fungerar lite si och så - inte minst när komedin är av vitt skilda slag; alltfrån lågmäld satir till "kiss och bajs"-humor. Nästan hela den första halvtimmen går exempelvis ut på att Marcelo sätter sig på en bajsblöja, och sen tvingas gå runt en hel dag med bajs på byxorna; vilket somliga kanske tycker är roligt men för mig blir det helt enkelt för mycket och passerar gränsen från roligt till osmakligt. Efter det försvinner den sortens billig humor, men istället försvinner samtidigt nästan all humor under ganska stora delar av filmen. Däremot uppskattar jag den lågmälda och allvarliga stilen i övrigt, och likaså de djupsinta och lärorika budskapen.

Puan är en ganska bra men också ganska ojämn film, som är välgjord med ett snyggt foto och mycket bra skådespelare. Jag uppskattar budskapet, och likaså den lågmälda stämningen. Det är också fint med en ovanligt nyanserad film, där ingen är "god" eller "ond". Det är tänkvärt, men ack så ojämnt. Ibland blir det för mycket med billig humor, såsom det nyss nämnda bajset, och ibland blir det lite långtråkigt med långrandiga filosofiska diskussioner som lär gå över huvudet på de flesta. Det är ändå sevärt, men det hade kunnat bli så mycket bättre, och i slutändan nöjer jag mig med en stark sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 januari 2024
Senast uppdaterad: 27 januari 2024

Recensionen har lästs 107 gånger av 90 personer, sedan den 27 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - ETTA - NOLLA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern