Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Rachel Getting Married
(Rachel Getting Married)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Rachel Getting Married på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 49 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Sony Pictures Classics & Clinica Estetico
Producent: Neda Armian, Jonathan Demme & Marc Platt
Regi: Jonathan Demme
Manusförfattare: Jenny Lumet
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kym - Anne Hathaway Rachel - Rosemarie DeWitt
Emma - Anisa George Sidney - Tunde Adebimpe
Abby - Debra Winger Paul - Bill Irwin
Kieran - Mather Zickel Carol - Anna Deavere Smith
Andrew - Jerome LePage Rosa - Roslyn Ruff
Sidneys mamma - Carol-Jean Lewis Sidneys pappa - John Anthony

Anne Hathaway & Rosemarie DeWitt
© Clinica Estetico & Sony Pictures Classics

Den New York-baserade regissören och producenten Jonathan Demme har huvudsakligen legat bakom högbudgetfilmer, och har bl.a. gjort filmer som När lammen tystnar och Philadelphia. Med hans senaste film Rachel Getting Married har han återgått till rötterna i form av en independentfilm med låg budget, där debuterande Jenny Lumet - dotter till den erfarne filmregissören Sidney Lumet - skrivit manus. Filmen har blivit prisbelönad på många håll, och var dessutom nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll (Anne Hathaway), och har nu släppts på DVD. Som titeln antyder kretsar handlingen kring ett bröllop, där Rachel ska gifta sig med Sidney. Just innan bröllopet kommer Rachels missbrukande lillasyster Kym, som varit på rehab de senaste nio månaderna, ut därifrån. Hennes första anstalt är systerns hus, där hon genast tar över Rachels bästis Emmas plats som brudtärna vid bröllopet. Men Kym är van vid att stå i centrum, och därför är det svårt att låta allting handla om Rachel. Därför dröjer det inte länge innan Kym står i fokus, och gamla begravda hemligheter kommer snart upp till ytan.

Filmbolaget kan ha gjort sig en björntjänst genom att välja titeln Rachel Getting Married, då det är lätt att få intrycket att det rör sig om en lättsam romantisk komedi. Men så är långt ifrån fallet, utan det här rör sig istället om ett djupt och originellt drama. Det är en mycket dialogdriven film, och egentligen händer inte mycket under filmens gång. Istället kretsar allt kring karaktärsporträtt och karaktärsutveckling, och det är relationerna som står i centrum hellre än en egentlig handling. Därför kommer den här filmen inte alls att passa alla, och somliga lär bli oerhört uttråkade. Men jag tillhör inte den kategorin, utan tycker att Rachel Getting Married är en mycket bra och lyckad film. Alla rollfigurer känns realistiska och genomarbetade, och vi får lära känna de flesta relevanta rollfigurer väl. I synnerhet Kym och Rachel är mångbottnade och intressanta karaktärer, och det är en trevlig omväxling att slippa de endimensionella rollfigurer som många andra filmer lider av. Det känns mycket verkligt, och ibland blir man övertygad om att det är verkliga personer vi får lära känna - huruvida Jenny Lumet baserat sitt manus på någon form av verkliga förlagor verkar dock inte förtälja historien. Det är också mycket skickligt att filmteamet lyckats att få oss att veta allt viktigt som hänt tidigare, utan att ta till tillbakablickar eller dylika lösningar. Periodvis är filmen mycket gripande, och det är näst intill omöjligt att inte börja gråta. Mellan varven görs ett försök att lätta upp stämningen genom viss humor - inte tillräckligt för att någon ska börja gapskratta, men åtminstone småroliga och fyndiga repliker som fyller sin funktion. All dialog känns trovärdig och realistisk, och replikerna avges ofta i ett högt tempo så man måste vara ganska koncentrerad. Genom långa tagningar och handkamera får vi en imponerande närvarokänsla, och det känns precis som att man är på plats och bevittnar allt det här i verkligheten. Därför blir det också en realistisk och naturtrogen film. För ovanlighetens skull finns ingen förinspelad filmmusik, utan all musik under filmens gång spelades live under själva inspelningen, med hjälp av en orkester på plats på inspelningsplatsen. Ibland blir det lite irriterande med all stråkmusik som tar överhanden, men samtidigt förstärker det den realistiska känslan och fyller en funktion. Realismen förstärks också av det faktum att inspelningen skett i ett riktigt hus - inga kulisser eller studior så långt ögan når. Det måste ha tagit lång tid att spela in filmen under de förutsättningarna, och det är imponerande att se att så mycket energi läggs ner på independentfilmer av den här skalan. Handkameran är lagom instabil - tillräcklig för att kännas realistiskt, samtidigt som den inte är så skakig så att det upplevs störande. Åtminstone inte på DVD; somliga andra recensioner gör gällande att tittare blivit illamående när filmen gick på bio, något undertecknad har svårt att tro.

Skådespelarinsatserna är utmärkta, och i synnerhet Anne Hathaway är lysande som Kym. Hon spelar starkt och trovärdigt, och lyckas på ett skickligt sätt att balansera mellan egocentrisk och sympatisk. Det är en mycket svår balansgång, och med fel skådespelare hade Kym mycket väl kunnat framstå som odräglig. Om det funnits någon rättvisa i världen, så borde Anne verkligen ha vunnit den Oscar för bästa kvinnliga huvudroll som hon var nominerad till. Även Rosemarie DeWitt är utmärkt som Rachel, och det är trevligt att återse Debra Winger som mamman Abby - även hon spelar mycket bra, i en allt annat än tacksam roll. Jag blev också imponerad av debuterande Anisa George som Rachels väninna och brudtärna Emma, och det ska bli intressant att se vad hon kan åstadkomma i framtiden. Det enda egentliga problemet med rollbesättningen är att Tunde Adebimpe spelar lite väl stelt och opersonligt som brudgummen Sidney, och att personkemin mellan honom och Rosemarie DeWitt inte är alltför imponerande. Risken finns att Tunde fick rollen huvudsakligen tack vare sin hudfärg och inte skådespelartalangen i sig. Men något stort problem är det inte, då Sidney inte syns alltför mycket i bild och hans roll heller inte är särskilt viktig. Här kretsar handlingen trots allt kring Kym, och inte brudparet i sig. Rachel Getting Married är dock inte en perfekt film. Filmens största problem är att vissa scener blivit lite väl utdragna. Det gäller i synnerhet repetionsmiddagen och bröllopsfesten, där vi får se några tal och musiknummer för mycket - där börjar det kännas lite tråkigt och tjatigt. Det är säkerligen avsiktligt, då vi ska få känna en större närvarokänsla och det ska kännas som att vi verkligen är där och upplever allting. Men det har helt enkelt gått lite för långt, och filmen hade vunnit på att kortas ner lite, så att dessa scener tagit upp lite mindre utrymme. Dessutom är jag inte helt förtjust i slutet, som känns lite väl vagt och ouppklarat. Det saknas helt enkelt information för att tydliggöra ett och annat, som även det kanske är avsiktligt men som ändå blir något irriterande. Dessbättre gör dock bristerna inte så mycket och överlag har Rachel Getting Married ändå blivit en mycket bra och välgjord film, som tar upp ett viktigt ämne på ett intressant och gripande sätt. Kanske hade manuset vunnit på att finslipas lite, men för att vara debutant visar manusförfattaren Jenny Lumet ändå mycket stor talang. För mig stannar därför betyget på en svag åtta. Men det är som sagt inte en film för alla, och föredrar du händelserika och fartfyllda filmer gör du nog klokast i att avstå. Om du istället tycker om dialogburna och djupa filmer, så är den här filmen absolut sevärd och en intressant upplevelse som man sent kommer att glömma.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 april 2009
Senast uppdaterad: 17 april 2009

Recensionen har lästs 3574 gånger av 1903 personer, sedan den 17 april 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SEXA - ÅTTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern