Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Röd himmel
(Roter Himmel)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Röd himmel premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får svensk biopremiär den 12 juli 2024.
Sök efter Röd himmel på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Tyskland, 2023
Produktionsbolag: Schramm Film Koerner & Weber, The Match Factory, ZDF & ARTE
Producent: Anton Kaiser, Florian Koerner von Gustorf & Michael Weber
Regi: Christian Petzold
Manusförfattare: Christian Petzold
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Leon - Thomas Schubert Nadja - Paula Beer
Felix - Langston Uibel Devid - Enno Trebs
Helmut - Matthias Brandt Hotellföreståndaren - Esther Esche

Författaren Leon och hans kompis Felix reser till ett sommarhus som finns i släkten nära stranden vid Östersjön - Leon som har skrivkramp ska skriva klar sin roman, och Felix ska göra klar sin portfolio för ansökan till en fotoskola. Men det har uppstått ett missförstånd, och huset är inte så tomt som de förväntar sig - där bor redan Nadja, så Leon och Felix får tränga ihop sig i det lilla sovrummet tillsammans. Det börjar inte så bra, då Nadja och hennes älskare lever om hela nätterna med högljudda sexakter så att Leon inte kan sova. Men när Felix väl tar sig tid att prata med älskaren ifråga, badvakten Devid, så börjar alla få en lite större förståelse för varandra. Men samtidigt närmar sig stora skogsbränder området, och snart blir det inte säkert att vara kvar längre...

Röd himmel är en bra och intressant film, som både är underhållande för stunden samtidigt som det finns ett påtagligt djup och en tänkvärd historia - men de djupare delarna dröjer till filmens andra halva, medan det först mest är en lättsam dramakomedi. Jag hade gärna sett en mer jämnfördelad stil, istället för att stilen ska nästan totalförändras ungefär mitt in i filmen - men däremot är det engagerande och fascinerande hela tiden, och det är både allvarligt, berörande men mellan varven också småroligt. Det är lagom lågmält, så att vi helt slipper övertydlighet men utan att det blir alltför svårbegripligt.

Det dröjer dock en stund innan man blir klok på Leon, som trots att han har den största rollen i början mest känns lite allmänt jobbig. Här finns en fin stämning och en tacksam miljö, som gör att det fungerar bra trots ett väldigt litet persongalleri - det är bara fem rollfigurer som har någon slags relevans till handlingen, varav bara fyra som medverkar i en majoritet av filmen. Det gör det lättare än vanligt att hänga med, då man inte har några svårigheter att komma ihåg vem som är vem - men nackdelen är förstås att det istället kan bli lite enahanda med så pass få rollfigurer och där merparten utspelas i ett enda hus vid stranden. Lite fler miljöer hade kanske inte skadat, men det fungerar ändå ganska väl då man hinner lära känna dessa fyra personer hyfsat väl.

Men trots att det är bra hade jag velat veta mer, och det förekommer ett flertal frågetecken man inte riktigt får någon klarhet i. Vem Devid egentligen är och hans relation till Nadja är exempelvis ett frågetecken, och jag hade velat veta mer. Det slutar också väldigt abrupt, då det uppstår ännu fler frågetecken utan något uppenbart svar. Att Leon periodvis är tämligen osympatisk ställer också till med vissa problem, och jag hade velat se ett större djup och fler nyanser hos honom - han är ju trots allt huvudrollen, varför det blir ganska påtagligt de tillfällen han mest beter sig jobbigt. Filmen har också vissa problem med tempot, då det ibland upplevs utdraget under den första halvan samtidigt som det går lite för snabbt framåt under den andra halvan.

Röd himmel är en bra och välgjord film, med ett utmärkt foto och mycket bra skådespelare. Det är finstämt, berörande och engagerande, men dock lite ojämn nivå då filmen så markant växlar karaktär under dess andra halva. När humorn försvinner och ersätts av ett djupsint drama blir filmen bättre för mig, men andra kanske tycker tvärtom. Lite för många frågetecken kvarstår när eftertexterna börjar rulla, och filmen är ibland lite för lågmäld - men jag uppskattar att vi slipper övertydlighet, och likaså det intressanta ämnet. För mig stannar filmen därför på en stabil sjua, men trots vissa brister är den väl värd att se för alla som uppskattar lite annorlunda men ändå hyfsat lättillgängliga filmer.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 januari 2024

Recensionen har lästs 128 gånger av 108 personer, sedan den 30 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FEMMA - SJUA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern