Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Så jävla easy going
(Så jävla easy going)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Så jävla easy going premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 25 februari.
Sök efter Så jävla easy going på CDON
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige/Norge, 2022
Produktionsbolag: Cinenic Film, i samarbete med Hummelfilm, Sveriges Television & Film i Väst
Producent: Annika Hellström & Erika Malmgren
Regi: Christoffer Sandler
Manusförfattare: Christoffer Sandler, Linda-Maria Birbeck, Jessika Jankert & Lina Åström, baserat på en roman av Jenny Jägerfeld
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Joanna - Nikki Hanseblad Audrey - Melina Paukkonen
Joannas pappa - Shanti Roney Matheus - Emil Algpeus
Mikaela - Zara Martinsson Sebbe - Buster Nowotny
Jens - Alexander Virenhem Biografföreståndaren - Hanna Ullerstam
Läraren - Mats Blomgren Julia - Bettiel Zera

18-åriga Joanna bor med sin pappa, som är svårt deprimerad och sällan ens orkar ta sig upp från vardagsrumssoffan. Det blir istället Joanna som måste klara av det mesta själv, och inte blir det bättre då hon har svår ADHD och inte har råd att hämta ut ADHD-medicinen. En dag på gymnasiet träffar hon Audrey och känslor uppstår, men det blir långt ifrån problematiskt när hon börjar få slut på ADHD-medicin och hennes hjärna börjar gå på högvarv.

Jag har tyvärr inte läst Jenny Jägerfelds roman, och har därför inget att jämföra med. Men jag blev positivt överraskad av Så jävla easy going, som är en riktigt bra och välgjord film. Det var många år sedan jag såg en så här realistisk och trovärdig tonårsskildring bland svenska filmer, och även ADHD-diagnosen skildras på ett trovärdigt och bra sätt - man förstår genast vad som pågår i Joannas huvud, samtidigt som det aldrig känns överdrivet eller karikatyrartat; på samma sätt som liknande beteenden lätt kan bli.

Relationen mellan Joanna och Audrey känns också trovärdig, och jag uppskattar verkligen att det för en gångs skull ter sig hur naturligt som helst med homosexuella relationer; utan att filmen gör något stort väsen av det eller fokuserar just på könen. Det var länge sedan, och är en frisk fläkt i sådana här sammanhang. Det är charmigt och småroligt, men där man sällan skrattar högt utan där det oftast bara sträcker sig till småfniss. Men stämningen är utmärkt, och man får lite Fucking Åmål-vibbar av filmen; även om de jämförelserna inte är till den här filmens fördel. Det är också mysigt, lagom tillspetsat och trovärdigt, och de flesta rollfigurer känns trovärdiga.

Men ibland går det lite för långt med alla motgångar, till den grad att det ibland börjar kännas mer pinsamt än roligt. Filmen hade nog också vunnit på att förlängas en aning, då det förekommer vissa vändningar och beteenden som inte är tillräckligt dramaturgiskt underbyggda. Jag stör mig också på en viss händelse under filmens sista halvtimme, som går lite för långt för Joannas karaktär och gör att det upplevs lite svårköpt - det borde antingen ha tagits bort eller förlängts och utökats, för att upplevas mer trovärdigt.

Så jävla easy going är en riktigt bra, smårolig, charmig och engagerande film, som håller intresset vid liv hela tiden och förblir fängslande från början till slut. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och det var länge sedan jag såg så trovärdiga skådespelarinsatser bland yngre svenska skådespelare - och både Nikki Hanseblad och Melina Paukkonen är riktiga fynd i de båda huvudrollerna. Emil Algpeus känns dock lite mer konstlad som Matheus, och blir inte riktigt lika trovärdig.

En och en halv timme är också i kortaste laget för den här handlingen, och gör att det uppstår vissa trovärdighetsproblem och delar som inte är tillräckligt väl underbyggda. Men det är ändå en av de bästa svenska ungdomsfilmerna sedan Fucking Åmål, och med tanke på att det trots allt var över 20 år sedan så får det ses som ett bra betyg. Filmen fungerar också väl även till äldre personer som sedan länge passerat tonåren, varför en stark sjua känns som det solklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 januari 2022

Recensionen har lästs 443 gånger av 286 personer, sedan den 30 januari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - FEMMA - FEMMA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern