Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade TV-serier

Sabrina, tonårshäxan - Säsong 1
(Sabrina, the Teenage Witch - Season 1)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Sabrina, tonårshäxan på CDON
   ANNONS
Komedi / Fantasy / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / TV-serie baserad på långfilm / TV-serie
Målgrupp: Familj / Ungdomar  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 8 timmar 48 minuter
Avsnittsinformation: 24 avsnitt á 22 minuter
Genre: Komediserie
Produktionsland/år: USA, 1996 - 1997
Produktionsbolag: Viacom Productions, Hartbreak Films & Finishing the Hat
Producent: Nell Scovell & Paula Hart
Regi: Robby Benson, Gary Halvorson, Peter Baldwin, David Grossman, Gail Mancuso & Liz Plonka
Manusförfattare: Nell Scovell, Renee Phillips, Rachel Lipman, Nick Bakay, Norma Safford Vela, Carrie Honigblum, Frank Conniff & Jon Sherman
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (vid majoriteten av avsnitten)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sabrina - Melissa Joan Hart Salem - Nick Bakay
Hilda - Caroline Rhea Zelda - Beth Broderick
Harvey - Nate Richert Jenny - Michelle Beaudoin
Libby - Jenna Leigh Green Mr. Pool - Paul Feig

På senare tid har det blivit mer och mer vanligt med TV-serier och filmer med övernaturliga inslag. Ett uppenbart exempel är den populära komediserien Sabrina - tonårshäxan, som hade premiär på amerikanska ABC 1996, och gick i hela sju säsonger innan den slutligen lades ner 2003. Av någon anledning har det dröjt väldigt länge för denna serien att släppas på DVD - både i Sverige och resten av världen - men nu är det äntligen i full gång i alla fall. Serien bygger på en i USA populär serietidning utgiven av Archie Comics, men såvitt jag vet har den inte givits ut i Sverige. Därefter blev det till en amerikansk TV-film, där huvudrollsinnehavaren Melissa Joan Hart är den enda gemensamma skådisen gentemot TV-serien. Till serien börjar man dock på ny kula, och en del av handlingen i filmen upprepas därmed på nytt i pilotavsnittet. I centrum står Sabrina Spellman, som fram till hennes 16-årsdag är en helt vanlig tonårstjej. Hon får dock en rejäl chock när hon på sin 16-årsdag får veta att hon i själva verket är en häxa med magiska krafter, och att båda hennes fastrar också är häxor. Hennes katt Salem är heller inte en vanlig katt, utan är en förvandlad trollkarl (!). Att återvända till skolan blir inte enkelt, för att ha magiska krafter är inte så enkelt som det låter...

Är det någon som tycker att grundstoryn verkar realistisk och verklighetstrogen...? Nej, det är det inte heller. Här är det humor som står i centrum, och trovärdighet är inte ett av de aspekter som producenterna haft i åtanke. Serien har heller inte blivit lika realistisk som exempelvis Förhäxad, utan här finns många logiska luckor och märkliga detaljer. Antagligen är det avsiktligt, i och med att de komiska aspekterna ligger i centrum, hellre än något seriöst drama. Vad man tycker om det är förstås en smaksak, men ibland är det ju faktiskt trevligt att bara kunna slappna av med en komediserie, och kunna koppla ifrån verkligheten. Tycker man om sådant, så får man sitt lystmäte här. Serien är nämligen riktigt rolig, och man får många tillfällen att skratta. Specialeffekterna är betydligt enklare än i exempelvis Förhäxad, och rör sig om enkla trickfilmningar som inte lär övertyga särskilt många. Men i och med att det är en komediserie, så finns ju ärligt talat heller inte samma behov av realistiska specialeffekter, varför man får förstå att producenterna och TV-bolaget valt att satsa på ekonomiska hellre än snygga lösningar. Avsnitten som sådana håller dock en lite varierande klass, och medan somliga är mycket roliga och fantasifulla, så känns andra halvtråkiga med upprepningar och inte mycket nyskapande material. Kanske har manusförfattarna inte fått tillräckligt mycket tid, så att de tvingats ta till "utfyllnadsavsnitt" i viss mån. Det är ju trots allt fullt förståeligt att sådant kan hända, när man ska spela in 22 avsnitt under knappt ett år. Överlag är jag ändå ganska nöjd. och det här är en underhållande och charmig serie; som bevisar att serier inte behöver vara realistiska och jordnära för att kunna bli lyckade.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 juni 2008
Senast uppdaterad: 24 juni 2008

Recensionen har lästs 3575 gånger av 2069 personer, sedan den 24 juni 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - ETTA - ÅTTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern