Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Långfilmer på VHS/DVD/TV

Scooby-Doo och legenden om vampyren
(Scooby-Doo and the Legend of the Vampire)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Scooby-Doo och legenden om vampyren på CDON
Drama / Komedi / Äventyr / Kriminal / Deckare / Tecknat / Handanimerad / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 9 minuter
Film:
Genre: Tecknad deckarkomedi
Produktionsland/år: USA, 2003
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures & Hanna-Barbera Productions
Producent: Margaret M. Dean, Scott Jeralds, Joseph Barbera & Sander Schwartz
Regi: Scott Jeralds
Manusförfattare: Mark E. Turosz, baserad på karaktärer skapade av William Hanna & Joseph Barbera
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Svensk version:
Dubbningsbolag: Sun Studio A/S
Regi: Johan Lejdemyr
Översättning: Robert Cronholt
Tekniker: Johan Lejdemyr
Producent: Svend Christiansen
Röster:
Scooby-Doo - Stefan Frelander Shaggy - Bobo Eriksson
Velma - Jennie Jahns Daphne - Elin Abelin
Fred - Peter Persson Daniel - Peter Sjöquist
Malcolm - Gunnar Ernblad Russell - Kristian Ståhlgren
Jasper - Adam Fietz
Övriga röster:
Rickard Sporrong Magnus Veigas
Mari Ryberger Marie Sjöström
Klicka här för komplett rollista!

Dags för ännu en tecknad långfilm på video med Scooby-Doo! Det här är en helt ny film, till skillnad från flera andra Scooby-filmer som varit gamla filmer som släppts på nytt (exempelvis Scooby-Doo och den motvillige varulven, m.fl.). Den här filmen gjordes ursprungligen som del av TV-serien What's New Scooby-Doo (som visas på Cartoon Network), men släpptes i slutändan som videofilm istället. Därför håller filmen samma stil som denna TV-serie. Det gör att denna film till stor del återgår till samma idé och känsla som genomsyrade gamla Scooby-Doo - Where are you? från 1969. Därmed lyser också Scrappy-Doo med sin frånvaro, men det är väl lika bra det... Mysteriegänget är här på semester i Australien och snubblar på en musikfestival där flera av de medverkande rockgrupperna försvinner, till synes av vampyrer från en gammal vampyrlegend. Vilken tur att något sådant inte har hänt under någon festival i Sverige... Det här är en trevlig och välgjord film med vettig story, som både är rolig och lite småspännande (i alla fall för yngre). Visst, det tillhör inte de bästa Scooby-filmerna jag sett och animationen är ibland lite väl simpel, men filmen är absolut sevärd i alla fall. En rolig grej är att vi får återse gruppen Hex Girls från Scooby-Doo och häxans spöke för några år sedan.

För att ytterligare återspegla på idén i de gamla Scooby-serierna har man också återanvänt en del av bakgrundsmusiken som skrevs till gamla Scooby-Doo - Where are you?, vilket är trevligt. Ännu en likhet med dessa gamla serier är att den amerikanska originalversionen nu, för första gången på flera decennier, består av samma skådespelare som i Scooby-Doo - Where are you? (Med ett undantag - Scoobys originalröst Don Messick, som avled 1997 och nu har ersatts av Frank Welker). Därmed är alltså Casey Kasem (Shaggy), Frank Welker (Fred),  Heather North (Daphne) och Nicole Jaffe (Velma) samlade igen - Heather North har vi inte hört i dessa sammanhang sedan 1985, och Nicole Jaffe har inte medverkat sedan 1972. Det är förvisso en sanning med modifikation - Nicole Jaffe spelade faktiskt inte Velma från första början i Scooby-Doo - Where are you?, utan rollen gjordes den första säsongen av Stefanianna Christopherson. Hanna-Barbera Productions ligger bakom även denna film, om än i samarbete med Warner Bros. Joseph Barbera, nu 93 år gammal, agerar fortfarande exekutiv producent - Numera med Sander Schwartz vid sin sida efter William Hannas sorgliga bortgång för ett par år sedan.

I likhet med alla videofilmer som Warner någonsin gett ut med Scooby-Doo (med undantag för Scooby-Doo i Hollywood, som Mediadubb gjorde) är det Sun Studio som står bakom den svenska versionen. Hittills har vi, för tecknade Scooby-Doo, fått vänja oss vid tre olika röstuppsättningar. Först, i de avsnitt och filmer som Lasse Svenssons Media Dubb och senare Mediadubb International dubbade, hörde vi bl.a. Steve Kratz, Peter Harrysson, Malin Nilsson, Annica Smedius och Mattias Knave. Sedan i de TV-avsnitt som Sun Studio dubbat för Cartoon Network och i de flesta videofilmer med Scooby-Doo, fick vi höra Thomas Engelbrektsson, Gizela Rasch, Lena Ericsson, m.fl. Och nu senast, under våren i TV-serien What's New Scooby-Doo, en ny röstuppsättning med bl.a. Bobo Eriksson, Jennie Jahns, Sharon Dyall och Peter Sjöqvist. Och hör och häpna måste vi nu vänja oss vid en fjärde röstuppsättning (!), även om flera är identiska som i den sistnämnda versionen. Med ett undantag hör vi här istället samma röster som i spelfilmen Scooby-Doo, som blev en succé på biograferna ifjol.

Men låt oss börja från början... Den enda rösten som varit samma igenom alla Sun Studios dubbningar av Scooby-Doo - Scooby själv, som fortfarande görs av Stefan Frelander. Han är hyfsad och gör ett rätt bra jobb, men han lyckas inte riktigt förmedla samma charm i rösten som Steve Kratz. Stefan Frelander är heller inte helt lik originalets Frank Welker, utan påminner mer om den gamla originalrösten Don Messick. Men han är fullt godkänd i alla fall. Som Shaggy hör vi Bobo Eriksson, som även gjorde samma roll i What's New Scooby-Doo. Han är duktig och låter rätt lik smått legendariska Casey Kasem som gör originalrösten, även om jag fortfarande tycker att Peter Harrysson (från Mediadubbs Scooby-dubbningar) var ännu mer lik Casey Kasems röst. Daphne spelas här av Elin Abelin, som förutom rollen i spelfilmen Scooby-Doo är helt okänd för undertecknad. Hon är mycket duktig, talar med bra inlevelse och är riktigt lik originalrösten Heather North Kenney. Dock anser jag att Sharon Dyall, som gjorde samma roll i What's New Scooby-Doo, förmodligen vore lika lämplig, eller kanske ännu bättre. Så varför detta byte...? Fred efterträds här, efter Mattias Knave, Stefan Frelander och slutligen Peter Sjöqvist, här av Peter Persson, även han obekant för undertecknad med undantag från spelfilmen. Han gör ett rätt bra jobb och är någorlunda lik Frank Welker i originalversionen, men personligen tycker jag att både Mattias Knave och Peter Sjöqvist var bättre i rollen och mer lik originalrösten. Så till det enda undantaget från "röster från spelfilmen Scooby-Doo"-regeln - Velma spelas av Jennie Jahns, som gjorde samma roll i TV-serien What's New Scooby-Doo. Hon är duktig och passar rätt bra i rollen, men har en något för mörk och djup röst gentemot originalets Nicole Jaffe. Det är dock fullt acceptabelt i alla fall. I överlag är alla dessa rätt lämpliga, men det blir ändå ett minus för att vi måste vänja oss vid nya röster för tredje gången... I och med att denna film har mest gemensamt med TV-serien What's New Scooby-Doo, ursprungligen var tänkt som del av serien och är gjord av samma produktionsteam, så tycker jag att det logiska hade varit att behålla samma röster som i serien. Men man får väl vara tacksam över att Sun Studio verkar ha insett att de gamla rösterna (Gizela Rasch, Thomas Engelbrektsson, m.fl.) inte var alltför lyckade, och att vi i alla fall slipper höra dem igen...

I övriga roller hör vi bl.a. Peter Sjöqvist (om han ändå medverkar, varför kunde han inte fått behålla rollen som Fred från den senaste serien...?), Gunnar Ernblad och Kristian Ståhlgren. Alla är rätt bra och de flesta har röster någorlunda lika originalversionen, men man skulle möjligtvis kunna anmärka på att antal skådespelare är aningen få jämfört med mängden roller i filmen. En till brist är att medlemmarna i gruppen Hex Girls, såvitt jag kan avgöra, inte har samma röster som i Scooby-Doo och häxans spöke. Förvisso var de kanske inte världens bästa, men det känns lite fel att inte ha samma röster som senast...

Undertecknad har ännu inte haft tid eller ork att se hela den amerikanska originalversionen, utan har koncentrerat mig på vissa utvalda scener. Spontant tycker jag dock att det mesta låter bra. Och precis som i What's New Scooby-Doo bevisar översättaren Robert Cronholt, som ligger bakom denna översättning, att han är den enda i modern tid som behållit alla gamla klassiska uttryck. The Mystery Machine heter därför återigen "Mysteriebilen", precis som på den gamla goda tiden - Något som vare sig Mediadubbs dubbningar, Sun Studios äldre dubbningar eller Mikael Roupé i de tidigare avsnitten av What's New Scooby-Doo lyckats med. Även "Scooby snacks" har nu blivit "Scooby-kex", precis som förr i tiden och den enda översättningen som bibehåller normal svenska, i mitt tycke. Det är imponerande. Däremot är jag inte lika säker över att "doggie bag" verkligen är ett giltigt ord i svenskan, som har använts i denna film... Det är förvisso inte alls lätt att översätta, men att behålla detta amerikanska ord kändes helt enkelt inte speciellt svenskt... Jag reagerade också över enstaka andra ordval, men ingenting grövre. Tyvärr saboteras en liten vits i den svenska översättningen, i en scen där Fred förvirras över kilometer gentemot miles. Det är förvisso också svårt att översätta, men att inte låtsas som någonting känns lite fel. I det stora hela är dock översättningen bra. Tyvärr har ingen av sångerna i filmen, däribland två versioner av det gamla klassiska "Scooby-Doo - Where are you?"-temat, översatts till svenska utan är kvar på engelska, vilket känns lite svagt.

Munrörelserna stämmer rätt bra, även om det inte alls är perfekt. Det är dock bättre än i många andra filmer i alla fall och inte störande på något sätt, och mer än så kan man väl inte fordra.

Då har vi kommit till den svenska creditversioneringen, eller avsaknaden av d:o... Filmen har nämligen släppts i originalversion med enbart utbytt ljud, och någon svensk creditversion finns inte. Filmens titel har översatts med hjälp av speakerröst, men textskyltarna under filmens gång har tyvärr inte översatts alls. Några röster eller övriga svenska credits anges överhuvudtaget inte på filmen, vilket känns mycket svagt och irriterande. Förvisso har undertecknad bara sett DVD-versionen och kan inte svara för hur det ligger till på videoreleasen, men eftersom ingen av de tidigare Scooby-Doo-filmerna från Warner haft några svenska credits på VHS-utgåvorna så förmodar jag att så fortfarande är fallet här. På omslaget till video- och DVD-filmerna listas dock den här gången de flesta röster, tillsammans med dubbningsbolaget. Tyvärr står dock bara skådespelarna i grupp, och det står inte utsatt vem som gör rösten till respektive rollfigur. Studiocredits, såsom regissör, tekniker eller översättare, står heller inte ett ord om, vilket är svagt. Det finns dock ändå ett svagt tecken till förbättring - I tidigare Scooby-Doo-filmer har bara enstaka skådespelare listats på omslaget, och det här är också första gången som man brytt sig om att sätta ut vilket dubbningsbolag som dubbat filmen. Om nu bara Warner kunde skärpa sig och lista svenska credits på själva filmen också - I alla fall efter alla sluttexter kan ju inte vara speciellt svårt eller tidsödande...

För att återgå till dubbningen, så är den av relativt hög kvalitet. Bra översättning (med enstaka undantag) och de flesta röster är relativt lika originalrösterna. Det största problemet är att vi alltså får vänja oss vid en fjärde röstuppsättning, vilket känns som lite för mycket... Jag bör tillägga att betyget för rösterna egentligen skulle ha fått 8 av 10, om jag enbart sett till denna film och jämfört med originalrösterna - Nu kan jag dock inte bortse från det faktum att flera av rösterna bytts ut för tredje gången, vilket tyvärr sänker betyget...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 14 juli 2003
Senast uppdaterad: 14 juli 2003

Recensionen har lästs 5372 gånger av 3296 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Röster * * * * * *      6
Inlevelse * * * * * * * *    8
Översättning * * * * * * * *    8
Munrörelser * * * * * * *     7
Helhetsintryck dubbning * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NOLLA - SEXA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern