Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Seven Psychopaths
(Seven Psychopaths)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Seven Psychopaths på CDON
   ANNONS
Komedi / Satir / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Actionkomedi
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2012
Produktionsbolag: Channel 4 Television, CBS Films & Blueprint Pictures, i samarbete med British Film Institute & Hanway Films
Producent: Graham Broadbent, Peter Czernin & Martin McDonagh
Regi: Martin McDonagh
Manusförfattare: Martin McDonagh
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Marty - Colin Farrell Billy - Sam Rockwell
Charlie - Woody Harrelson Hans - Christopher Walken
Zachariah - Tom Waits Maggie - Amanda Warren
Kaya - Abbie Cornish Angela - Olga Kurylenko
Kväkaren - Harry Dean Stanton Myra - Linda Bright Clay
Dennis - Kevin Corrigan Larry - Michael Pitt
Vietnamesiska prästen - Long Nguyen Horan - Christine Marzano
Tommy - Michael Stuhlbarg Paulo - Zeljko Ivanek
Sharice - Gabourey Sidibe Blonda kvinnan - Helena Mattsson

Marty är en manusförfattare med alkoholproblem, som kämpar för fullt med att få klart sitt filmmanus som han kallar för "Seven Psychopaths" (Sju psykopater); som inte helt oväntat handlar om just sju psykopater. Hans bästa vän Billy är en arbetslös skådespelare, som just nu livnär sig med att extraknäcka som hundtjuv - tillsammans med sin våldsamma kumpan Hans kidnappar de hundar runt om i Los Angeles, för att sedan återlämna de till sina rätta ägare och få ut hittelön. Det är ett framgångsrikt och välbetalt "yrke", men också en smula riskabelt - i synnerhet då den senaste hunden de kidnappat råkar tillhöra gangsterledaren Charlie...

Seven Psychopaths tillhör det mest udda och absurda jag någonsin skådat. Faktum är att det är så udda att jag knappt ens lyckas att avgöra om det är en bra eller dålig film... Det är oerhört skruvat, tillspetsat och närmast sjukt. Dessutom är det väldigt "meta", för att använda en fackterm, genom att det ser ut att vara just filmen man ser på som Marty skriver manuset till (!). Det låter absurt, men fungerar ändå helt okej i det här fallet. Det är våldsamt, men samtidigt ganska lågmält och det våld som finns har absolut en poäng. Det är intelligent och genomarbetat, och med vass dialog. Rollfigurerna är intressanta men väldigt skruvade - men i ärlighetens namn också osympatiska. Det är förstås något som är fullt avsiktligt, men samtidigt blir det ofta mer engagerande när man faktiskt tycker om en films karaktärer.

Det är en ganska rolig film, där man får skratta då och då åt de minst sagt skruvade situationer och repliker som förekommer. Det rör sig om en riktigt skruvad svart humor, men likväl blir det ofta roligt. Vid några tillfällen väntar stora gapskratt och ibland blir det bara småfniss - och i stort sett allting däremellan. Det gör att man har trevligt medan man ser filmen, men det är sannerligen ingen lättsam underhållningsfilm så man måste vara skärpt och koncentrerad. Ärligt talat kan jag knappt ens avgöra vilken genre filmen tillhör. Det finns en hel del humor, men det är ingen renodlad komedi. Det finns en hel del våld, men det är ingen renodlad actionfilm. Det finns en viss spänning, men är långt ifrån någon thriller. Till sist finns det också några bottnar och en oförutsägbar historia, samtidigt som det definitivt inte är något drama. Jag vet knappt vad det egentligen är; men trevligt hade jag ändå. Jag uppskattar också att filmen driver både med sig själv och filmindustrin i stort; något som fungerar riktigt bra och gör att det åtminstone bitvis blir tänkvärt.

Dock har det blivit en lite väl rörig film, genom många rollfigurer och en mängd sidohistorier som delvis hör ihop med huvudstoryn och delvis inte. Man måste vara uppmärksam, och även om man är det blir det ibland onödigt invecklat. Bitvis blir det också ganska osammanhängande, då den röda tråden ibland blir närmast obefintlig. Det känns ibland som att Martin McDonagh försöker sig på att vara lite för intelligent och finurlig för sitt eget bästa, där det verkar ha varit viktigare att det ska vara skruvat och fiffigt än att det faktiskt ska hålla ihop. Filmens första halva fungerar ändå riktigt bra, då det förblir engagerande och smart. Men mot slutet börjar filmen sakta men säkert att spåra ur, och det blir lite för mycket av allting. Det går lite för långt med "meta"-tänket med en film i en film, och dessutom blir storyn ibland så fruktansvärt tillspetsad så att hälften vore nog. Det är givetvis fullt avsiktligt, men det fungerar ändå inte riktigt lika bra som regissören nog har tänkt sig.

Det har dessutom blivit en väldigt "grabbig" film, och kvinnosynen lämnar en hel del övrigt att önska där samtliga kvinnor blivit endimensionella och rentav ganska blåsta. Även detta är uppenbart avsiktligt, och det finns t.o.m. en kul scen där en av rollfigurerna kritiserar just att kvinnorna är så platta och underutvecklade. Men jag ställer mig frågande till om några få repliker i ett par scener är tillräckligt för att alla verkligen ska förstå kritiken som filmen tar upp mot just kvinnoskildringar i filmer. Det borde ha skildrats på ett tydligare och mer framstående sätt, för jag befarar att det kanske bara är vi som redan tänker på kvinnoporträtt och jämställdhet som faktiskt hinner uppfatta filmens poäng.

Däremot kan jag inte förneka att Seven Psychopaths har en hel del charm, och det är både roligt och intelligent. Något större djup finns visserligen inte, men det är i alla fall en del intressanta rollfigurer i kombination med ett finurligt manus med många knepigheter. Det är fartfyllt och underhållande, och man har aldrig tråkigt medan man ser filmen. Det är också trevligt med en oförutsägbar film, där man aldrig riktigt kan veta vad som kommer att hända.

Fotot är snyggt och skådespelarinsatserna överlag bra. Colin Farrell gör en helt okej insats som Marty, men känns en smula malplacerad och övertygar inte lika mycket som han borde ha gjort. Sam Rockwell spelar över en del som Billy, men är ändå någorlunda godkänd. Christopher Walken är riktigt bra, och Tom Waits imponerar stort. Woody Harrelson är också riktigt bra som Charlie. Abbie Cornish gör allt som går av den tyvärr hopplöst underutvecklade rollen som Kaya, och detsamma gäller Olga Kurylenko.

Seven Psychopaths är sannerligen ingen bred film som kommer att tilltala alla, och ärligt talat kan jag som sagt knappt ens avgöra om jag tycker om den eller inte. Men samtidigt är det trots allt charmigt, roligt och underhållande; så därför lutar jag åt det förstnämnda trots allt. Men samtidigt finns det lite för många brister, och det spårar ur lite för mycket till och med inom filmens egen premiss. Jag hade väntat mig lite mer än så av Martin McDonagh, men det är ändå fullt sevärt och betyget når upp till en ganska stark sexa.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, följt av några trailers för andra filmer. Därefter kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny, som är rörlig och effektfull. Huvudmenyn är enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS samt komma åt extramaterialet. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen.

Trots att inte ett ord nämns på DVD-omslaget finns det faktiskt en hel del extramaterial. Först hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på fyra minuter, där skådespelarna och regissören pratar om filmen. Det är hyfsat intressant, men tillför inte särskilt mycket och går inte alls in tillräckligt på djupet. Därefter hittar vi två inslag om Marty och Charlie, där respektive skådespelare pratar om sina rollfigurer - något som är ganska poänglöst om man sett filmen, då man redan vet det mesta som berättas. I "Crazy Locations" berättas i två minuter om inspelningsplatserna, men precis när det börjar bli intressant tar det slut. Därefter hittar vi "Seven Psychocats", som är en trailer för filmen men med katter istället för människor (!). Det är roligt och sjukt, men i slutändan ganska poänglöst. Till sist återfinns ett inslag som kallas för "Layers", som bara består av korta utdrag ur filmen i rappt tempo; något som åtminstone inte jag lyckats att se någon som helst poäng med. Extramaterialet har tyvärr ingen textning alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 maj 2013
Senast uppdaterad: 13 maj 2013

Recensionen har lästs 3336 gånger av 1920 personer, sedan den 12 maj 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - FEMMA - FYRA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern