Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Smärta och ära
(Dolor y gloria)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Smärta och ära på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 53 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Spanien, 2019
Produktionsbolag: El Deseo S.A. & Pathé Pictures International, i samarbete med Radio Televisión Española (RTVE) & Canal+
Producent: Agustín Almodóvar & Esther García
Regi: Pedro Almodóvar
Manusförfattare: Pedro Almodóvar
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Salvador Mallo - Antonio Banderas Alberto Crespo - Asier Etxeandia
Mercedes - Nora Navas Federico Delgado - Leonardo Sbaraglia
Salvador som barn - Asier Flores Jacinta som ung - Penélope Cruz
Eduardo - César Vicente Venancio Mallo - Raúl Arévalo
Jacinta som gammal - Julieta Serrano Zulema - Cecilia Roth
Beata - Susi Sánchez Dr. A. Galindo - Pedro Casablanc

Den spanska filmregissören Salvador Mallo har sett sina bästa dagar, och numera har han så mycket smärtor och skavanker - ständig migrän, problem att svälja mat, tinnitus och diverse annat smått och gått - att han inte kunnat skriva något på åtskilliga år. Nu har spanska Cinemateket restaurerat hans stora genombrottsfilm, den 32 år gamla Sabor, och han blir ombedd att tillsammans med huvudrollsinnehavaren Alberto Crespo komma till nypremiären för att hålla i en frågestund. Problemet är bara det att Salvador och Alberto helt bröt efter filminspelningen, då Alberto inte alls gjorde rollen som Salvador hade velat, och de har inte pratat med varann alls på flera decennier. Nu måste Salvador återuppta kontakten med Alberto, samtidigt som han också tänker tillbaka på sin uppväxt i en fattig familj på den spanska landsbygden.

Pedro Almodóvar är onekligen en talangfull regissör och manusförfattare, och man får alltid höga förväntningar av hans filmer. Smärta och ära tillhör inte någon av hans bästa filmer, och är inte lika mörk som man oftast är van att se från honom, men är icke desto mindre en riktigt bra och sevärd film. Alltför originellt är det måhända inte, men här finns ändå en lite ovanlig ton. Det är intressant, stämningsfullt och engagerande, och filmen förblir fascinerande från början till slut. Här finns ett påtagligt djup, samtidigt som det också är humoristiskt. Man får skratta en del, småfnissa ännu mer och däremellan blir det periodvis riktigt berörande. Det märks att det är en personlig film för Almodóvar, och förmodligen är det ganska mycket som är självbiografiskt; vilket ytterligare förhöjer helhetsintrycket.

Men det är en långsam film, som tar tid på sig att berätta historien. Allt lunkar på i sakta mak, och utan att någonsin växla upp tempot. Det är visserligen aldrig direkt segt, men det går lite för långsamt för min smak; och det gäller att vara pigg och utvilad för att orka med en så långsam och introvert film med en relativt begränsad yttre handling. Därför kommer filmen inte passa alla, och somliga kommer säkert finna detta olidligt segt. Jag är dock inte en av dem, men även jag hade gärna önskat lite mer handling och att lite snabbare komma till kärnan. Växlingen mellan nutid och tillbakablickarna från Salvadors barndom fungerar heller inte helt tillfredsställande, och det är bara vissa scener från barndomen som har någon nämnvärd relevans till den nutida berättelsen.

Fotot är snyggt, och filmen har ett imponerande bildspråk och svårslagen scenografi. Skådespelarinsatserna är riktigt bra. Antonio Banderas tillhör inte någon av mina favoritskådespelare, men gör en av sitt livs bästa insatser här som Salvador och gör en mycket imponerande och stark insats. Penélope Cruz är utmärkt som hans mamma i tillbakablickarna, men Asier Flores känns något opersonlig som Salvador som barn.

Smärta och ära är en riktigt bra och välgjord film, som är underhållande, djupsint och rolig. Filmen lyckas få till en bra balans mellan humor och allvar, och det har blivit både stämningsfullt, engagerande och berörande. Men det är också långsamt och med en något tunn handling, varför filmen inte riktigt engagerar så mycket som jag hade önskat. Riktigt bra är det absolut, och vilket annat år som helst hade filmen förmodligen legat ganska bra till för att vinna Oscar för bästa utländska film - bara synd att den just i år tävlade mot Parasit, för i jämförelse med den filmen är den här inte alls lika bra. Jag väljer efter moget övervägande en mycket stark sjua, men den åttonde poängen är inte långt borta och bara man inte är allergisk mot långsamma dramer är det ett bra val.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 juli 2020
Senast uppdaterad: 22 juli 2020

Recensionen har lästs 1342 gånger av 855 personer, sedan den 22 juli 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - NOLLA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern