Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Snuten i varuhuset
(Paul Blart: Mall Cop)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Snuten i varuhuset på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Action / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Actionkomedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Columbia Pictures & Happy Madison Productions, i samarbete med Relativity Media
Producent: Doug Belgrad, Barry Bernardi, Todd Garner, Jack Giarraputo, Kevin James, Adam Sandler & Matthew Tolmach
Regi: Steve Carr
Manusförfattare: Kevin James & Nick Bakay
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Paul - Kevin James Veck - Keir O'Donnell
Maya - Raini Rodriguez Amy - Jayma Mays
Pauls mamma - Shirley Knight Stuart - Stephen Rannazzisi
Polischef Brooks - Peter Gerety Commander Kent - Bobby Cannavale
Inspektör Howard - Adam Ferrara Vijay - Erick Avari
Pahud - Adhir Kalyan Leon - Jamal Mixon

Keir O'Donnell & Kevin James
Foto: Richard Cartwright
© 2008 Columbia Pictures Industries, Inc. All rights reserved.

Den amerikanska regissören och producenten Steve Carr har främst specialiserat sig på komedier av det mer lättsamma slaget. Han har tidigare legat bakom filmer som Dagispapporna och Dr. Dolittle 2. Han är nu tillbaka med ytterligare en film, vars manus skrivits av Nick Bakay (troligen mest känd som rösten till katten Salem i Sabrina tonårshäxan) och komikern Kevin James (främst känd från Kungen av Queens) som den här gången närmast kan beskrivas som en actionkomedi. I Snuten i varuhuset får vi lära känna den medelålders mannen och ensamstående pappan Paul Blart, som bor med sin dotter och sin mamma i New Jersey. Han har alltid velat bli polis, men har misslyckats med uttagningsproven sju år i rad på grund av att han är överviktig och dessutom har stora problem med lågt blodsocker. Istället har han fått nöja sig med en karriär som säkerhetsvakt i ett stort köpcentrum; ett uppdrag han övernitiskt tar på största tänkbara allvar. Han är förälskad i butiksföreståndaren Amy, men tyvärr är hon redan upptagen och det har därför inte lett till något. Nu måste han också träna upp sin nya kollega Veck, som inte tar jobbet på fullt lika stort allvar som han själv. Men allt förändras när ett gäng maskerade rånare tar sig in i köpcentret på årets mest upptagna dag strax innan jul, och tar personal och kunder som gisslan. Då Paul undgått upptäckt blir han ensam kvar inne på köpcentret som kan göra något, och till råga på allt har såväl hans dotter Maya som Amy tagits som gisslan...

Medan somliga filmmakare satsar på originalitet och nyskapande idéer, så verkar det här teamet inte ha några sådana ambitioner. Snuten i varuhuset är nämligen så långt ifrån nyskapande och originellt som man kan komma, och i stort sett allting har vi sett förut. Filmen är också ganska förutsägbar, och utgången är given från första början. Det i sig behöver inte innebära något problem, och det finns gott om ooriginella och förutsägbara filmer som ändå blivit riktigt lyckade. Problemet med den här filmen är bara det att den inte är särskilt rolig. Av en actionkomedi bör man kunna förvänta sig rikliga mängder av såväl komik som action, men det verkar de här manusförfattarna ha missat. Det är visserligen småroligt och visst skrattade jag någon gång då och då. Men längre än så går det aldrig, och de klockrena poängerna lyser helt med sin frånvaro. Alltför många skämt är också långt under bältet, och bitvis känns det mer tramsigt och löjeväckande än roligt. Alltför mycket till action är det heller inte, och det som finns blir även det ganska löjligt. Det känns också lite överdrivet att för jämnan åka runt på Segway-cyklar inne i ett köpcentrum, och jag ställer mig frågande till om det verkligen förekommer på köpcentra ens i USA.

Dessutom är blandningen mellan action och komedi lite egendomlig, då det under filmens första halva är enbart komik och lite drama. Under den andra halvan förändras karaktären av filmen; komedin blir mer undangömd och actioninslagen tar över. Det vore bättre med en mer jämlik fördelning, och att låta allting finnas med hela tiden. Trots att det inte är någon alltför rolig film, så hade jag ändå trevligt under filmens första halva. Då fungerar nämligen filmen ganska väl som drama, och det blir i alla fall någorlunda engagerande och intressant. Men när den kriminella ligan tar över drygt halvvägs in i filmen, så blir allting betydligt tråkigare. Visst finns det en del komiska poänger även efter det och tanken är god, men det blir ganska löjligt av alltihop. Då även actioninslagen gjorts med glimten i ögat, och mer liknar en parodi än en riktig handling, så blir det heller aldrig spännande eller ens särskilt fartfyllt. Då börjar också filmen att kännas ganska seg och tråkig, och de sista 20 minuterna känns närmast evighetslånga. Därför tappade jag intresset mot slutet, fastän det blir mindre förutsägbart och i alla fall en liten smula nyskapande. De flesta rollfigurer är också ganska endimensionella och platta, och alltför många känns som rena karikatyrerna. Därför är det svårt att engageras till fullo, och Paul är heller inte världens mest sympatiska rollfigur. Den enda som känns riktigt äkta och någorlunda mångbottnad är Pauls dotter Maya. Det blir heller inte bättre av att det kryllar av logiska luckor och trovärdighetsproblem; främst under den andra halvan.

Fotot är fullt funktionellt, men är inte särskilt nyskapande och sticker heller inte ut från mängden. Skådespelarinsatserna är överlag ganska bra, och både Kevin James och Jayma Mays gör trovärdiga och mänskliga insatser, fastän ingen av dem lär vinna någon Oscar i första taget. Keir O'Donnell har tyvärr en förkärlek att spela över som Veck, men det beror sannolikt lika mycket på manuset som på skådespelaren. Den bästa insatsen står utan tvekan 15-åriga Raini Rodriguez för, som agerar riktigt övertygande och trovärdigt som Maya. Med bättre roller kan hon komma långt i framtiden. Snuten i varuhuset är sannerligen inget storslaget mästerverk, och den är heller inte alltför rolig. Men om man vet vad man ger sig in i och inte har alltför höga förväntningar, så kan den trots allt vara sevärd. Om man bara är ute efter lättsam underhållning som inte kräver någon större tankeverksamhet så fungerar filmen helt okej, fastän jag sannerligen inte vill se om den. Medan jag såg filmen tänkte jag länge på att den definitivt förtjänar en femma i betyg, men tyvärr är slutet så pass mycket sämre att jag inte med gott samvete kan ge den mer än en stark fyra. Jag hade väntat mig mer av regissören bakom Dagispapporna, en av manusförfattarna och tillika medproducent till TV-serien Sabrina tonårshäxan och manusförfattaren till komediserien Kungen av Queens, som alla är betydligt mer lyckade.


Jayma Mays & Kevin James
© 2008 Columbia Pictures Industries, Inc. All rights reserved.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 december 2009
Senast uppdaterad: 4 december 2009

Recensionen har lästs 5343 gånger av 2872 personer, sedan den 4 december 2009

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - ÅTTA - TREA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern