Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Sports Movie
(The Comebacks)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Sports Movie på CDON
   ANNONS
Komedi / Sport / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Komedi/parodi
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Fox Atomic & Tapestry Films
Producent: Peter Abrams, Robert L. Levy & Andrew Panay
Regi: Tom Brady
Manusförfattare: Ed Yeager & Joey Gutierrez, baserad på en story av John Aboud, Michael Colton, Adam Jay Epstein & Andrew Jacobson
Svensk distributör: Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lambeau Fields - David Koechner Barb Fields - Melora Hardin
Michelle Fields - Brooke Nevin Freddie Wiseman - Carl Weathers
Lance Truman - Matthew Lawrence Mr Truman - Nick Searcy
Jizminder - Noureen DeWulf Jorge - Jesse Garcia
Trotter - Jackie Long Aseel - Robert Richard
Randy - Martin Spanjers IPod - Jermaine Williams
Buddy Boy - George Back Emily - Shannon Marie Woodward
Kelly - Brittany Buckner Brittany - Lindsay Gareth
Megan - Emma Heming Jizminders pappa - Akima Castaneda

På senare år har genren parodifilmer fått nytt liv, genom bl.a. filmer som Scary Movie, Date Movie och Epic Movie. Trots att de flesta av dessa filmer inte direkt blivit några lysande framgångar, så har nu världen berikats med ytterligare en. Originaltiteln på den här är egentligen The Comebacks, men har i Europa döpts om till Sports Movie - gissningsvis för att få det att verka som en slags uppföljare till Scary Movie. Men till skillnad från de flesta parodifilmer på senare år är denna inte gjord av Aaron Seltzer och Jason Friedberg (gänget bakom Scary Movie, Epic Movie och Date Movie). Istället är det Tom Brady som regisserat, vars enda tidigare film varit The Hot Chick från 2002. Manusförfattarna är ett rutinerat TV-gäng, som bl.a. haft TV-serier som Still Standing, Dharma & Greg och Martin på sitt samvete. Här kretsar handlingen kring den f.d. tränaren Lambeau Fields, som en gång i tiden var tränare i amerikansk fotboll men nu har gett upp karriären då han varit riktigt misslyckad i allt han gjort, och av många klassats som tidernas värsta tränare. Men hans gamla kompis Freddie vill inte att han ska ge upp, utan övertalar honom att ta jobbet som amerikansk fotbollstränare på ett skollag på universitetet Heartland State University i ett samhälle i Texas. Därför övertalar han sin familj att de alla ska flytta dit, under förutsättning att han inte återigen blir så uppslukad att han försummar familjen. Det dröjer dock inte länge innan han glömmer det löftet, och hans fru Barb kommer nära gränsen för vad man kan tänka sig att acceptera. Under tiden är hans tonårsdotter Michelle USA:s stora hopp i gymnastik inför OS i Peking 2008 (!), men ägnar mer tid åt det motsatta könet än på träning. Men Lambeau hinner inte tänka på sin familj, då han har fullt sjå med skollaget - ett lag som visar sig totalt hopplösa, och aldrig vunnit en enda match. Hans gamla kompis hade dock en tanke bakom att erbjuda honom jobbet...

De flesta parodifilmer lider av samma grundläggande problem - manuset och grundstoryn försummas, till förmån för skämt och parodier. Det här är inget undantag, men trots det lyckas Sports Movie i alla fall lite bättre än Date Movie och Epic Movie. Här finns det i alla fall en röd tråd igenom hela filmen, och även fast grundstoryn är i tunnaste laget, så håller det i alla fall någorlunda till en film. Därför hålls intresset vid liv under merparten av filmen, och till skillnad från tidigare nämnda filmer blev jag i alla fall tillräckligt engagerad för att inte sitta och tänka på vilka filmer som parodieras hela tiden. Vissa parodier är likväl mycket uppenbara (bl.a. Rocky Balboa och Skruva den som Beckham), men många är lite mer subtila och är inget man omedelbart kommer ihåg. Skämten håller mycket varierande klass - somliga är riktigt roliga och klockrena, medan andra känns som slag under bältet och blir helt poänglösa. Det blir dock långt mellan de riktigt stora skratten, men trots allt skrattade jag lite smått under ganska många tillfällen. Visst är storyn väldigt överdriven och dum, men i likhet med de flesta parodier på senare år är det också avsikten. Därför är det inte så konstigt att åsikterna går isär kring en film som denna, då det helt enkelt beror på vad man tycker om genren och vilket humör man är på. Det är sannerligen inte en jättebra film, men den fungerar trots allt hyfsat för vad den försöker göra - d.v.s. underhålla tittarna - och ger en del skratt. Skådespelarna är bra och gör sitt bästa med manuset utan alltför stora överspel. vilket höjer helhetsintrycket något. Därför ger jag filmen en svag femma i betyg, fastän grundstoryn i sig inte hade förtjänat ett så högt betyg. Är man på humör för sådana här galna och skruvade parodier, är det trots allt värt att hyra filmen vid något tillfälle. Jag har dock svårt att tro att någon skulle vilja se den mer än en gång, så att köpa den måste vara att kasta pengarna i sjön.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 augusti 2008
Senast uppdaterad: 28 augusti 2008

Recensionen har lästs 3330 gånger av 1901 personer, sedan den 28 augusti 2008

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SJUA - TVÅA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern