Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Stockholm
(Stockholm)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Stockholm på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Thriller / Verklighetsbaserad / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Dramathrillerkomedi
Produktionsland/år: Sverige/Kanada, 2018
Produktionsbolag: Darius Films, Sierra / Affinity & Entertainment One, i samarbete med Lumanity Productions, Chimney Pot & Productivity Media
Producent: Jonathan Bronfman, Robert Budreau, Nicholas Tabarrok & Fredrik Zander
Regi: Robert Budreau
Manusförfattare: Robert Budreau
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kaj Hansson/Lars Nyström - Ethan Hawke Bianca Lind - Noomi Rapace
Gunnar Sörensson - Mark Strong Klara Mardh - Bea Santos
Polismästare Mattsson - Christopher Heyerdahl Olof Palme - Shanti Roney
Elov Eriksson - Mark Rendall Christopher Lind - Thorbjørn Harr
Inspektör Halsten Vinter - Ian Matthews Inspektör Jakobsson - John Ralston
Vincent - Christopher Wagelin Taxichaufför - Gustaf Hammarsten

Det så kallade Norrmalmstorgsdramat inträffade mellan den 23 och 28 augusti 1973, då den beväpnade Jan-Erik Olsson försökte råna Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Han tog tre kvinnor och en man som jobbade på banken som gisslan, och krävde att polisen skulle frige Clark Olofsson från fängelset och föra honom dit. Det sex dagar långa dramat gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet, och förmodligen är det därför som den kanadensisk-svenska dramathrillerkomedin döpts till just Stockholm. Här har namnen bytts ut, och Janne Olsson kallas här för Lars Nyström.

Det finns inte direkt någon brist på skildringar av Norrmalmstorgsdramat, vare sig som dokumentär eller spelfilm, men då det är fascinerande händelser som är omtalade än idag är det förstås ett tacksamt ämne att göra film på. Stockholm har blivit en bra film, som blivit riktigt engagerande och fängslande trots att de flesta lär känna till händelserna åtminstone i grova drag. Här finns en tacksam intensitet, och fastän man ju vet ungefär vad som hände förblir det spännande hela tiden. Det är också charmigt och småroligt, och filmen har en slags udda mörk humor som passar förvånansvärt bra i sammanhanget. Någon stor skrattfest blir det inte, men en del småfniss väntar vilket hjälper till att lätta upp stämningen på det våldsamma dramat.

Stockholm följer det man känner till om de verkliga händelserna relativt väl, men har sannolikt tagit sig en del friheter - mycket av det som hände under tiden som offren var gisslan lär ju också bara de själva och gärningsmännen veta om. Lite irriterande är att man här har valt att ändra på namnen på alla inblandade, förutom Olof Palme. Jan Olsson har blivit Lars Nyström och Clark Olofsson har blivit Gunnar Sörensson, och bland gisslan är jag inte säker på om någon som skildras har exakta motsvarigheter i verkligheten. Jag hade föredragit om man hållit sig lite närmare verkligheten och använt de riktiga namnen, när ju nu ingen av de inblandades identiteter är någon hemlighet.

Dessutom framstår polismästaren Mattsson ärligt talat som spritt språngande galen, och sannolikt minst lika farlig som rånarna. Svårt att säga om det överensstämmer med verkligheten eller inte, men om den riktige polismästaren var ens hälften så inkompetent som han skildras i filmen så är det minst sagt skrämmande. Med så inkompetenta poliser börjar filmen bitvis nästan att närma sig buskis, och det är olyckligt då filmen i övrigt lyckas balansera allt så galant. Dessutom känns det förstås en smula märkligt och ologiskt varför alla svenskar ska tala engelska (förutom någon enstaka mening som är på svenska), även om filmen gör ett halvdant försök att förklara det genom att påstå att Lars Nyström är uppvuxen i USA (vilket den riktiga personen inte var).

Stockholm är en underhållande och välspelad film, med bra skådespelare och där framförallt Ethan Hawke och Noomi Rapace övertygar starkt. Lite synd dock att Shanti Roney till utseendet inte direkt har någon slående likhet med Olof Palme, vilket förtar en del av realismen - någon lite mer lik den verkliga personen borde man väl ändå ha kunnat hitta åt...? Men det är spännande, engagerande och småroligt, och här finns både charm och en tacksam intensitet. Det tillsammans med ett snyggt foto och vackra Stockholms-vyer gör att filmen blir mycket sevärd. Jag stör mig på skildringen av i synnerhet polismästaren, och till viss del även andra poliser, och inte heller finns det alltför mycket djup i denna skildring - men förutom det är det främst positiva egenskaper som väger över. Därför är filmen väl värd att se, och förtjänar en stabil sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 maj 2020
Senast uppdaterad: 5 maj 2020

Recensionen har lästs 1828 gånger av 1037 personer, sedan den 5 maj 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TVÅA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern