Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Stockholm Boogie
(Stockholm Boogie)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Stockholm Boogie på CDON
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 18 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: Sverige, 2005
Produktionsbolag: Sweet Junior, i samarbete med Svensk Filmindustri & Kanal 5 Sverige
Producent: Anna Wallmark & Colin Nutley
Regi: John Lindgren & Kalle Lindgren
Manusförfattare: John Lindgren & Kalle Lindgren
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jerka - Erik Johansson Hoffe - Jens Malmlöf
Nathalie - Maria Lindström Terese - Erika Braun

Ännu en svensk film, men för en gångs skull inte en kriminalare... Här är det istället tal om en ungdomskomedi, eller möjligtvis familjekomedi - regisserad och skriven av de två enäggstvillingarna John och Kalle Lindgren, och med ingen mindre än Colin Nutley som exekutiv producent. I centrum står killen Jerka. Han har varit tillsammans med Terese i fem år, men vill nu göra ett uppehåll i förhållandet. Hans kusin Hoffe har alltid tyckt illa om Terese, och tycker därmed att det är ett smart beslut. Han släper med Jerka ut på krogen, och tillsammans raggar de upp en ung och snygg tjej vid namn Nathalie. Men medan de tre beger sig ut på äventyr tillsammans, så anser Terese inte att hon och Jerka gjort uppehåll, utan beger sig ut på Stockholms gator för att till varje pris hitta honom...

Filmen är gjord med mycket liten budget, men är ändå tekniskt välgjord och har imponerande foto. De flesta av skådespelarna är duktiga, även om jag tycker bäst om Erik Johansson och Maria Lindström, som båda gör mycket bra insatser. Enstaka av de andra skådespelarna tycker jag dock spelar över periodvis, men det händer dessbättre inte jämt. Filmens största problem är dock manuset. De flesta karaktärerna känns ganska outvecklade, och vi får inte lära känna någon riktigt ordentligt - den enda karaktären som man får något riktigt grepp om är Jerka, medan de flesta andra känns ogenomtänkta och ytliga. Vidare tycker jag heller inte om språkbruket, närmare bestämt den extrema ungdomsslang som förekommer med bland annat svengelska ord i nästan varenda mening. Jag betvivlar inte att ungdomar i dagens läge använder såna här slangord, men knappast i den extrema mängd som här. Det är säkert avsiktligt, men det känns helt enkelt lite för mycket... Trots bristerna så känns ändå filmen till en början hyfsat intressant - vettigt upplagd, och lagom rolig. Men sen spårar det tyvärr ur... Ungefär halvvägs mitt i filmen, så förändras allt och filmen blir mer och mer orealistisk och extremt överdriven, och efter ett tag börjar det nästan likna en fars. Det känns helt enkelt som att manusförfattarna till varje pris vill få till en "crazy-komedi", och lägga in överdrivna inslag och extrema skämt, vare sig det passar in eller inte... Det sänker tyvärr betyget, på något som annars hade kunnat bli en rätt bra film. Fortfarande är det dock en sevärd film, men bara nätt och jämnt. Den ger hyfsad underhållning för stunden och känns inte långtråkig - men den ger heller inte så mycket att se, och man blir inte varken klokare eller gladare av den. En sån här film är därför svår att sätta betyg på, men i slutändan känns den helt enkelt för svag för att motivera högre betyg än en 4:a, om än en stark sådan...

DVD-utgåvan är i anamorfisk Widescreen i formatet 2,35:1, och ljudspår finns i Dolby Digital 5.1 samt vanlig stereo (båda på svenska). Textning finns på finska och engelska i form av vanlig text, samt svenska för hörselskadade. Någon vanlig svensk text finns dock inte, något som annars hade varit behövligt då det i många fall är svårt att höra vad som sägs. Textningen för hörselskadade känns också lite "halvfärdig". Viktigare ljud textas, men i övrigt är det nästan helt vanlig dialog, och i de allra flesta fall klargörs inte vem som säger vad genom texten - inte ens när vi inte ser personerna i bild. Det är visserligen behagligare för oss hörande som måste ha på texten för att kunna höra allt, men knappast lika bra för döva och hörselskadade... När man stoppar i skivan möts man av SF-vinjett, följt av språkval. Därefter visas varningstexter (som inte går att hoppa förbi), och sen visas huvudmenyn. Som extramaterial finns först och främst en "bakom kulisserna"-dokumentär på ca 23 minuter, med bl.a. intervjuer med regissörer, producent, exekutiv producent samt skådespelarna, plus kortare bilder från inspelningen och utdrag ur filmen. Det inslaget är riktigt intressant och absolut värt att se på - faktum är att extramaterialet nästan är roligare än själva filmen... Vidare finns också biotrailer för samma film (ganska menlöst) samt en musikvideo. Dokumentären är textad för hörselskadade, vilket är positivt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 februari 2006
Senast uppdaterad: 6 februari 2006

Recensionen har lästs 3844 gånger av 2330 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TREA - NOLLA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern