Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Sune på bilsemester
(Sune på bilsemester)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Sune på bilsemester på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige/Italien, 2013
Produktionsbolag: Eyeworks, i samarbete med Sveriges Television, Film i Väst, Nouvago Capital & Albolina Film SRL
Producent: Patrick Ryborn
Regi: Hannes Holm
Manusförfattare: Sören Olsson, Anders Jacobsson & Hannes Holm, baserat på karaktärer skapade av Sören Olsson & Anders Jacobsson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2 (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sune - William Ringström Sofie - Kajsa Halldén
Pappa Rudolf - Morgan Alling Mamma Karin - Anja Lundkvist
Håkan Bråkan - Julius Jimenez Hugoson Anna - Hanna Elffors Elfström
Nicole - Claudia Galli Unga Nicole/Nora - Dao Molander di Ponziano
Sabina - Julia Dufvenius Pontus - Erik Johansson
Ragnar - Kalle Westerdahl Hedda - Feline Andersson
Benjamin - Johannes Sjöblom Yvonne - Frida Hallgren
Clara - Giulia Vaccari Pär - Bonn Ulving

Sune och hela hans familj är inbjuden på bröllop, och pappa Rudolf vill spara pengar genom att i bröllopspresent ge bort den tavla som han och Karin fick i bröllopspresent av Nyllet för 20 år sedan, och som de ändå aldrig varit alltför förtjusta i. Men i sista sekunden får Rudolf höra av en bröllopsgäst från TV-programmet Antikrundan att den lilla konstnären i Tyrolen som målade tavlan åt dem numera är berömd, och att tavlan är värd 900 000 kronor. Det finns bara en liten hake - konstnären glömde bort att signera tavlan, och utan namnteckningen är den inte alls värd lika mycket. Därför bestämmer han sig för att hela familjen ska åka på bilsemester hela vägen till Tyrolen, och söka upp konstnären så att han kan signera tavlan i efterhand. Under tiden har Sune och Sophie grälat, då hon vill binda sig mer än honom, och därför vill han tänka på något annat. Efter att ha sett bilder på en snygg tjej från hans föräldrars bröllopsresa blir han besatt av henne, och ser henne framför sig överallt.

Fjolårets Sune i Grekland var en helt okej film, som dock tappat en hel del gentemot de tidigare filmerna och serierna i serien. Därför är det glädjande att Sune på bilsemester är markant bättre än den förra filmen, och en av de bättre Sune-filmerna. Manuset är ovanligt genomarbetat, och det har blivit en intressant och engagerande film. Här finns visserligen inget större djup, men det är charmigt och underhållande hela tiden. Målgruppen är också bredare än vanligt, då både jag och min 10-åriga juniorrecensent (tillika systerson) uppskattade filmen; om än han ännu mer än mig.

Det här är en riktigt rolig film, där man får skratta ofta och vid några tillfällen blir det riktigt stora skratt. Jag skrattade också ungefär lika mycket som min juniorrecensent, vilket får ses som ett bra tecken på att filmen fungerar för både barn och vuxna. Visst finns det roligare filmer här i världen, men som komedi betraktat är det ovanligt lyckat med en lyckad blandning av humor; allt från billig "kiss och bajs"-humor till mer intelligent och lågmäld humor (däribland några roliga parodiska drifter med Sound of Music, som jag misstänker går över huvudet på de flesta barn). Dock verkar manusförfattarna vara lite väl förtjusta i billig slapstick-komik av gammaldags slag, som utgör en relativt stor andel av filmens humor och som bitvis känns som lite för barnsligt.

Det förekommer fortfarande en del klichéer och stereotyper, men det har blivit bättre sedan den förra filmen. Framförallt är Sune lite mer mångbottnad och mer sympatisk den här gången, då det i alla fall är en tjej han är besatt av (om än på ett något överdrivet och övertydligt sätt); hellre än att som senast vilja få alla tjejer att falla för honom. Det gör att han känns mer som ett någorlunda normalt barn än som den besatta "tjejtjusare" som han senast framstod som. Lillebror Håkan är däremot fortfarande väldigt platt och stereotypt, och där är det långt ifrån hans lite mer mänskliga beteende i de äldre filmerna. Pappa Rudolf känns fortfarande ganska överdriven och "tapig", och hans beteende påfrestade mitt tålamod under vissa scener. Det blir helt enkelt lite för mycket av allting, även om det trots allt är bättre än senast - i Sune på bilsemester var det helt omöjligt att tycka om eller ens stå ut med honom, och den här gången blir han i alla fall en aning mänsklig.

På gott och ont har den här filmen en mer invecklad intrig än senast, med många spår och sidohistorier. Det gör att det blir mer oförutsägbart och kräver mer tankeverksamhet, vilket gör filmen mer underhållande för vuxna. Men det medför också att det ibland blir onödigt rörigt, med onödiga sidospår som inte har med saken att göra. Mot slutet kan man också känna av att filmteamet haft vissa svårigheter att knyta ihop säcken, då rollfigurer från äldre filmer dyker upp oprovocerat och utan logik.

Fotot är snyggt, och filmen innehåller en del vackra vyer över Italien; om än utan något nyskapande bildspråk. Skådespelarinsatserna är ganska bra, och det är samma ensemble som i Sune i Grekland, fast jag saknar fortfarande den äldre ensemblen. William Ringström är helt okej i huvudrollen som Sune, men lyckas inte riktigt att förmedla samma charm och känsla som gamla goda Andreas Hoffer. Det var förstås ett nödvändigt ont att byta ut honom, då Andreas är fullvuxen i dagens läge, men det borde ha gått att hitta någon bättre; fast William har trots allt vuxit lite i rollen sedan den förra filmen. Julius Jimenez Hugoson känns tyvärr lite för opersonlig som Håkan, och hans inlevelse är inte heller den bästa; men å andra sidan heller långt ifrån den sämsta jag hört av barnskådespelare i den åldern. Morgan Alling är bra som pappa Håkan, och där är jag faktiskt tacksam över att den tidigare skådespelaren Peter Haber bytts ut - Peter känns i dagens läge så väldigt bekant genom just rollen i Beck-filmerna, varför det vore svårt att lyckas se på honom i den här rollen. Därför är Morgan ett bra val, som inte blivit känd genom enstaka roller på samma sätt utan gör en mer neutral prestation. Anja Lundkvist är bra som Karin; varken mer eller mindre. Hanna Elffors Elfström är bra som Anna, och jag uppskattar att hon fått lite mer utrymme den här gången än i den förra filmen. Claudia Galli är som vanligt bra som Nicole, och Dao Molander di Ponziano är ett riktigt fynd som Nora.

Sune på bilsemester är en riktigt bra och underhållande film, som är rolig och charmig samtidigt som det finns en intressant story. Det är fortfarande lite för mycket "slamsig" slapstick-komik för min smak, men den humorn verkar å andra sidan passa för de yngre. Min 10-åriga systerson, som såg filmen tillsammans med mig på pressvisningen, tyckte att den var väldigt bra och gav den en åtta i betyg. Jag är inte riktigt lika entusiastisk, men tycker ändå att det är en bra film och ger den en stabil sjua. Visst kunde det bli bättre, men det är utan tvekan ett stort steg i rätt riktning och det är en film väl värd att se för både barn och vuxna; om än förstås ännu mer för de yngre.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 december 2013
Senast uppdaterad: 25 december 2013

Recensionen har lästs 5651 gånger av 3330 personer, sedan den 24 december 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - NOLLA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

I - torsdag den 9 april 2015 kl. 20:43:
Snälla, recensera "Sune i fjällen" snart med! Sista delen i Sunetrilogin från 2012-2013-2014.
Roger - måndag den 30 december 2013 kl. 23:28:
Vilket djup i manuset finns i de gamla sunefilmerna? I sällskapsresan? Göta kanal? En del efterfrågar "Djup". Men det är ju bara en matinéfilm för hela familjen, barn och vuxna. Varför söka efter nåt slags djup då?

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern