Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Tårtgeneralen
(Tårtgeneralen)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Tårtgeneralen på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Verklighetsbaserad dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige, 2018
Produktionsbolag: Nexiko AB, i samarbete med Svensk Filmindustri, Sveriges Television, Film i Väst & Filmregion Stockholm-Mälardalen
Producent: Renée Axö & Martin Söder
Regi: Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
Manusförfattare: Filip Hammar & Fredrik Wikingsson, baserat på en bok av Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Hasse P - Mikael Persbrandt Dyr-Gunilla - Helena Bergström
Åsa Sjöman - Agnes Lindström Bolmgren Pelle Sjöman - Joel Wallón
Ivar Sjöman - Tomas von Brömssen Birger Sjöberg - Jesper Barkselius
Filip Hammar - Ben Lundqvist Lars Hammar - Jens Ohlin
Ulrika Lütche - Cecilia Frode Lennye Osbeck - Lennye Osbeck
Andy Mankelius - Jonas Lundqvist Tommy Skott - Daniel Lundberg
Piloten - Jan Mybrand Berättare - Filip Hammar

Året är 1984, och för första gången någonsin har IKEA tvingats stänga ett av sina varuhus, i den lilla staden Köping några mil utanför Västerås. Det gör inte direkt underverk för invånarnas självbild, och deras självbild krossas helt när Jan Guillou i TV-programmet "Rekordmagazinet" fastställer att Köping är Sveriges tråkigaste stad. Den alkoholiserade Hasse Pettersson, som haft en rad mer eller mindre misslyckade projekt bakom sig, vill förbättra Köpingbornas självförtroende. Därför hittar han på idén att komma med i Guiness rekordbok genom att baka världens längsta smörgåstårta, på ungefär 500 meter. Men själv kan han inte alls baka, så det blir istället upp till de lokala caféföreståndarna Åsa och Pelle att faktiskt göra allt arbete. Under tiden i samma stad växer den unge Filip Hammar upp med sin familj, och i synnerhet en pappa som är besatt av Frankrike och tycker att allt bra i världen kommer från Frankrike.

Jag har inte läst Filip och Fredriks bok, och har därmed inget att jämföra med. Å andra sidan har jag dock heller inget intresse av att någonsin läsa något som Filip och Fredrik ligger bakom, som långt ifrån tillhör mina favoriter. Filmen Tårtgeneralen är hur som helst ganska bra, och är definitivt ett kliv i rätt riktning gentemot teamets tidigare dokumentär Trevligt folk. Fastän det är lättsamt och det i mångt och mycket rör sig om " feel-good", så finns ändå ett visst djup. Det har blivit hyfsat engagerande, och intresset hålls vid liv hela tiden. Dessutom har det ju hänt på riktigt, även fast filmen förtydligar att det skildras utifrån Filips minnen och upplevelser; vilket inte nödvändigtvis behöver vara objektivt sant. Men de flesta rollfigurer har i alla fall funnits på riktigt, och det mesta tyder väl på att merparten av filmen är relativt trogen vad som verkligen hänt. Hursomhelst är det intressant och en genomarbetad historia, som har ett visst djup och som åtminstone bitvis faktiskt lyckas att beröra.

Det är charmigt och engagerande, och lite småroligt mellan varven. Men trots att filmen officiellt kategoriseras som en komedi är det långt ifrån någon stor skrattfest, och jag kan inte minnas att jag skrattade högt en enda gång. Istället rör det sig nästan uteslutande om småfniss lite här och var, och fastän det är lite roligt ganska ofta blir det aldrig riktigt roligt. Det är inte nödvändigtvis något problem, då filmen istället fungerar ganska väl som drama. Men man bör vara medveten om det, för om man förväntar sig en riktigt rolig komedi lär man bli besviken.

Däremot är det riktigt underhållande och mysigt. Jag uppskattar den fina stämningen och tidskänslan, och likaså budskapet. Det finns trots allt ett större djup än man hade kunnat tro, och det uppskattar jag. Rollfigurerna är intressanta, och flera av dem hinner i alla fall få en del nyanser. Inte för att någon känns alltför mångbottnad, men flera är tillräckligt nyanserade för att man ska bry sig om dem och ska bry sig om vad som händer.

Däremot känns Tårtgeneralen lite ofokuserad, då antalet rollfigurer är stort och Filip & Fredrik inte riktigt verkar ha vetat vad man ska fokusera på. I grunden står förstås Hasse P och smörgåstårtan, men parallellt med det handlar också ganska mycket om den unga Filip och hans pappa; vars koppling till resten av historien är högst begränsad. Man borde ha valt att antingen fokusera på Hasse eller på Filips uppväxt, för som det är nu blir det varken hackat eller malet då filmen vill lite för mycket än den faktiskt har möjlighet att leverera. Även i övrigt finns det lite för många rollfigurer, vilket gör att många hamnar i skymundan. Framförallt är det kvinnorna som hamnar i kläm, och som till största delen förblir tämligen platta och i flera fall även stereotypa. Trovärdigheten sjunker också av att Köping av filmen att döma verkar ha ett oproportionerligt stort antal udda personligheter, och nästan ingen i stan verkar någorlunda "normal".

Skådespelarinsatserna är överlag bra, men tyvärr lider filmen av samma problem som många svenska filmer med att ta in överanvända skådespelare. Mikael Persbrandt är som alltid duktig och gör en bra insats som Hasse P, men tyvärr försvinner en del av filmillusionen när man hela tiden tänker på skådespelaren istället för rollfiguren. När det faktiskt rör sig om en person som har funnits på riktigt hade man vunnit på att satsa på någon relativt okänd skådespelare som är så lik den verkliga personen som möjligt, så att man kunnat fokusera på rollen hellre än att bli distraherad av den kända skådespelaren som uppenbarligen är ålderssminkad och gör till sig. Detsamma gäller Helena Bergström, som visserligen är duktig men som känns något tillgjord; och där man aldrig riktigt kan släppa tanken att Helena gör till sig för att efterlikna den verkliga personen.

Istället är det Agnes Lindström Bolmgren som övertygar mest i rollen som Åsa, och gör en naturlig och övertygande rollprestation där hon både spelar väldigt bra samtidigt som det inte blir tillgjort på samma sätt som med Hasse och Gunilla - åtminstone delvis beror det nog just på att Agnes än så länge inte är jättekänd, så att man inte tänker på tidigare rollprestationer på samma sätt. Jens Ohlin är också riktigt bra som Filips pappa Lars Hammar, och Ben Lundqvist gör helt okej ifrån sig som den unga Filip. Det är knappast en tillfällighet att det är just de skådespelare som är relativt okända som fungerar bäst i den här verklighetsbaserade berättelsen.

Tårtgeneralen är en ganska bra film, som definitivt är ett stort kliv uppåt jämfört med det mesta som Filip & Fredrik gjort; som säkerligen passar somliga men som definitivt inte faller mig i smaken. Men filmen är bättre än dem, och det är underhållande och charmigt. Bitvis är det berörande och bitvis småroligt, men det blir aldrig riktigt så humoristiskt som jag hade hoppats på. Här finns ändå många lyckade scener, men den röda tråden blir lidande då manusförfattarna inte verkar ha kunnat bestämma sig för vad filmen egentligen ska handla om. Ska det här vara en biografi om Hasse P, en berättelse om just smörgåstårtan eller en biografi om Filip Hammars uppväxt...? Det verkar inte Filip och Fredrik ha kunnat bestämma sig för, och det medför tyvärr att man inte riktigt lyckas att knyta ihop säcken till en övertygande helhet. Kanske hade den här berättelsen fungerat bättre som miniserie, där man haft mer utrymme att kunna fokusera på flera händelseförlopp och karaktärer. Men det blir ändå en helt okej film, som inte imponerar alltför mycket men som icke desto mindre är fullt sevärd för de flesta. Mitt betyg stannar på en stark sexa, men hade man inte gjort den alltför vanliga missen att ta in kända skådespelare att kunna skryta över på filmaffischen istället för att se vilka som bäst passar till rollerna, så hade nog betyget blivit högre.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 mars 2018
Senast uppdaterad: 8 mars 2018

Recensionen har lästs 1941 gånger av 1271 personer, sedan den 8 mars 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TREA - SEXA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern