Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade TV-serier

The 4400 - Säsong 2
(The 4400 - Season 2)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The 4400 på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Äventyr / Övernaturligt / Spelfilm / TV-serie
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 8 timmar 53 minuter
Avsnittsinformation: 13 avsnitt á 42 minuter
Genre: Science-fictiondramaserie
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Viacom Productions, American Zoetrope & Renegade 83
Producent: Scott Peters & René Echevarria
Regi: Leslie Libman, Vincent Misiano, Oz Scott, Nick Gomez, Michael Watkins, Milan Cheylov & Douglas Petrie
Manusförfattare: Ira Steven Behr, Craig Sweeny, Lisa Melamed, Scott Peters, Douglas Petrie, Frederick Rappaport & John Behring
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (vid majoriteten av avsnitten)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Diana - Jacqueline McKenzie Tom - Joel Gretsch
Maia - Conchita Campbell Nina Jarvis - Samantha Ferris
Shawn - Patrick Flueger Kyle - Chad Faust
Lily - Laura Allen Richard - Mahershalalhashbaz Ali
Jordan - Bill Campbell Isabelle - Jordan Lasorsa-Simon
Kevin - Jeffrey Combs Tess - Summer Glau

Nu är det dags för den andra säsongen av science-fictionserien från den amerikanska kabel-TV-kanalen USA Network, där 4400 människor som försvunnit spårlöst under de senaste 60 åren kommit tillbaka samtidigt, samtliga utan att ha åldrats en dag. I slutet av den första säsongen fick vi veta att det faktiskt inte var utomjordingar som kidnappade dessa 4400 personer, utan människor från framtiden som "lånat" de personer som behövs för att förhindra jordens undergång längre fram i tiden, och modifierat dessa med framtida krafter. Vetskapen om det har dock inte gjort livet enklare för de 4400, som försöker att hantera vardagen på bästa sätt. Den unga synska flickan Maia, som trots att hon föddes 1938 bara är 9 år gammal nu, har bott hos utredaren Diana på Homeland Security efter att inget fosterhem har velat behålla henne - trots allt har det inte enbart fördelar att veta vad som kommer att hända i framtiden, och exempelvis detaljerat berätta för omgivningen om hur och när de kommer att dö. Diana har nu adopterat Maia, och de senaste månaderna har Maia slutat få sina framtidssyner. Eller har hon verkligen det...? Kyle har det inte heller så enkelt, då han på sistone börjat få kraftiga minnesluckor, bokstavligt talat. Då och då vaknar han upp på de mest konstiga ställen och har inte en blekaste aning om var han varit de senaste timmarna. Det är det inte helt okomplicerat, i synnerhet om man skulle misstänkas för brott... Lilys och Richards dotter Isabelle - som hade oroväckande förmågor redan från magen - har nu fötts, och hennes krafter har allt annat än minskat. Trots att Isabelle bara är ett spädbarn, kan hon redan få folk att ta livet av sig själva och diverse andra "lustigheter", när hon känner sig hotad. Mäklaren Jordan Collier har lämnat sin mäklarfirma, och har nu startat en sektliknande rörelse vid namn The 4400 Center, med syftet att "öppna upp de övernaturliga förmågorna inom var och en". Han har även tagit tonåriga Shawn, som har förmågan att hela folk och läka deras skador, under sina vingar; och Shawn börjar jobba med Jordan på detta centrum. Det är vare sig problemfritt eller säkert...

Jag såg fram emot denna andra säsong, då jag - trots att jag aldrig varit särskilt förtjust i science-fiction - blev mycket imponerad över den första säsongen. Den här säsongen är lite längre, och har utökats till 13 avsnitt. Det gör att vi får större chanser att lära känna karaktärerna ingående, och de flesta känns lite mer mångbottnade än i den korta första säsongen. Serien är genomarbetad och välgjord, och specialeffekterna känns realistiska och bra. Det är också trevligt att vi får se det mesta från flera personers synvinklar, och serien handlar lika mycket om agenterna på Homeland Security som de 4400. Producenterna har också på ett skickligt sätt lyckats att få serien att kännas sammanhängande och realistisk, och inte särskilt rörig, trots den extrema grundstoryn och de många karaktärerna som står i centrum. Ändå är jag lite besviken på den andra säsongen, som gör att den överlag känns snäppet sämre än den förra. Till skillnad från säsong 1 är det färre fristående storylines, och fler s.k. story arcs, d.v.s. genomgripande handlingar under många avsnitt. Vad man tycker om det är väl en smaksak, men här känns det periodvis som lite för mycket av det goda. Somliga handlingar och karaktärer har också fått lite för stort fokus, bl.a. storyn kring Jordan och The 4400 Center, som blivit för centrerat och gjort att de flesta andra periodvis hamnar i skymundan. Då Jordan dessutom framstår som extremt osympatisk, så känns det inte lika intressant att följa vad som händer med 4400-centret, och man bryr sig inte nämnvärt om Jordan heller. Jag är ärligt talat inte säker på om det är avsiktligt att Jordan ska framstå som osympatisk, eller om det är en oavsiktlig effekt. Vissa andra rollfigurer har fått mindre roll än vad de förtjänar, däribland Maia - detta trots att hon numera klassas som huvudroll, medan hon i säsong 1 tekniskt sett bara var gästskådis. Det är tråkigt, då Maia både är en intressant karaktär och dessutom spelas av en strålande barnskådis, Conchita Campbell. Fortfarande är det dock en bra serie, som är både spännande, rolig och gripande (även om det sistnämnda är ganska sällsynt i den här säsongen). Klart sevärd och välgjord, men tyvärr är nackdelarna så tydliga att jag tvingas sänka betyget jämfört med säsong 1, och får därmed nöja mig med en sjua.

DVD-boxen består av två dubbla slimcase-fodral, som är hälften så tjocka som vanliga DVD-fodral. Med två dubbel-fodral av slimcase-typ, betyder det att hela säsongen på fyra skivor tar upp ganska precis lika stor plats som en enda vanlig film. Det är en praktisk och effektiv lösning, som jag verkligen uppskattar - när man i likhet med undertecknad redan har överfulla bokhyllor, så är varenda centimeter man kan spara in av värde... Slimcase-fodralen kommer i ett papphölje med ett hologram på framsidan - mycket häftigt och effektfullt. Det mesta är sig likt gentemot säsong 1, förutom att papphöljet nu är svart istället för vitt. Serien återges i anamorfisk Widescreen i formatet 1,78:1, vilket på ren svenska betyder att hela skärmen används om man har en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1 (förvånansvärt bra för att vara en TV-serie), och förutom det engelska originalljudet finns även dubbat ljudspår på tyska. Avsnitten är textade på de fyra skandinaviska språken samt engelska, tyska och holländska; plus engelska för hörselskadade. Att få både vanlig text och text för hörselskadade på engelska är uppskattat, men tyvärr finns ingen svensk text för hörselskadade att tillgå. Textningen är lagom stor och lättläst, och den svenska översättningen är relativt bra, om än med vissa översättningsfel i en del avsnitt. Varje skiva inleds med CBS-jingel (inte Paramounts vanliga jingel, alltså) på 10 sekunder, direkt följt av språkvalsmeny och varningstexter på valt språk. Sedan kommer vi direkt till huvudmenyn, som är statisk men ganska stilren - dock finns menyn enbart på engelska. Inga påtvingade trailers eller propaganda förekommer, vilket är mycket trevligt. I likhet med säsong 1-boxen finns dock inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt. På omslaget till det första fodralet (med disc 1 och 2) står det att avsnittet "The Weight of the World" ska innehålla ett kommentatorspår med några av skådespelarna, men trots det finns inget sådant att tillgå. Den amerikanska DVD-utgåvan av säsongen ska enligt uppgift innehålla tre olika featurettes om produktionen, men tyvärr finns dessa inte med i Skandinavien. Vissa källor (däribland Paramounts pressmaterial) gör dock gällande att det faktiskt ska finnas med extramaterial i den svenska boxen - samma som i USA - men mitt recensionsex innehåller åtminstone inget sådant. Jag är i dagsläget inte säker på om dessa uppgifter är felaktiga, eller om det faktiskt finns två olika utgåvor av seriens andra säsong.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 december 2007
Senast uppdaterad: 19 december 2007

Recensionen har lästs 4079 gånger av 2525 personer, sedan den 19 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FEMMA - FEMMA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern