Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Accidental Husband
(The Accidental Husband)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter The Accidental Husband på CDON
Sök efter The Accidental Husband på Discshop.se
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Romantisk komedi
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2008
Produktionsbolag: Blumhouse Productions, Yari Film Group & Team Todd
Producent: Jason Blum, Uma Thurman, Jennifer Todd, Suzanne Todd & Bob Yari
Regi: Griffin Dunne
Manusförfattare: Mimi Hare, Clare Naylor & Bonnie Sikowitz
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dr Emma Lloyd - Uma Thurman Patrick Sullivan - Jeffrey Dean Morgan
Richard Bratton - Colin Firth Wilder Lloyd - Sam Shepard
Marcy - Lindsay Sloane Sofia - Justina Machado
Deep - Ajay Naidu Ajay - Jeffrey Tedmori
Greta Bollenbecker - Isabella Rossellini Karl Bollenbecker - Keir Dullea
Carolyn - Brooke Adams Lauren - Lindsey Kraft

En filmgenre som det nästan alltid gått tolv på dussinet av är romantiska komedier, och därför kan man fråga sig om det är möjligt att hitta på ovanliga grundförutsättningar inom den genren. Även om filmen i övrigt långt ifrån är originell, så måste man erkänna att filmmakarna trots allt har lyckats med en förhållandevis unik grundpremiss. Manuset har skrivits av tre långfilmsdebuterande kvinnor (varav den ena tidigare arbetat med TV-serien Spin City), och bakom regi står Griffin Dunne som tidigare bl.a. arbetat med de populära men måttligt kritikerrosade Magiska systrar och Hämnden är ljuv. Här kretsar handlingen kring New York-terapeuten Emma Lloyd, som arbetar som radiopsykolog och är programledare för ett rådgivningsprogram i radio där hon ger råd om kärlek och relationer. Hon är förlovad med den brittiska bokförläggaren Richard, och ska själv snart ge ut en bok med relationsråd. Hennes välmenande men ibland brutala råd uppskattas dock inte av alla, där brandmannen Patrick Sullivan är ett utmärkt exempel. Han ska snart gifta sig med fästmön Sophie, men efter tämligen brutala råd från Emma i radioprogrammet gör Sophie slut med honom. Patrick vill då hämnas på terapeuten för de dåliga råden till varje pris, och med hjälp av grannpojken Ajay hackar han sig därför in i de statliga registren och ordnar så att Emma redan är gift på papperet - med honom! När Emma och Richards bröllop närmar sig får hon reda på detta, och söker upp Patrick för att ordna annulering av den för henne hittills okända vigseln. Men Patricks plan går snett, när han blir attraherad av henne...

Mycket kan sägas om The Accidental Husband, men att det vore en originell och annorlunda film är definitivt inte ett av dem. Förutom den ovanliga grundpremissen, så har vi sett allting förut och filmen följer de gängse mallarna för romantiska komedier. Några egentliga överraskningar väntar inte, utan det här är en mycket förutsägbar film där man vid ett tidigt skede tydligt förstår hur allting kommer att sluta. Det kryllar också av klichéer och stereotyper, och varje tänkbar ingrediens i romantiska komedier finns med. Premissen är också minst sagt orealistisk, och jag har mycket svårt att tro att det någonstans i världen är möjligt att registrera en vigsel utan någons vetskap bara genom en knapptryckning. Men bara man kommer över de ganska stora förbehållen, så väntar en ganska trevlig och underhållande film. Det är ganska roligt, och även om det långt ifrån är någon stor skrattfest, så skrattar man trots allt ibland och ler därutöver ganska ofta. Jag hade dock väntat mig mer humor, för de klockrena poängerna uteblir nästan helt.

Men filmen lyckas ändå att förmedla en fin feel good-känsla, och har därför blivit underhållande. Tiden går fort, och även fast The Accidental Husband inte är särskilt minnesvärd, så väntar trots allt en rolig och trivsam stund framför TV:n. Lite ovanligt för genren och även filmbranschen i största allmänhet är att det inte finns någon egentlig antagonist. Här finns inga "onda" personer eller egentliga konflikter, vilket gör att filmen kan kännas lite dramaturgiskt tveksam men som trots allt kan uppfattas som en trevlig omväxling. Det är också positivt att de för genren nästan obligatoriska förväxlingsinslagen hållits till ett minimum; något jag personligen trodde skulle få mycket större utrymme. Mindre lyckat är att Patrick kan uppfattas som lite väl elak, och fastän manusförfattarna gör allt de kan för att han händanefter ska framstå sympatisk och trevlig, så känns det lite väl extremt och ologiskt att göra så här mot en radioterapeut som man aldrig ens träffat. Därutöver framstår dock de flesta rollfigurer som sympatiska, och de har åtminstone vissa nyanser även om de flesta är tämligen endimensionella.

Fotot är snyggt, och skådespelarinsatserna är bra. Både Uma Thurman, Jeffrey Dean Morgan och Colin Firth gör stabila och trovärdiga rolltolkningar, även om ingen sticker ut i någon större utsträckning. Mest imponerad blev jag faktiskt över Lindsay Sloane - troligen mest känd som Marcie i den alltför underskattade TV-serien Grosse Pointe och som Valerie i Sabrina tonårshäxan - i en liten biroll som Marcy. Jag hade verkligen velat se mer av henne, då hennes karaktär dessutom är intressant och uppvisar stor potential. Sämst i ensemblen är Ajay Naidu som Patricks indiska kompis Deep, som visserligen försöker att vara rolig men som helt saknar komisk tajming och framstår som allmänt löjlig istället. Kort sagt är The Accidental Husband en förutsägbar och ooriginell film med en minst sagt osannolik grundstory, men som ändå förblir underhållande och trevlig. Med en del humor, sympatiska rollfigurer och bra skådisar kan man komma långt, och därför kan jag trots allt rekommendera filmen för alla som tycker om genren. Men särskilt minnesvärd blir den inte, och längre än till en mycket svag sexa kan jag tyvärr inte sträcka mig i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är anpassad för Widescreen-TV - därför blir den något ihoptryckt och avlång på en 4:3-TV, och är även i minsta laget. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter börjar själva filmen att spelas upp direkt, utan att någon huvudmeny visas. I likhet med de flesta andra nyare DVD-utgåvor från Nordisk Film finns ingen sedvanlig huvudmeny, utan trycker man på DVD-spelarens menyknapp kommer man istället tillbaka till den inledande språkvalsskärmen. Det medför också att det inte finns någon scenvalsmeny på skivan, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man välja något av de skandinaviska språken och därefter stänga av texten via fjärrkontrollen när filmen startat. Det finns heller inget som helst extramaterial, vilket är beklagligt. Jag kan dock inte hitta något som tyder på att någon utländsk DVD-utgåva har något extramaterial, och i hemlandet USA har filmen märkligt nog ännu inte släppts, så vi går åtminstone inte miste om någonting i Skandinavien.


Recensionen skriven: 9 oktober 2009

Recensionen har lästs 2245 gånger av 1191 personer, sedan den 9 oktober 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FEMMA - FEMMA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern