Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Banshees of Inisherin
(The Banshees of Inisherin)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter The Banshees of Inisherin på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 54 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Irland/Storbritannien, 2022
Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures, Channel 4 Television & Blueprint Pictures, i samarbete med TSG Entertainment
Producent: Graham Broadbent, Peter Czernin & Martin McDonagh
Regi: Martin McDonagh
Manusförfattare: Martin McDonagh
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Pádraic Súilleabháin - Colin Farrell Colm Doherty - Brendan Gleeson
Siobhán Súilleabháin - Kerry Condon Jonjo Devine - Pat Shortt
Dominic Kearney - Barry Keoghan Peadar Kearney - Gary Lydon
Gerry - Jon Kenny Prästen - David Pearse
Mrs. McCormick - Sheila Flitton Declan - Aaron Monaghan

Året är 1923, och på det irländska fastlandet pågår inbördeskriget för fullt - men det är inte något som märks av på den lilla ön Inisherin utanför Irlands kust. Pádraic bor med sin syster Siobhán, och har varit bästa vänner med folkmusikern Colm i decennier. Men en vacker dag vill Colm plötsligt inte veta av honom längre - han vägrar att umgås, och klargör att han inte vill vara vänner längre. Pádraic förstår ingenting och försöker få Colm att berätta orsaken, men Colm vill inte prata alls med Pádraic; och till råga på allt hotar Colm med att hugga av ett av sina egna fingrar för varje gång som Pádraic försöker att prata med honom...

Det låter kanske inte så upphetsande, och i ärlighetens namn har filmen en av de tunnaste premisser man kan tänka sig. Men The Banshees of Inisherin är faktiskt en riktigt bra film, som övertygar in i minsta detalj med ett såväl intressant som djupsint drama. Här finns många bottnar, och det är en intressant berättelse som skildras. Rollfigurerna är färgstarka och mångfacetterade, och jag uppskattar även den ovanligt lyckade skildringen av depression. Det är engagerande och fascinerande, och det är också ganska roligt med en slags tragikomisk svart humor som passar utmärkt i sammanhanget.

Det är en väldigt lågmäld och avskalad film, ja närmast minimalistisk, där handlingen är enkel men där allt finns där av en orsak. Det är stämningsfullt och djupsint, och här ryms många intressanta tankar kring mäns känslor och oförmåga att kunna prata om dem. Helhetsintrycket förhöjs av en utmärkt dialog, som verkligen sticker ut som något utöver det vanliga. Det var länge sedan jag såg en film med en så svårslagen dialog; som är lågmäld, vass och tragikomisk på samma gång - där inga ord yttras i onödan men där det finns en tanke bakom vartenda ord.

Det här är långt ifrån någon actionfilm, utan det rör sig om ett huvudsakligen dialogdrivet drama med begränsad yttre handling och där manusförfattaren tar sig tid att introducera premissen och personerna. Somliga lär säkert finna detta olidligt tråkigt, men jag är inte en av dem. Tvärtom går tiden ganska fort, och trots en begränsad yttre handling upplevs det aldrig segt eller tråkigt; och de två timmarna är (nästan) över på nolltid.

På gott och ont är det här ett mörkt och dystert drama, där inte bara rollfigurer är deprimerade utan där även tittarna blir det. Här finns inte många ljusglimtar, utan det är deprimerande och becksvart. Det är förstås fullt avsiktligt och passar bra i sammanhanget, men ibland blir det ändå lite för mycket då det är så mörkt att man nästan tappar livslusten av att se på filmen - någon liten ljusglimt hade varit att föredra för att liva upp stämningen en smula. Med den dialogdrivna stilen och de fåtal miljöerna kan det ibland också upplevas något teatraliskt, vilket förvisso också är fullt avsiktligt men där det borde ha gått att komma ifrån den teatrala känslan genom finslipningar av manuset.

The Banshees of Inisherin är en mycket bra och välgjord film, med ett fantastiskt foto och mycket bra skådespelare - framförallt imponerar Colin Farrell, som går in i rollen så mycket att man totalt glömmer bort att det är han och bara ser rollfiguren; en imponerande bedrift. Det är ett intressant och tänkvärt drama med många bottnar och ett ovanligt stort djup, med en fantastisk dialog och en lyckad tragikomisk stil - där det ofta är roligt, men samtidigt också svart och tragiskt. Det är mörkt och dystert, och ibland blir det lite för mycket av allt när det blir så becksvart att man blir deprimerad av att se på filmen. Jag hade gärna sett någon liten ljusglimt, för att lätta upp stämningen lite istället för att bara fokusera på mörkret.

Men jag uppskattar handlingen, den originella stilen och den svårslagna dialogen. Det är annorlunda och originellt, men samtidigt förhållandevis lättillgängligt och kräver inga förkunskaper eller att man läser mellan raderna. Det är en stark och minnesvärd film, som ingen lär glömma i första taget, men som samtidigt kanske också saknar det där lilla extra för att verkligen göra den till ett mästerverk. Men med en underhållande, djupsint och välskriven tragikomisk stil kommer man långt, och det här är en mycket sevärd film - den kommer inte passa alla, men passar utmärkt för alla som tycker om lite annorlunda lågmälda dramer, varför en hyfsat stabil åtta blir det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 mars 2023

Recensionen har lästs 842 gånger av 551 personer, sedan den 11 mars 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ETTA - SJUA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern