Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Bounty Hunter
(The Bounty Hunter)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter The Bounty Hunter på CDON
Drama / Komedi / Action / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Romantisk actionkomedi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Columbia Pictures, Original Film & Madhouse, i samarbete med Relativity Media
Producent: Neal H. Moritz
Regi: Andy Tennant
Manusförfattare: Sarah Thorp
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB & Sony Pictures Releasing Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nicole - Jennifer Aniston Milo - Gerard Butler
Kitty - Christine Baranski Stewart - Jason Sudeikis
Sid - Jeff Garlin Earl Mahler - Peter Greene
Bobby Jenkins - Dorian Missick Teresa - Siobhan Fallon Hogan
Irene - Cathy Moriarty Ray - Ritchie Coster
Jimmy - Adam Rose Gelman - Jason Kolotouros
Edmund - Adam LeFevre Dwight - Joel Garland

Den amerikanska regissören Andy Tennant började sin karriär som skådespelare i ett flertal filmer och teaterpjäser. Han blev dock aldrig särskilt framgångsrik, och i början av 1990-talet sadlade han om till regissör och manusförfattare. Han har därefter främst blivit känd för romantiska filmer såsom Sweet Home Alabama, Ever After och Hitch. Efter ett par års uppehåll med biofilmer för att istället satsa på TV-filmer är Andy nu tillbaka med en större biofilm; The Bounty Hunter som klassats som något så udda som romantisk actionkomedi. Manuset har den här gången skrivits av den tämligen okända manusförfattaren Sarah Thorp, och filmen hade världspremiär i mars i USA och Storbritannien.

Händelseförloppet kretsar kring ett numera frånskilt par; Nicole och Milo. De har varit skilda i några år efter ett mycket kort äktenskap, och har sedan dess inte haft någon kontakt. Milo är en f.d. polis som fått sparken från sitt jobb, och numera istället jobbar som prisjägare; d.v.s. han får betalt för att hitta åt och hämta in förrymda personer. Nicole jobbar som journalist, men har också blivit åtalad för våld mot tjänsteman. När hon börjar utreda ett självmord som verkar misstänkt vill hennes källa träffa henne omgående, och i samband med det missar hon sin egen rättegång. Därför blir det Milo som får i uppdrag att hitta åt sin exfru och föra henne till häktet. Men Milo har också enorma spelskulder och är sen med betalningarna, varför hans lånehaj samtidigt är ute efter honom...

The Bounty Hunter är definitivt inte någon av de mer originella och nyskapande filmerna vi sett på senare år. Visst är konceptet med prisjägare någorlunda nytt, men upplägget, dramaturgin och grundstoryn känns ändå igen från mycket annat. Till stor del handlar det om en traditionell "katt och råtta"-lek, på samma slag som det redan går tolv på dussinet av. Det finns också gott om klichéer, och någon alltför djup film är det inte. Fast å andra sidan tror jag inte att särskilt många väntat sig det, och vet man vad man ger sig in i så fungerar det här trots allt riktigt väl som lättsam underhållning för stunden. Storyn är hyfsat intressant, och håller ihop logiskt någorlunda väl. Filmen har också ett föredömligt högt tempo, där det händer något i stort sett hela tiden.

En romantisk actionkomedi är dock en besvärlig genre att få till, och filmmakarna bevisar att det inte alltid går så bra. Visst finns det en del actioninslag, men de känns ganska oengagerande och med fåtalet undantag tillför de inte så mycket. Romantiken fungerar också sisådär - visst är det lite romantiskt, men helhetsintrycket dras ner av en måttlig personkemi. Dessutom är Milo en ganska irriterande och jobbig rollfigur, och då är det svårt att sympatisera med honom. Därför ställer man sig vid flera tillfällen frågan vad i hela fridens namn som Nicole någonsin sett i honom, och jag tror inte att det var meningen. Milo ska säkert föreställa vara charmig, men han framstår mer som en ren slusk och en allmänt enerverande person.

Då är det bättre ställt med Nicole, som har blivit en hyfsat mångbottnad rollfigur som vi får lära känna riktigt väl. Hon känns också så djup och äkta som det nu är möjligt med en genre och story som denna. En intressant karaktär är bättre än ingen alls, och de romantiska inslagen har trots allt en del charm och värme. Därför fungerar det ändå över förväntan, och fastän vi inte erbjuds något direkt djup så förblir det ändå intressant och engagerande Filmen har även en del thrillerinslag, och bitvis blir det hyfsat spännade. The Bounty Hunter fungerar dock bäst som komedi, och det är en ganska rolig och charmig film som aldrig tar sig själv på alltför stort allvar. Det är visserligen ingen stor skrattfest, men man skrattar absolut då och då och bibehåller i övrigt ett bestående leende. Visst borde man kunna förvänta sig lite mer humor och en del klockrena poänger av en komedi, men samtidigt fungerar filmen hyfsat som drama då storyn trots vissa logiska luckor håller ihop och känns intressant.

Egentligen är filmen inte helt lyckad vare sig som action, romantik, drama eller komedi; så utifrån de premisserna borde det vara en misslyckad film. Men ibland är helheten bättre än de enskilda beståndsdelarna, och i slutändan innehåller The Bounty Hunter tillräckligt mycket av allting för att trots bristerna bli en trevlig och charmig film. Dock är det en väldigt förutsägbar film, där man inte behöver vara ett geni för att lista ut hur allting ska sluta. Jag satt under hela filmen och hoppades på att mina gissningar inte skulle infrias, men det var tyvärr förgäves. Slutet är också lite väl löjligt och tillskruvat, vilket sänker trovärdigheten en del.

Filmen har ett snyggt foto, med ett måttligt originellt bildspråk. Klippningen är bra, medan musiken däremot mest känns störande och definitivt inte har integrerats på ett tillfredsställande sätt. Skådespelarinsatserna är ganska bra. Jennifer Aniston är som vanligt riktigt bra, och spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj. Jag är tyvärr inte lika förtjust i Gerard Butler, som här spelar lite väl stelt och konstlat och inte helt lyckas att väcka liv i rollfiguren. Han har absolut övertygande komisk tajming, men i övrigt är skådisen lite för begränsad för att passa i den här rollen. Tyvärr har Jennifer och Gerard inte alltför mycket till personkemi, och därför fungerar inte riktigt premissen. Det hade därför varit önskvärt att byta ut Gerard till någon mer passande skådis, och som passar bättre ihop med Jennifer Aniston. Övriga skådespelare fyller sin funktion, men sticker inte ut som något utöver det vanliga.

På papperet är det lätt att tycka illa om The Bounty Hunter, för maken till mer klichéfylld, förutsägbar och ooriginell film är svårt att hitta. Men genom en någorlunda lyckad blandning av flera genrer och en påtaglig charm lyckas filmen ändå ganska väl, och har blivit en trevlig underhållning för stunden. Väl värd att se, men ingenting man kommer ihåg alltför mycket av i efterhand.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 maj 2010
Senast uppdaterad: 7 maj 2010

Recensionen har lästs 2872 gånger av 1673 personer, sedan den 7 maj 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FYRA - ETTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern