Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Cleaning Man
(Man Maid)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter The Cleaning Man på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 26 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Kingswell Entertainment, i samarbete med Jigsaw Pictures
Producent: Jeanine Rohn
Regi: Chris Lusvardi
Manusförfattare: Chris Lusvardi
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Vincent - Phillip Vaden Tory - Sara Rue
Chloe - Amanda Walsh Bobby - Bryce Johnson
Terressa - Justina Machado Sabena - Jane Lynch
Livingston - Steve Hytner Maria - Wendy Worthington
Govna - Marc Vann Sissy - John Doe

Det är inte lätt att vara independentfilmmakare, och även om ens filmer uppmärksammas på filmfestivaler är det långt ifrån säkert att de når ut till någon större publik. Det är något som regidebutanten Chris Lusvardi bittert fått erfara, med sin första långfilm Man Maid. Filmen har visats på några filmfestivaler, men har ännu inte fått någon bred distribution och har aldrig vare sig visats på bio eller släppts på DVD i hemlandet USA. Nu har filmen släppts på DVD i Sverige som första land i världen (!), men här har filmen döpts om till The Cleaning Man - varför man döper om engelskspråkiga titlar till andra engelskspråkiga titlar är dock bortom mitt förstånd...

I centrum står Vincent Van Metcalf, som jobbar som städare på ett litet hotell i en småstad i den amerikanska Mellanvästern. Hans pappa var stolt städare på ett lyxhotell i Kalifornien, men riktigt så långt har inte Vincent kommit. I en småstad som denna är det heller inte alltför roligt att vara manlig städare, och han blir dagligen retad över detta. Till råga på allt är hotellet nedläggningshotad, då ägaren funderat på att sälja hotellet till en allt annat än trevlig affärsman. Vincent är också hemlig förälskad i den måttligt talangfulla sångerskan Chloe, men hon har fullt upp med en hopplös pojkvän och är därför blind för Vincents försiktiga närmanden. Av en annan städare på hotellet får Vincent det "goda" rådet att låtsas dejta en annan tjej för att göra Chloe svartsjuk, och därför väljer han hotellets religiösa föreståndare Tory. Men hans plan går inte så bra som planerat...

Filmer om städare låter inte särskilt upphetsande, vilket i kombination med den obefintliga marknadsföringen och det faktum att filmen inte fått någon bred distribution än, lär göra att The Cleaning Man inte får någon stor uppmärksamhet. Det är tråkigt, för det är faktiskt en bra och trevlig film. Man kan med all rätt fråga sig om det verkligen är så märkvärdigt eller sällsynt med manliga städare. Kanske är det annorlunda i småstäder i amerikanska Mellanvästern, men åtminstone med våra mått mätt borde det inte vara så iögonfallande med manliga städare på hotell. Ärligt talat vet jag inte säkert om det upplevs annorlunda i USA, eller om det sällsynta i sammanhanget bara används för komiska effekter.

Men kan man komma över grundpremissen, så är det faktiskt en fin och charmig film. Filmen är dock allt annat än originell. Förutom just att huvudrollen är en städare, så har vi sett samma handling många gånger förut. Grundstoryn är bekant, och triangeldramer tillhör ju inte direkt ovanligheterna i komedier. Det finns också gott om stereotypa karaktärer och klichéer, så jag har full förståelse för att många professionella recensenter lär tycka illa om filmen. Men ibland fungerar filmer bra ändå, och The Cleaning Man lyckas förvånansvärt väl då filmen aldrig tar sig själv på alltför stort allvar. Allting är gjort med glimten i ögat, och därför har det också blivit charmigt och riktigt engagerande. Man bryr sig om rollfigurerna, och i alla fall de större rollerna har blivit någorlunda mångbottnade och nyanserade. Bland birollerna är det värre ställt, för där handlar allt om klichéer och endimensionella karaktärer. Men å andra sidan kan ju detsamma sägas om de flesta filmer, och det är sällsynt att biroller blivit alltför genomarbetade.

Fastän filmen klassas som en komedi, så kan jag inte påstå att det är en så jätterolig film. Det är absolut småroligt ganska ofta, och vid en del tillfällen skrattade jag. Men det är ont om de riktigt klockrena poängerna, och det går sällan längre än mindre komiska poänger. Det låter inte så kul, men istället är allt gjort med glimten i ögat och därför har det blivit så charmigt och kul trots att man inte skrattar så jätteofta. Det verkar finnas en tanke med allt, och manusförfattaren har fått med en del intressanta poänger. Som exempelvis den lilla detaljen att alla etablerade sångare i den här staden inte direkt har världens bästa sångröst... Dock är det förutsägbart, och man behöver inte vara ett geni för att vid ett ganska tidigt skede lista ut hur allting kommer att sluta. Det är förvisso inte ovanligt, men det vore ju trevligt om filmteamet åtminstone försökt att få med någon form av oväntad vändning eller poäng.

The Cleaning Man erbjuder ett fint foto med en del vackra vyer, men bildspråket är allt annat än originellt. Här handlar det om fast kamera och ganska ljusa miljöer, utan användning av vare sig mörker eller skuggor. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och både Phillip Vaden gör en fin och stabil insats som Vincent. Sara Rue, mest känd som Carmen i den alltför kortlivade TV-serien Popular, är lysande som Tory och det är trevligt att återse henne igen. Amanda Walsh är också mycket bra som Chloe, och dessutom gör Bryce Johnson (även han från Popular; närmare bestämt Josh Ford) en bra insats i en biroll som Bobby. Dessutom är Jane Lynch duktig i en biroll som Sabena, även om det i dagens läge är lite svårt att ta henne på allvar i någon annan roll än just TV-aktuella Sue i Glee. I stort sett alla spelar övertygande och naturligt, och bland ensemblen finns inte mycket att anmärka på.

The Cleaning Man lär inte gå till världshistorien som något cinematografiskt mästerverk, och ärligt talat får man nog vara tacksam om någon ens kommer ihåg den om fem år. Men bakom den ooriginella ytan finns faktiskt en charmig liten pärla, och jag hoppas att filmen kommer att bli mer uppmärksammad än hittills. Det förtjänar den, för det här är faktiskt en fullt sevärd film som kan rekommenderas för de allra flesta. Den är dock inte världens mest minnesvärda, utan går inte mycket längre än till trevlig underhållning för stunden, varför en svag sjua är det mest rättvisa betyg jag kan ge.

Av någon märklig anledning har City Island enbart släppts som hyr-DVD i Sverige, och kommer inte att släppas som köpfilm. Förvisso är det kanske inte alltför många som kommer att vilja se om filmen många gånger, men då merkostnaden för att släppa filmer även som köpfilm torde vara begränsad, så är det märkligt att SF inte valt att släppa filmen via båda metoderna. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 1,78:1, vilket innebär fullskärm på en Widescreen-TV och smala svarta fält upp- och nedtill på en 4:3-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild och ljud håller relativt hög kvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, innan vi direkt kommer till huvudmenyn. Menyerna är fina och stilrena, men finns tyvärr bara på engelska. Tyvärr finns ingen tillstymmelse till extramaterial, vilket är beklagligt även om det knappast är förvånande för en så okänd film som denna som dessutom inte släppts på DVD i hemlandet.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 mars 2010
Senast uppdaterad: 22 mars 2010

Recensionen har lästs 2788 gånger av 1614 personer, sedan den 21 mars 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FYRA - ÅTTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern