Dubbningshemsidan
Recensioner
The Confirmation
(The Confirmation)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.
Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
8-åriga Anthony bor vanligtvis med sin mamma Bonnie och hennes nya man Kyle, men nu ska de resa bort på en kyrkoretreat. Därför måste han nu tillbringa helgen med sin pappa Walt; något varken Bonnie eller Anthony är alltför förtjusta i. Walt har nämligen grava alkoholproblem, och har sällan brytt sig om sin son. Han har dessutom varit arbetslös länge och är luspank. Men nu har Walt i alla fall fått ett tillfälligt jobb, vilket kan behövas då han precis har blivit vräkt från sitt hus. Men medan Walt tillbringar tid inne på en bar blir hans verktygslåda stulen, och utan den kan han inte utföra jobbet ifråga. Då måste han och Anthony bege sig ut på uppdrag, för att lista ut vem som stal verktygslådan och försöka få tillbaka den...
Storyn låter kanske inte så märkvärdig, och för all del är det heller inte någon särskilt originell film. Men jag blev ändå positivt överraskad av The Confirmation, som visade sig vara en bra och underhållande film. Storyn är relativt enkel men funktionell, och det är intressant och fascinerande. Här finns förvisso inget större djup, men istället finns rikligt med charm och det förblir underhållande utan att det känns tungt. Det rör sig om lättsam underhållning, men är man på humör för en sådan film är det en riktigt lyckad film. Det är engagerande, och man dras in i filmen på ett effektivt sätt.
På omslaget kategoriseras det som en komedi, men det är en sanning med modifikation. Det är förvisso en smårolig film, och man får skratta eller fnissa nån gång då och då. Men någon stor skrattfest är det sannerligen inte, och de gånger man skrattar högt kan nästan räknas på ena handens fingrar. Det är riktigt charmigt och ofta småroligt, men mycket längre än så går det inte. Ser man istället på filmen som en lättsam dramakomedi fungerar det betydligt bättre, då filmen fungerar hyfsat väl som drama samtidigt som den humor som finns hjälper till att lätta upp stämningen.
The Confirmation har också en intensitet som jag uppskattar. Tempot är högt, och det händer något hela tiden. Därför blir det aldrig segt eller tråkigt, och man har trevligt hela tiden. Bitvis är det också berörande, och relationen mellan Walt och Anthony är intressant. Både Walt, Anthony och Bonnie har blivit förhållandevis nyanserade rollfigurer, som till största delen känns äkta och som också är lätta att relatera till. Bonnies nya man Kyle förblir tyvärr tämligen stereotyp och hinner inte få mycket till djup eller nyanser, men man får i alla fall vara tacksam över att han - till skillnad från många andra filmer med liknande premisser - aldrig blir någon skurkroll eller direkt osympatisk. Det finns gott om mindre biroller, som i och för sig inte får mycket till nyanser men som i alla fall är ganska roliga och intressanta.
Alltför trovärdigt är det dock inte, och ibland blir det lite för mycket av allting; då nästan allt mellan himmel och jord hinner inträffa under denna enda helg. Det är visserligen inte helt bortom rimlighetens gräns, men sannolikt är det inte. Intrigen känns också förenklad, i synnerhet när det gäller Walt som genomgår en orealistiskt snabb karaktärsförändring. Till en början framstår Walt som världens absolut mest oansvariga och olämpliga pappa, för att ganska snabbt framstå som hur vettig som helst. Det verkar som att manusförfattarna vill mena att alla Walts problem och brister hängde på alkoholismen, och bara han slutade dricka blev han plötsligt en närmast perfekt människa - och riktigt så enkelt är det ju inte i verkligheten... Har man så stora alkoholproblem att man till och med börjar hallucinera på grund av abstinensbesvär känns det heller inte alltför troligt att man lyckas att hålla sig borta från alkohol så pass lättvändigt.
Fotot är snyggt men enkelt, och filmen har ett effektivt bildspråk utan att kunna skryta över vackra vyer eller liknande. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Clive Owen är riktigt bra som Walt, och gör en trovärdig och naturlig rollprestation utan tendenser till överspel eller konstlade manér. Jaeden Lieberher är bra som Anthony, och lyckas att väcka liv i rollfiguren på ett lyckat sätt. Han är förvisso inte någon av de bästa barnskådespelarna jag sett, men är i alla fall absolut inte dålig. Maria Bello är bra som Bonnie, men får inte mycket att arbeta med då hon bara syns till i några få roller. Patton Oswalt balanserar tyvärr på gränsen till överspel i den lite för tillspetsade rollen som Drake, men är ändå helt okej och lyckas i alla fall någorlunda att undvika mer uppenbart överspel.
The Confirmation är en charmig och underhållande film, som är smårolig samtidigt som den har ett allvar och sensmoral. Här finns flera intressanta och ganska tänkvärda teman, varför man kommer ihåg filmen i efterhand. Men något större djup finns trots allt inte, utan fokus ligger ändå på lättsam underhållning för stunden. Men det är ju i och för sig inget fel med det, och man har trots allt trevligt medan man ser filmen. Ibland blir det dock ändå lite för överdrivet, samtidigt som filmen förenklar en hel del. Därför blir det ingen alltför minnesvärd film och det saknas ett större djup för att man ska bli riktigt begeistrad av filmen, men det är ändå en film väl värd att se för de allra flesta och som förblir engagerande från början till slut. Därför väljer jag att sätta betyg med hjärtat hellre än med hjärnan, och ger filmen en stabil sjua.
DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1 (fullskärm på en Widescreen-TV), medan ljudet är i Dolby Digital 5.1 på engelska samt dubbade ljudspår på fyra andra språk. Bild- och ljudkvaliteten är bra, även om man ibland kan skönja att svärtan inte riktigt är så bra som jag hade önskat. Filmen är textad på hela 19 olika språk, däribland de fem nordiska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst.
När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny fördelat på två sidor - för att kunna hitta åt svenska måste man därför klicka på en högerpil för att därigenom komma till en andra sida med fler språk; aningen lurigt. När man valt språk kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och stillastående men som är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval är knappast lika självklart. När man spelat filmen klart visas plötsligt varningstexter på ett 30-tal olika språk (!), som tar ungefär fyra minuter innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild, så bara man har en DVD-spelare med väldigt snabb spolning/bildsökning blir det inte så vansinnigt irriterande. Jag förstår dock inte varför Universal plötsligt börjat med sådana här sattyg, efter att i alla tider skött varningstexter någorlunda exemplariskt. Tyvärr finns inget bonusmaterial alls, vilket är tråkigt om än inte särskilt förvånande för en film som inte gått på bio i Sverige.
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 augusti 2016
Senast uppdaterad: 25 augusti 2016
Recensionen har lästs 2719 gånger av 1512 personer, sedan den 25 augusti 2016
Betyg: |
Film/serie |
|
7 |
DVD-produktion |
|
3 |
Snittbetyg: |
|
5 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg