Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The First Time
(Love at First Hiccup)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Walt Disney Studios Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The First Time på CDON
   ANNONS
Komedi / Skolmiljö / Spelfilm / Baserad på bok / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 26 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: Danmark/USA, 2009
Produktionsbolag: Regner Grasten International
Producent: Robert Engelman & Regner Grasten
Regi: Barbara Topsøe-Rothenborg
Manusförfattare: Søren Frellesen & Barbara Topsøe-Rothenborg, baserat på en roman av Dennis Jürgensen
Svensk distributör: Walt Disney Studios Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Victor - Devon Werkheiser Anya - Scout Taylor-Compton
Marisa - Tania Verafield Peter - Ken Luckey
Zack - Daniel Polo Brian - Adam J. Bernstein
Roger - Ray Wise Constance - Rebecca Staab
Nick - Sean Marquette Ernie - Nicholas Braun
Christian - James Eckhouse

Dennis Jürgensen är ansett som en av Danmarks populäraste barn- och ungdomsförfattare, och har genom åren skrivit över 50 böcker inom så vitt skilda genrer som skräck, fantasy och romantik. Han har även skrivit ett flertal vuxenromaner, fastän majoriteten av hans verk brukar falla inom barn- och ungdomskategorin. Han debuterade 1981 med ungdomsromanen Kærlighed ved første hik, som blev en stor framgång och än idag är en av Danmarks mest populära ungdomsböcker. 1999 filmatiserades boken, och resultatet blev en dansk komedi med samma titel i regi av Tomas Villum Jensen och med manus skrivet av Søren Frellesen. Filmen blev mycket populär i hemlandet och vann även flera priser. Den följdes av fyra uppföljare genom åren, varav den senaste gjordes så sent som 2008 och där samtliga haft samma skådespelare. De har dock aldrig blivit lika kända utomlands, och fastän den första filmen visats på Folkets Bios biografer i Sverige under titeln Kärlek vid första hick, så har filmen aldrig släppts på VHS eller DVD och ingen av uppföljarna har visats alls i Sverige.

Därför är det förståeligt att producenterna bakom den första filmen nu satsat på att göra en engelskspråkig nyfilmatisering i ett försök att slå igenom även i resten av världen. Resultatet blev den dansk-amerikanska samproduktionen Love at first Hiccup, som regisserats av den numera amerikanskbosatta danska skådespelerskan Barbara Topsøe-Rothenborg; en av Danmarks mest älskade barnskådisar, men numera huvudsakligen verksam som First Assistant Director och kortfilmsregissör, som med denna film gör sin långfilmsdebut. Manuset har skrivits av den ursprungliga manusförfattaren Søren Frellesen tillsammans med regissören, och filmen är inspelad i USA med huvudsakligen amerikanska skådespelare. I Sverige släpps filmen direkt på DVD, men i Skandinavien är titeln ändrad till det mindre originella The First Time - ett egendomligt beslut, då jag tycker originaltiteln är mer fyndig och originell, men det kanske har varit nödvändigt för att danskarna ska kunna särskilja filmen från den danskspråkiga förlagan.

Handlingen utspelas på en gymnasieskola i en namnlös amerikansk stad, där förstaårseleven Victor Knudsen från första start blivit hopplöst förälskad Anya; en av skolans snyggaste tjejer. Men det är hopplöst redan från start, då Anya går i sista året och dessutom kommer från en överklassbakgrund och redan dejtar den tuffa Peter. Det skulle avskräcka de flesta, men Victor ger inte upp. Han försöker att ta kontakt med Anya, och till hans och alla andras stora förvåning verkar hon inte helt ointresserad i alla fall. Då hans lillebror råkar vara bästis med Anyas lillebror Bryan utnyttjar han situationen, genom att få "goda råd" från honom; men det borde han nog inte ha gjort...

Det här är inte en särskilt originell film, även om man i likhet med undertecknad inte har sett den heldanska förlagan. Vi har sett samma tema ett flertal gånger förut, och denna lär knappast gå till världshistorien som något unikt. Men The First Time innehåller trots allt en del nya grepp, som lyckas att blåsa in nytt liv i ett i övrigt bekant ämne. Men trots en enkel och relativt tunn story, så lyckas filmen att underhålla och engagera hela tiden. Det är omöjligt att inte fängslas och beröras av den här historien, och tiden går mycket snabbt.

De två huvudrollerna har blivit mångbottnade och nyanserade karaktärer, som vi får lära känna på ett bra sätt och som inte alls känns stereotypa. Det är en trevlig omväxling, efter att ungdomskomedier av det här slaget som regel har lite stereotypa karaktärer. De flesta övriga förblir dock tämligen endimensionella, där Anyas (ex-)pojkvän Peter är det värsta fallet, som blivit lite väl stereotyp och platt. Däremot är det trevligt att föräldrarna blivit mer nyanserade än vad som brukar vara fallet, och framförallt Anyas pappa har fått hyfsat mycket utrymme och känns förvånansvärt äkta.

Storyn är inte alltför djup, och man ska inte förvänta sig någon djupsint film där man får tänka mycket själv. Här handlar det om lättsam underhållning, men det finns åtminstone en gnutta djup så att det blivit lite mer än en renodlad komedi. Och framförallt finns rikligt med charm, som hjälper till att få oss alla att beröras av historien och gör det nästan omöjligt att inte själv bli åtminstone lite småförälskad i Anya (åtminstone som kille).

Vid en komedi är förstås humor A och O, och på den punkten har filmmakarna lyckats. För The First Time är helt enkelt vansinnigt rolig, där jag skrattade nästan hela tiden och där många klockrena poänger väntar. Humorn är kanske inte jätteoriginell och det är ingen alltför intelligent humor, men å andra sidan är det en ganska generell humor som lär fungera för de flesta. Mycket av humorn hänger på igenkänning, men då temat är så generellt är det inget stort problem - de allra flesta lär helt enkelt känna igen sig i mycket som händer, och även om det är en smula tillspetsat så känner man absolut igen sig i händelseförloppen och karaktärerna. Det är också mycket pinsamt att bevittna mycket av det som händer, inte minst på grund av Victors nervositet och tafatthet, som gör att man ofta skruvar sig i TV-soffan och knappt orkar titta. Men när man faktiskt engageras så mycket av händelserna och känner igen sig ganska ofta, så kan man inte bli annat än nöjd; trots det bekanta ämnet och det faktum att det inte finns mycket till djup.

Fotot är snyggt, och erbjuder en del fina vyer och ett effektivt bildspråk. Klippning och musik är också mycket bra, och filmen känns förvånansvärt påkostad för att vara en så pass enkel ungdomskomedi. Skådespelarinsatserna är också mycket bra, och både Devon Werkheiser och Scout Taylor-Compton är suveräna i huvudrollerna - de spelar båda övertygande och trovärdigt, och lyckas att förmedla så mycket charm och värme att man inte kan låta bli att smälta, trots att Victor ibland framstår som mer än lovligt "tapig". Även i övrigt är det bra skådisar, där Tania Verafield och Ray Wise framstår som de bästa; trots att det är nästintill omöjligt att inte påverkas av Ray Wises tidigare roll i TV-serien Reaper.

De första minuterna av The First Time hade jag lite svårt för Victors extrema nervositet och blyghet, trots att jag vet att det inte alls är ovanligt i sådana här fall. Men han framstod som lite väl tafatt, vilket jag har svårt för. Men det dröjde inte många minuter innan jag fullständigt smälte, då både han och Anya blivit så charmiga och trevliga karaktärer så att man inte kan låta bli att beröras och gripas av filmen. Då det dessutom blivit så roligt, där man får skratta vid ett stort antal tillfällen, så är det omöjligt att kritisera filmen alltför mycket. Men någon särskilt djup film är det inte, och det är heller inte mycket nytt i den här välbekanta storyn. Jag hade också gärna sett att filmen kunnat förlängas en aning, då det ibland går lite väl snabbt framåt vilket påverkar trovärdigheten i viss mån. Men överlag känns det ändå som en ganska realistisk film, så det är inget stort problem.

Det är dock en ganska renodlad ungdomsfilm, så den lär fungera klart bäst för relativt unga personer och allra bäst för tonåringar. För en äldre publik är det mer tveksamt - där hänger mycket på hur mycket man kommer ihåg av sina ungdomsår, och hur mycket man kan relatera till storyn och känna igen sig. Jag som är drygt 30 år gammal hade fullt utbyte av filmen, men jag är tveksam till hur många äldre personer än så som uppskattar det hela. För mig var det i alla fall en riktigt bra och trevlig film, varför en stark sjua känns som det mest rättvisa betyget jag kan ge. Den håller säkerligen att ses om flera gånger, och jag hoppas att filmen blir tillräckligt populär så att filmmakarna kanske överväger att göra nyfilmatiseringar även av de danska uppföljarfilmerna. Jag blev också för första gången intresserad av att se den danska originalfilmen; något som dock inte lär bli särskilt enkelt, då den tyvärr inte släppts på vare sig VHS eller DVD i Sverige...

Den svenska DVD-utgåvan distribueras genom Disney, och erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1; fullskärm på en Widescreen-TV med andra ord. Ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS, men undertecknad har tyvärr inte utrustning för att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Det finns textning på de fyra skandinaviska språken samt engelska, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade på något språk. Den svenska texten håller relativt hög klass, men enstaka översättningsfel förekommer. Texten är i minsta laget, men är ändå lättläst. När man matar in DVD-skivan möts man av en språkvalsmeny, som följs av varningstexter på valt språk och en kort distributörsjingel. Därefter visas ett flertal trailers för andra DVD-filmer, som dock går att hoppa förbi. Direkt därefter dyker huvudmenyn upp, som är rörlig och stilren men endast engelskspråkig.

Som extramaterial finns en minidokumentär vid namn "Visiting Denmark", där vi får följa de två huvudrollsinnehavarnas besök i Danmark där de blir guidade av regissören runt sevärdheter och annat. Det är ganska roligt och intressant, men ibland blir det lite för oseriöst. Nästa inslag består av ett flertal s.k. bloopers (misslyckade tagningar), som är småroliga men inte mycket mer än så. Nästa inslag har fått den kryptiska titeln "Too Naughty for USA", och handlar om regissören och skådespelarnas diskussion om det absurda faktum att filmen fått 17-årsgräns i USA. Det tillför inte så mycket, annat än att man håller med om allt de säger. Slutligen finns även tre olika intervjuer med inblandade personer - det första är en gemensam intervju med de båda huvudrollsinnehavarna, det andra med regissören Barbara Rothenborg, det tredje med filmfotografen Steven Bernstein och slutligen en intervju med chefsscenografen John Mott. Vid samtliga är själva frågorna bortklippta, så att man enbart ser och hör intervjuoffren. Alla är intressanta att lyssna på och en del matnyttigt framkommer, men särskilt i intervjun med skådespelarna blir det ibland lite för oseriöst och lite för stort fokus på beskrivning av handlingen; något som inte tillför särskilt mycket när man redan sett filmen. Överlag är extramaterialet intressant, men jag saknar någon slags bakom kulisserna-dokumentär om själva produktionen. Tyvärr finns ingen textning till extramaterialet, vilket är tråkigt. Den danskspråkiga dialog som ibland förekommer har dock försetts med inbränd engelsk text, så därför räcker det i alla fall med att kunna engelska.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 augusti 2010
Senast uppdaterad: 26 augusti 2010

Recensionen har lästs 3053 gånger av 1788 personer, sedan den 25 augusti 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NOLLA - NOLLA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern