Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Girl and the Spider
(Das Mädchen und die Spinne)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

The Girl and the Spider premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag har inte lyckats utröna när filmen kommer få vanlig premiär i Sverige.
Sök efter The Girl and the Spider på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Schweiz/Tyskland, 2021
Produktionsbolag: Beauvoir Films & Schweizer Radio und Fernsehen (SRF)
Producent: Adrian Blaser & Aline Schmid
Regi: Ramon Zürcher & Silvan Zürcher
Manusförfattare: Ramon Zürcher & Silvan Zürcher
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mara - Henriette Confurius Lisa - Liliane Amuat
Astrid - Ursina Lardi Jan - Flurin Giger
Kerstin - Dagna Litzenberger-Vinet Markus - Ivan Georgiev
Karen - Sabine Timoteo Nora - Lea Draeger
Jurek - André Hennicke Emma - Ella Gfeller

De unga kvinnorna Lisa och Mara har bott ihop under lång tid, men nu ska Lisa flytta till en ny lägenhet ensam. Hon ser fram emot det, medan Mara inte är lika begeistrad. Medan Lisas mamma Astrid tillsammans med grannar och byggfirmor hjälper till att få den nya lägenheten klar, så försöker Mara att göra allt annat än att hjälpa till med det praktiska arbetet.

Det här är nog den underligaste film jag någonsin sett - faktiskt till den grad att jag knappt ens vet vad jag tyckte om den. Det är oerhört udda, trots att det rör sig om väldigt vardagliga händelser. Det kan närmast beskrivas som en konstfilm, och det här är en oerhört avskalad och minimalistisk film med ett väldigt begränsad yttre handling men mycket tankeverksamhet. Bitvis får man närmast en poetisk känsla, och det är oerhört lågmält.

Vi får knappt några klara besked om någonting alls. Varför ska egentligen Lisa flytta, och hur var/är egentligen Lisa och Maras relation? De verkar helt klart vara mer än bara vänner, men det är mer antydningar än rena fakta. Och vilka är egentligen alla dessa andra människor som dyker upp, och vad har de för relation till allting? Förutom Lisas mamma Astrid, så får man mest bara gissa sig till vilka alla andra är. Visst kan även jag uppskatta avskalade filmer, och det är absolut skönt att slippa övertydlighet när regissören skriver tittarna på näsan. Men här går det istället för långt åt andra hållet, då det är nästan omöjligt att kunna få något grepp om någonting; utan där man bara får gissa och läsa mellan raderna om vad som egentligen pågår. Det här är kort sagt näst intill obegripligt, och vare sig det är avsiktligt eller inte så föredrar jag att få lite mer att gå på; så att man får tillräckligt med antydningar för att faktiskt kunna läsa mellan raderna istället för att bara kunna gissa sig till alla svaren.

Däremot är det väldigt stämningsfullt, poetiskt och vackert; och det märks att det finns en tanke bakom varenda bildruta. Med en stark stämning och atmosfär tillsammans med intressanta rollfigurer kommer man ganska långt - och här finns också en del charm och en gnutta humor. Rollfigurerna hinner få en hel del nyanser, och det finns ett påtagligt djup där mycket mer händer under ytan än vad man faktiskt ser i bild. Dialogen är också mycket bra, och är både genomtänkt, finurlig och vacker. Om det ändå hade kunnat hända lite mer ändå... Det är en långsamt berättad film, men trots att inte så mycket händer blir det ändå sällan segt.

The Girl and the Spider är en vacker, poetisk och välgjord film, med mycket bra skådespelare och ett vackert foto. Men den här oerhört minimalistiska och avskalade stilen kommer sannerligen inte att passa alla, och somliga kommer att finna detta olidligt tråkigt. Så långt skulle jag inte gå, men icke desto mindre är det lite för lågmält även för mig då man helt enkelt inte får veta tillräckligt mycket - och i många fall inte ens får tillräckligt med ledtrådar för att kunna komma med kvalificerade gissningar. Det blir helt enkelt lite för kryptiskt och med en ytterst begränsad yttre handling, men samtidigt är det vackert, stämningsfullt och poetiskt. Det blir trots allt hyfsat engagerande, och man bryr sig om rollfigurerna och vill hela tiden veta mer; något man dock tyvärr inte får... Kort sagt är det en helt okej film, som man sent kommer att glömma men som åtminstone undertecknad heller inte blev alltför imponerad av. Mitt betyg stannar därför på en stabil sexa, och jag hade önskat att det gått att hitta någon gyllene medelväg mellan denna extremt lågmälda stil och de flesta andra filmers övertydliga stil.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 februari 2022

Recensionen har lästs 1121 gånger av 558 personer, sedan den 6 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TREA - TVÅA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern