Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Goods: Live Hard, Sell Hard
(The Goods)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter The Goods på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 26 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Paramount Vantage
Producent: Will Ferrell, Chris Henchy, Adam McKay & Kevin J. Messick
Regi: Neal Brennan
Manusförfattare: Andy Stock & Rick Stempson
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Don Ready - Jeremy Piven Jibby Newsome - Ving Rhames
Ivy - Jordana Spiro Paxton - Ed Helms
Babs - Kathryn Hahn Ben - James Brolin
Brent - David Koechner Heather - Noureen DeWulf
Stu Harding - Alan Thicke Wade - Tony Hale
Blake - Jonathan Sadowski Teddy - Ken Jeong
Peter Selleck - Rob Riggle Tammy Selleck - Wendie Malick
DJ Request - Craig Robinson Dick Lewiston - Charles Napier

Den amerikanska komikern och manusförfattaren Neal Brennan har blivit mest känd genom humorprogram, såsom den framgångsrika sketchserien Chappelle's Show. Han är även regissör, vars enda mer traditionella film var den måttligt framgångsrika parodifilmen Totally Awesome från 2006. Nu har han slagit till igen, och detta genom en komedi som bl.a. skådespelaren och komikern Will Ferrell producerat. Resultatet heter The Goods: Live Hard, Sell Hard, och har visats på bio i bland annat hemlandet USA, medan filmen i Sverige släppts direkt på DVD.

I centrum står Don Ready, som är ledare för en grupp bil-"legosoldater", som anlitas av bilhandlare för att få fart på affärerna och har blivit specialister på att rädda fallfärdiga bilhandlare. Den här gången anlitas deras team av Ben Selleck, som driver ett litet familjeföretag som är hotande nära konkurs och som måste få upp försäljningen under den kommande nationaldagsrean. De har nu bara tre dagar på sig att lyckas att sälja 240 bilar, men problem uppstår när Don dessutom blir förälskad i chefens dotter Ivy...

I grund och botten har The Goods en kul och någorlunda originell idé, trots att filmen dramaturgiskt och uppläggsmässigt inte är minsta lilla nyskapande. Men det är en intressant story som vi inte sett förut, och jag betvivlar inte att filmmakarna hade de bästa avsikter. Men tyvärr är det något helt annat än att verkligen lyckas, och genomförandet håller tyvärr mycket ojämn klass. Grundstoryn är mycket tunn och dramadelen ganska svag - därför hänger mycket på just humorn, och det fungerar sisådär. Bitvis är det riktigt bra, med fiffig och genomtänkt humor där man får skratta. Det är visserligen inga stora skratt och få klockrena poänger, men lagom roligt för att i alla fall undertecknad ska bli nöjd. Vid några få tillfällen blir det rentav nästan berörande, och filmen engagerar med lagom skruvade rollfigurer och en intressant (om än tunn) intrig.

Jag uppskattar också att filmen blivit mycket politiskt inkorrekt, och här finns inga planer på att göra filmen mer barnvänlig eller politiskt korrekt. Det är riktigt fräckt och vulgärt, och periodvis fungerar det bra. Men minst lika ofta fungerar det inte alls - skämten faller platt och blir inte minsta lilla roliga, och ganska ofta blir det bara allmänt osmakligt med slag långt under bältet. Det känns nästan som att manusförfattarna satsat på att hitta på så många skämt som möjligt, utan någon som helst research eller undersökning innan, och sen bara tagit med allt i filmen för att se vad som funkar och inte. Problemet är bara det att det som inte funkar ändå har fått vara kvar, och resultatet är en mycket varierande film där viss humor är riktigt lyckad men mer än hälften inte alls funkar och det bara känns allmänt löjligt.

Det har blivit en mycket "flamsig" stämning, och ibland blir det alldeles för mycket. Att det dessutom finns mycket klichéer gör knappast saken bättre. De flesta rollfigurer har blivit mycket endimensionella, och den enda som fått minsta lilla djup är egentligen Don. Hans karaktär är i grund och botten intressant, men har inte fått tid att utvecklas tillräckligt mycket för att den mer dramatiska delen av storyn ska kunna fungera. Resultatet är en film som är för tunn och ytlig för att hålla ihop som drama, och som är för ojämn för att fullt ut kunna fungera som komedi. Det är tråkigt, då det trots allt förekommer en del glimtar och vissa scener är både engagerande och roliga.

Fotot är fullt funktionellt, men sticker inte ut som något originellt eller särskilt genomarbetat. Skådespelarinsatserna är ganska bra, men många har en tendens att spela över då och då. Jeremy Piven spelar i stort sett samma rollfigur som i Entourage, men gör en stabil och fin insats trots visst överspel och det faktum att han ibland inte har tillräcklig utstrålning för den är rollfiguren. Ving Rhames är överlag bra, men spelar ibland över å det grövsta. James Brolin och David Koechner gör ganska bra insatser. De bästa rollprestationerna i filmen står Jordana Spiro (Ivy) och Noureen DeWulf (Heather) för, som båda två är mycket duktiga skådisar och spelar övertygande och trovärdigt. Tyvärr får den sistnämnda dock inte mycket att arbeta med, då hon blivit alltför underutnyttjad och förpassats till en oväsentlig biroll. Kathryn Hahn är förstås alltid en utmärkt skådespelerska, men känns tyvärr lite malplacerad i den här rollen som Babs.

The Goods är en av de mest ojämna filmer jag sett på länge, vilket gör det svårt att sätta betyg. När filmen är som bäst är den riktigt bra, och förtjänar en sjua i betyg. När den är som sämst känns det helt poänglöst och smaklöst, och då ligger filmen farligt nära en etta. Slutintrycket är därför att det är en kul idé som ibland fungerar och ibland inte, men tyvärr är det oftare som humorn helt enkelt inte håller. Uppskattningsvis var det ca 10% av filmen som var riktigt bra och rolig, 30% som var smårolig men engagerande, 50% som inte var det minsta rolig men som trots allt höll ihop storymässigt medan de sista 10 procenten är bland det mest urusla och smaklösa som världen någonsin skådat. Då Will Ferrell varit producent för filmen, så hade jag ärligt talat väntat mig mer, och är det bara tillräckligt roligt har jag ingenting emot "tokroliga" och överdrivna filmer. The Goods går att se och kan vara värt ett försök då en del humor trots allt är lyckad, men samtidigt lär de flesta ha glömt filmen tills imorgon och det är heller ingen förlust om man helt avstår från den. Därför valde jag efter moget övervägande en fyra i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket i klartext innebär fullskärm på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Det finns textning på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text eller textning för hörselskadade. Den svenska texten är lagom stor och lättläst, och håller en hyfsad klass. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter på valt språk, och därefter visas några trailers för andra filmer som går att hoppa förbi. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men som bara finns på engelskspråkig. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt om än knappast förvånande för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 juli 2010
Senast uppdaterad: 9 juli 2010

Recensionen har lästs 3408 gånger av 1843 personer, sedan den 8 juli 2010

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - ETTA - SJUA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern