Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Grand Seduction
(The Grand Seduction)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Grand Seduction på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Kanada, 2013
Produktionsbolag: Voltage Pictures, Entertainment One, Max Films Productions & Morag Loves Company
Producent: Barbara Doran & Roger Frappier
Regi: Don McKellar
Manusförfattare: Michael Dowse & Ken Scott, baserat på ett ursprungligt filmmanus av Ken Scott
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Murray French - Brendan Gleeson Barbara French - Cathy Jones
Paul Lewis - Taylor Kitsch Kathleen - Liane Balaban
Simon - Gordon Pinsent Vera - Mary Walsh
Henry Tilley - Mark Critch Lucy Tilley - Carly Boone
Joe - Steve O'Connell Tripp - Peter Keleghan
Samantha - Rhonda Rodgers Helen - Anna Hopkins
Bob Mahoney - Pete Soucy Frank Dalton - Matt Watts

Den lilla kustbyn Tickle Cove på den kanadensiska ön Newfoundland består av 120 personer - en gång i tiden en fiskeby men numera finns inte tillräckligt mycket fisk kvar och nästan hela befolkningen är arbetslösa och går på socialbidrag. Hela staden hoppas att ett oljebolag ska förlägga sin nya fabrik till Tickle Cove, vilket skulle resultera i så många arbetstillfällen att det skulle kunna rädda byn. Problemet är bara det att oljeföretaget kräver att det ska finnas en läkare tillgänglig i byn, och det var länge sedan Tickle Cove hade någon med minsta lilla läkarutbildning. Men när Tickle Coves tidigare borgmästare, som nu flyttat till St. Johns för att jobba i säkerhetskontrollen på flygplatsen, ertappar plastikkirurgen Paul Lewis med kokain i handbagaget ser han sin chans - om Paul går med på att flytta till Tickle Cove i en månad och bli byns allmänläkare så blir han inte polisanmäld. Tickle Coves nytillsatte borgmästare Murray ser då till att alla invånare ska göra precis allt för att Paul ska trivas i byn tillräckligt mycket för att flytta dit permanent; inklusive att låtsas att alla invånare älskar cricket (Pauls favoritsport) och avlyssna alla hans telefonsamtal för att använda informationen där till deras fördel...

Jag har tyvärr inte sett den franskspråkiga originalfilmen och har därför inget att jämföra med, men även utan den kan The Grand Seduction knappast beskyllas för att vara alltför originell. Men jag uppskattar den ovanliga miljön med Newfoundland, och det är en intressant grundstory. Det är underhållande och ganska charmigt, och lagom "feel good"-stämning. Men det är också en ganska ojämn film, varför jag inte riktigt kan bestämma mig för vad jag ska tycka om den. Många av rollfigurerna känns något stereotypa och klichéartade, och det är i stort sett bara Paul som får särskilt mycket till djup. Men historien är intressant och genomarbetad, och det finns rikligt med charm tillsammans med en bra stämning. Det är också en vacker film, och Newfoundland ser onekligen ut att vara en mycket vacker plats; åtminstone att döma av filmen.

Det är också en riktigt rolig film, där man får skratta ganska ofta åt de överdrivna situationerna och replikerna. Det är humoristiskt och riktigt underhållande. Det är förvisso väldigt ont om de riktigt klockrena poängerna, men det är ganska roligt vid många tillfällen och ofta skrattar man högt i alla fall. Jag uppskattar också att fokuset ligger på repliker och situationer, hellre än billig slapstick-komik som till största delen lyser med sin frånvaro. Här finns också nästan ingen "kiss och bajs"-humor, och därför upplever jag humorn som mer genomarbetad och sofistikerad än i många andra filmer. Det är välkommet och uppskattat. Jag uppskattar också tempot, som är precis lagom högt där det händer något hela tiden utan att upplevas segt eller utdraget.

Men mellan varven blir det tyvärr alldeles för mycket av det goda, då intrigen har skruvats till några varv för mycket och det mesta upplevs alltför överdrivet. Det är givetvis fullt avsiktligt, men gör att filmen upplevs för övertydlig då allting spetsats lite för mycket. Det gör också att Paul framstår som tämligen naiv, då de flesta lär börja ana oråd efter en del av de minst sagt absurda händelserna i filmen, och det tror jag inte var avsikten. Kort sagt förekommer en del lite väl uppenbara trovärdighetsproblem, och jag önskar att manusförfattaren kunnat tona ner en del av händelserna. Med en naiv och knarkande läkare och bybor som går minst sagt för långt i sin besatthet att lura Paul är det ärligt talat lite svårt att känna för någon i filmen, och den enda som framstår som en någorlunda vettig människa är Kathleen. Det förekommer också några antydningar till sexism, vilket jag inte uppskattar, men det kanske bara är jag som är överdrivet kritisk. Då är det svårare att komma ifrån det faktum att det är förutsägbart och att handlingen periodvis känns lite för tillrättalagd; allting bidrar till att dra ner helhetsintrycket.

Fotot är vackert men inte alltför minnesvärt. Vi får se många vackra vyer över Newfoundland, samtidigt som bildspråket är enkelt och ooriginellt men dock fullt fungerande. Skådespelarinsatserna är relativt bra. Taylor Kitsch tillhör verkligen inte någon av mina favoritskådespelare, men gör ändå en stabil och bra rollprestation som Paul. Brendan Gleeson är bra som Murray och gör nog vad som går av rollen. Liane Balaban är riktigt bra som Kathleen, men får tyvärr inte särskilt mycket att arbeta med i en alltför underutvecklad roll. Gordon Pinsent är hyfsad som Simon, och resten av ensemblen varierar mellan hyfsade och riktigt bra. Ingen lär vinna någon Oscar för de här rollprestationerna, men det är heller ingen som förstör filmen med sina insatser.

The Grand Seduction är en rolig och underhållande film, men som tyvärr blivit lite för ojämn. Man får skratta ganska ofta och det är riktigt charmigt, men storyn känns lite för överdriven och absurd samtidigt som det förekommer några logiska luckor och ett par sidohistorier som inte utvecklats tillräckligt. Det hade kunnat bli en riktigt bra film utifrån samma historia, med lite finslipningar av manuset och gärna även ett annat slut. Nu har det "bara" blivit en helt okej film. Den är för all del fortfarande fullt sevärd och humorn håller sig överlag på en bra nivå utan slapstick eller andra "billiga" poänger; men filmen blir heller aldrig riktigt så minnesvärd som jag hade önskat. Kanske är den franskspråkiga förlagan bättre; kanske inte. Det enda jag kan konstatera är att filmen, trots att den är ganska bra, känns lite underutvecklad och är periodvis för skruvad för sitt eget bästa. Mitt betyg stannar därför på en stark sexa, men den första halvan av filmen hade förtjänat ett något högre betyg än så; innan manusförfattaren verkar försöka slå nya världsrekord i absurditeter...

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1 (fullskärm på en Widescreen-TV), och ljud i Dolby Digital 5.1 på bl.a. engelska. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade på något språk. Textningen är lagom stor och lättläst. Den svenska textningen håller relativt hög klass, om än med enstaka översättningsfel. När man matar in DVD-skivan möts man av en kortare distributörsjingel, och direkt därpå kommer man till huvudmenyn som är stillastående och stilren men som bara finns på engelska. Det finns alltså ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja textning. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Väljer man att spela filmen visas varningstexter på valt textningsspråk samt engelska innan själva filmen börjar.

Som bonusmaterial hittar vi fyra korta minidokumentärer om produktionen med en speltid på mellan 1 och 2 minuter vardera, som huvudsakligen fokuserar på korta intervjuer med skådespelare. Vi får veta aningen matnyttigt, men överlag tillför inslagen inte alltför mycket. Därefter hittar vi mycket korta intervjuer med skådespelarna från Toronto International Film Festival, men de är så kraftigt klippta att knappt någon ens hinner tala till punkt, varför även det inte heller ger särskilt mycket. Slutligen återfinns ett kommentatorspår till filmen med skådespelarna Brendan Gleeson och Mark Critch. De verkar själva ha haft väldigt roligt, men det mesta som de säger rör sig om internskämt som ingen annan än de själva lär förstå någonting av. Det är i alla fall varken roligt eller användbart, och då ingen av dessa båda herrar varit inblandad i vare sig manus, regi eller produktion har de heller inte speciellt matnyttigt att komma med. Varför spela in ett kommentatorspår där vare sig regissören eller någon av manusförfattarna medverkat...? Extramaterialet har tyvärr ingen textning alls, och periodvis är det inte helt oproblematiskt att uppfatta vad som sägs även om man är bra på engelska.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 november 2014
Senast uppdaterad: 28 november 2014

Recensionen har lästs 2687 gånger av 1549 personer, sedan den 27 november 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FYRA - FYRA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern