Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Haunting in Connecticut 2 - Ghosts of Georgia
(The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Haunting in Connecticut 2 på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Verklighetsbaserad / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Rysardramathriller
Produktionsland/år: USA, 2013
Produktionsbolag: Lions Gate Films & Gold Circle Films
Producent: Paul Brooks & Scott Niemeyer
Regi: Tom Elkins
Manusförfattare: David Coggeshall
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lisa Wyrick - Abigail Spencer Andy Wyrick - Chad Michael Murray
Heidi Wyrick - Emily Alyn Lind Joyce - Katee Sackhoff
Mr. Gordy - Grant James Stationsmästaren - Wayne Pére
Mama Kay - Cicely Tyson Pastor Wells - Lance E. Nichols

1993 flyttar familjen Wyrick till ett billigt gammalt hus ute på landsbygden i Georgia. Lisa är synsk, men vill inte kännas vid sin förmåga utan proppar i sig läkemedel för att undvika att behöva se döda människor. Hennes man Andy är skogvaktare, och deras 8-åriga dotter Heidi har ärvt sin mors övernaturliga förmåga. Snart dyker även Lisas syster Joyce upp, som på eget bevåg och mot Andys förtret flyttar in. Huset är fint, gammaldags och rymligt; men allt är inte så trevligt som det först verkar. Heidi börjar snart att umgås med och prata med en äldre man vid namn Mr. Gordy, som ingen annan tycks kunna se och som Lisa och Andy därmed tror är en låtsaskompis. Men riktigt så enkelt är det inte, och snart får familjen också veta att deras hus en gång i tiden var en nyckelplats för den så kallade Underjordiska järnvägen (en slags organisation som hjälpte slavar att fly under 1800-talet).

The Haunting in Connecticut var en bra och obehaglig film, även fast den inte kan påstås vara alltför originell. Uppföljaren har dock egentligen inte mycket gemensamt med den filmen - det är en ny fristående handling med helt nya rollfigurer, och de enda kopplingarna är att båda filmerna har en något snarlik premiss och att båda dessutom officiellt bygger på verkliga händelser. Nu får man väl kanske ta det här med verklighetsbaserat med en viss nypa salt - trots allt kan ju ingen annan än de inblandade själva veta med säkerhet vad som verkligen hände - men icke desto mindre är det fascinerande med den sanna historien även den här gången.

The Haunting in Connecticut 2 - Ghosts of Georgia är inte den heller alltför originell, och de flesta av oss har nog sett en hel del filmer om hemsökta hus. Men manusförfattarna lyckas trots allt att göra något förhållandevis nytt av en bekant genre, så att den överlag uppfattas som nyskapande och fräsch. Det är en intressant och fascinerande historia, och rollfigurerna är också förhållandevis mångbottnade och personer man faktiskt bryr sig om. Därför blir filmen också riktigt lyckad, och det är en mycket engagerande och fängslande film. Intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt, och filmen har även en intensitet som jag uppskattar och ett lagom högt tempo. En ovanlig aspekt med den här filmen är att vi får se spöken från allra första början, men inte nödvändigtvis på ett otäckt sätt. Här är det många spöken, men det är långt ifrån solklart huruvida spökena är onda eller goda. Här finns det flera överraskningar, och det dröjer länge innan man förstår hur allting hänger ihop och om spökena är farliga eller inte.

Trots en hyfsat omfattande historia blir det dock aldrig rörigt eller svårförståeligt, och det är imponerande gjort. Jag uppskattar också att filmen fokuserar en hel del på (verkliga) händelser från 1800-talet, som hände i anknytning till det aktuella huset, och det är fascinerande med kopplingar mellan dåtid och nutid. Det är också en obehaglig film, och man får ofta kalla kårar fastän det är ganska ont om "hoppa högt"-effekter. Här bygger det mer på en krypande obehagsstämning än på typiska skrämseleffekter, och det uppskattar jag. Därför finns det heller inte mycket våld, och även det är en trevlig omväxling inom skräckfilmsgenren. Det är också mycket trevligt med en skräckfilm som för en gångs skull har ett bra slut, så att filmen står på egna ben och inte tydligt öppnar för en uppföljare på samma sätt som nästan alltid sker i filmer nuförtiden.

The Haunting in Connecticut 2 - Ghosts of Georgia tar god tid på sig att introducera premissen, och det blir inte läskigt förrän en halvtimme in i filmen. Fastän vissa av rollfigurerna bevittnar spöken redan vid ett tidigt skede dröjer det länge innan det blir otäckt, och istället hinner filmen ge rollfigurerna ett ovanligt stort djup som gör att de allra flesta känns äkta. Tempot är relativt lågt, men det förblir ändå intressant hela tiden och upplevs aldrig segt eller tråkigt. Till slutet har man dock inte sparat på krutet, och den sista halvtimmen är riktigt otäck och spännande. Överlag kan jag dock inte påstå att det är någon jätteotäck film, och är man ute efter skräckfilmer som man blir riktigt skrämd av finns det utan tvekan betydligt bättre val. Jag uppskattar den ovanliga storyn och det påtagliga djupet, men jag hade föredragit om filmen blivit ännu mer otäck - trots allt är det väl just därför som de flesta ser på skräckfilmer.

Alltför många skräckfilmer lider av en påtagligt nedvärderande kvinnosyn, där många kvinnliga rollfigurer är våp som inte är kapabla till mycket mer än att springa och skrika. Även fast det blivit bättre på senare år, så är det fortfarande vardagsmat med en viss mån av sexism i skräckfilmer. Därför är det glädjande att så inte är fallet i The Haunting in Connecticut 2 - Ghosts of Georgia. Av de fyra stora rollfigurerna är tre av dessa kvinnor, och för ovanlighetens skull är det de kvinnliga karaktärerna - Lisa, Joyce och t.o.m. unga Heidi - som blivit mest mångfacetterade och nyanserade. Den enda manliga rollfiguren (eller åtminstone den enda levande dito) som får något egentligt utrymme är Andy, och han har lustigt nog blivit mer stereotyp och endimensionell än de tre andra huvudrollerna. Det är tråkigt att det inte verkar vara möjligt att göra en film helt utan stereotyper, men det är i alla fall en trevlig omväxling med starka och mångbottnade kvinnliga rollfigurer som inte uppfyller de traditionella shablonerna.

Överlag har det blivit en förhållandevis trovärdig och realistisk film, som håller ihop logiskt och som det trots de övernaturliga händelserna är möjligt att tro på. Mot slutet uppstår dock enstaka logiska luckor, och även ett och annat som inte förklaras. Samtidigt har filmen också blivit en smula övertydlig, och vid flera tillfällen upprepas viktig dialog från tidigare skeden av filmen i en form av "tanke-tillbakablickar" i ett sätt att tydliggöra hur allt hänger ihop. Det känns som att underskatta publiken, då de flesta nog är kapabla att komma ihåg den äldre dialogen och lista ut hur det hänger ihop även utan dessa upprepningar.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk med en påtaglig närvarokänsla utan att behöva ta till skakig handkamera. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och Abigail Spencer är mycket bra som Lisa. Chad Michael Murray (mest känd från One Tree Hill) imponerar inte riktigt lika mycket, men gör ändå en stabil och bra rollprestation utan påtagligt överspel. Katee Sackhoff är riktigt bra som moster Joyce, och gör en minnesvärd insats trots att rollen är något begränsad. Men den kanske bästa skådisen av alla är förvånansvärt nog den nu 11-åriga Emily Alyn Lind, som är fullkomligt lysande som Heidi och lyckas att göra en helt trovärdig och naturlig rollprestation utan vare sig överspel eller konstlade manér - en ovanlig bedrift för barn i den åldern. Emily har alla möjligheter att komma riktigt långt inom branschen.

The Haunting in Connecticut 2 - Ghosts of Georgia är en riktigt bra film, och är något så ovanligt som en skräckfilm som både erbjuder en intressant story och ett påtagligt djup samtidigt som det är obehagligt och spännande. För en gångs skull är rollfigurerna mångbottnade och intressanta, och det är inte alls lika klichéartat som det ofta brukar bli. Jag uppskattar också den ovanligt imponerande kvinnosynen, och det faktum att det knappt förekommer några stereotyper alls bland de kvinnliga rollfigurerna - både bland vuxna och barn. Helhetsintrycket sjunker dock av att det faktiskt inte är alltför otäckt, åtminstone inte jämfört med mer skrämmande rysare genom åren, och att det bitvis blir lite väl övertydligt.

Bli inte avskräckta av den märkliga titeln, för det här är trots allt en riktigt bra film som är väl värd att se för de allra flesta. Mest troligt har titeln enbart valts av marknadsföringsskäl för att tjäna pengar efter den relativa publiksuccén med The Haunting in Connecticut, men det här är faktiskt en ännu bättre film än den och hade utan problem kunnat stå på egna ben utan den vilseledande titeln - trots allt utspelas filmen inte ens i Connecticut utan i Georgia (som undertiteln också antyder), så titeln är helt obegriplig. Mitt betyg stannar på en riktigt stark sjua, och den ooriginella titeln till trots är det en förvånansvärt minnesvärd och intressant film. En kul och annorlunda grej är också att filmen avslutas med att vi får se foton på de riktiga personer som filmen handlar om, och som enligt deras egen utsago faktiskt råkade ut för det som filmen skildrar. Jag är inte säker på om jag riktigt tror på att allt detta faktiskt har hänt i verkligheten, men bra är det i vilket fall som helst.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, finska och norska; men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men är ändå ganska lättläst. Översättningen är relativt bra, även fast det förekommer enstaka onödiga misstag. När man matar in DVD-skivan möts man av en språkvalsmeny, distributörsjingel och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi), innan man kommer till huvudmenyn. Menyn är stillastående och stilren men finns bara på engelska. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är beklagligt men inte direkt förvånande för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 oktober 2013
Senast uppdaterad: 11 oktober 2013

Recensionen har lästs 2563 gånger av 1596 personer, sedan den 10 oktober 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NOLLA - SJUA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern