Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Holdovers
(The Holdovers)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter The Holdovers på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Skolmiljö / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 13 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2023
Produktionsbolag: Miramax Films, Focus Features & Gran Via Productions
Producent: Bill Block, David Hemingson, David Hemingson & Mark Johnson
Regi: Alexander Payne
Manusförfattare: David Hemingson
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Paul Hunham - Paul Giamatti Angus Tully - Dominic Sessa
Mary Lamb - Da'Vine Joy Randolph Lydia Crane - Carrie Preston
Teddy Kountze - Brady Hepner Jason Smith - Michael Provost
Alex Ollerman - Ian Dolley Ye-Joon Park - Jim Kaplan
Elise - Darby Lee-Stack Peggy (Marys syster) - Juanita Pearl
Rektor Hardy Woodrup - Andrew Garman Danny (vaktmästaren) - Naheem Garcia

Året är 1970, och på internatskolan Barton Academy i New England vankas jullov. Där går huvudsakligen överklasselever med stenrika föräldrar, som inte behöver bekymra sig över att bli inkallad till det pågående kriget i Vietnam. De flesta elever ska hem till sina föräldrar, men ett fåtal elever kan av någon anledning inte resa hem. Då måste någon lärare stanna kvar på skolan för att se till dessa elever, och det här året blir det skolans minst omtyckta lärare Paul Hunham - han är strikt och ärlig, och inte särskilt omtyckt av rektorn efter att ha gett sonen till skolans viktigaste finansiär ett underkänt betyg; glädjebetyg är inget för Paul. Fem elever är kvar på skolan, därifrån Angus Tully - en smart men bråkig elev, som redan blivit utkastad från tre andra skolor; och som nu inte får åka hem då hans mamma hittat på att resa på smekmånad med sin nya man istället för att ta hand om sin son. Skolans kökschef Mary Lamb finns också kvar, vars son nyligen dödats i Vietnam; då han inte fått samma förmåner som rika ungdomar. Det blir en minnesvärd jul, och snart finns av olika anledningar bara en enda elev kvar...

Alexander Payne är onekligen en mycket talangfull regissör och manusförfattare, med flertalet mycket lyckade filmer i bagaget. The Holdovers är kanske inte hans allra bästa film, men icke desto mindre en mycket bra och engagerande film. I likhet med många av hans filmer är historien relativt enkel, men mycket mer än så här behövs faktiskt inte då den enkla men kärnfulla handlingen innehåller så mycket dolt under ytan. Här förmedlas viktiga poänger kring klasskillnader, rasism, behandling av rika respektive fattiga och en del annat; samtidigt som filmen också förmedlar värdefulla poänger kring att inte ha förutfattade meningar om personer man kanske egentligen inte vet så mycket om - i just det här fallet lärare respektive elever, men budskapet är allmängiltigt. Det är engagerande och fascinerande, och tiden går ganska snabbt.

Det är berörande, träffsäkert och charmigt, och här finns en del humor. Men någon stor skrattfest är det inte, och kanske är det just för att Alexander Payne inte har skrivit manuset själv som det inte riktigt blir lika roligt som man är van vid. Vad man tycker om det är väl en smaksak, men det är i alla fall småroligt och charmigt samtidigt som filmen fungerar ypperligt som drama. Det här är också en av fåtalet gånger bland Alexander Paynes filmer som det inte finns någon nämnvärd satirisk underton, utan här är det istället realism och en trovärdig miljö som skildras.

Och realistiskt är det, rentav mycket realistiskt och jordnära; där precis allting andas 1970-tal in i minsta detalj. Dialogen är trovärdig och genomarbetad, och jag uppskattar såväl budskapet som de intressanta och genomarbetade rollfigurerna. Visst kan man anmärka på att somliga genomgår en lite väl stor karaktärsförändring under kort tid, men då det ändå förklaras på ett hyggligt sätt så kan jag köpa det; så att det efter omständigheterna ändå känns ganska trovärdigt. Jag uppskattar den lagom lågmälda stilen, där det sällan blir övertydligt men heller inte direkt svårbegripligt - så det krävs en viss egen tankeverksamhet, och vi skrivs inte på näsan med det mesta, men är man hyfsat uppmärksam förstår man allt.

Med en så pass enkel handling är det oundvikligt att manusförfattaren tar tid på sig att introducera rollfigurerna och premissen, så på gott och ont kan filmen upplevas lite långsam. Det här är verkligen ingen film som skulle passa i ett alltför rappt tempo, och de lyckas likväl att hålla sig på rätt sida av gränsen, så att det förvisso är långsamt men aldrig passerar gränsen till segt - men vill man att det ska hända något hela tiden kanske man ändå blir besviken, för här krävs en del egen tankeverksamhet och att sätta sig in i rollfigurernas tankar och känslor. Det blir också en liten svacka i mitten, då filmen plötsligt börjar upplevas något övertydlig; vilket är olikt Alexander Payne och lite synd då filmen i övrigt är hyfsat lågmäld - det drar ner helhetsintrycket en aning, men dessbättre dröjer det inte så länge innan det övertydliga partiet är över och vi återgår till Paynes vanliga stil.

The Holdovers är en mycket bra och välgjord film, med ett utmärkt foto och en fantastisk scenografi som verkligen ser ut och andas 1970-tal in i minsta detalj. Till och med för- och eftertexter ser ut som om de kommer från en film från 1970, trots att det är inspelat idag med digital teknik. Imponerande! Skådespelarinsatserna är också utmärkta, och Paul Giamatti är fantastisk i en utmanande roll som läraren Paul Hunham. Debuterande Dominic Sessa är också mycket bra som Angus Tully, och Da'Vine Joy Randolph imponerar stort som Mary. Att Paul Giamatti och Da'Vine Joy Randolph blev Oscarsnominerade för sina roller är rättvist och välförtjänt, och om inte konkurrensen hade varit så hård det här året hade de mycket väl kunnat vinna. Det är fängslande, fascinerande och intressant, och jag uppskattar det vassa men realistiska budskapet, det alltid lika angelägna ämnet och den realistiska känslan. Att lyckas göra så mycket av en så enkel handling och så begränsade miljöer är imponerande, och det har blivit en stark och minnesvärd film som säkerligen också håller att ses om. En mycket bra film väl värd att ses för de allra flesta, men den når ändå inte riktigt upp till de bästa av årets Oscarsnominerade filmer - men en stabil åtta blir likväl det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 juni 2024

Recensionen har lästs 102 gånger av 89 personer, sedan den 13 juni 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SEXA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern