Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Last Airbender
(The Last Airbender)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter The Last Airbender på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Krig / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm baserad på TV-serie / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Fantasyactionäventyr
Produktionsland/år: USA/Nya Zeeland, 2010
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Nickelodeon Movies, Blinding Edge Pictures & The Kennedy/Marshall Company
Producent: Frank Marshall, Sam Mercer, Scott Aversano, Kathleen Kennedy & M. Night Shyamalan
Regi: M. Night Shyamalan
Manusförfattare: M. Night Shyamalan
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Aang - Noah Ringer Prins Zuko - Dev Patel
Katara - Nicola Peltz Sokka - Jackson Rathbone
Kommendör Zhao - Aasif Mandvi Brandlord Ozai - Cliff Curtis
Prinsessan Yue - Seychelle Gabriel Farbror Iroh - Shaun Toub
Mäster Pakku - Francis Guinan Kataras mormor - Katharine Houghton
Azura - Summer Bishil Munk Gyapton - Damon Gupton

Den populära tecknade serien Avatar: The Last Airbender skapades 2005 av Michael Dante DiMartino och Bryan Konietzko, och kretsade kring de fyra elementen och "bändare" som klarar av att manipulera dem. Trots att den vunnit många priser genom åren lades serien ned 2008 efter tre säsonger; till mångas stora förtret. Efter att ha spelats in i flera år har en långfilm baserad på TV-serien nu fått premiär. Bakom regi och manus står den amerikansk-indiska M. Night Shyamalan, som blivit känd för mystiska filmer såsom bl.a. Sjätte sinnet, Lady in the Water och The Happening.

Precis som serien kretsar filmen kring de fyra elementen eld, vatten, luft och jord. Handlingen utspelas i en fantasivärld, där nomader bor i riken för var och ett av de fyra elementen. Ett fåtal personer är så kallade bändare och lyckas att manipulera elementen med övernaturliga krafter. Enligt legenden är det en enda person som kan behärska alla fyra elementen; den så kallade Avataren, men han har varit försvunnen länge. I det södra vattenriket bor 14-åriga Katara, som är den enda i landet som kan bända vatten, och hennes storebror Sokka. De upptäcker en dag en iskub, med en ung pojke fast i den. De lyckas att rädda honom och tina upp honom från isen, och snart misstänker Katara att unga Aang kan vara den sedan länge försvunna Avataren. Nu måste han snabbt tränas upp, för eldriket har inlett krig mot de andra elementen och vill inget hellre än att fånga Avataren.

Jag har tyvärr aldrig sett TV-serien Avatar: The Last Airbender, och känner inte till mycket mer om den än dess namn och tema. Därför har jag inget att jämföra med, och kan bara bedöma filmen på egna meriter. Det är i alla fall definitivt en intressant och fascinerande grundstory, och att bygga upp en film (eller serie) kring de fyra elementen är en annorlunda idé. Därför känns filmen överlag tämligen originell, och då storyn är relativt fristående fungerar filmen väl även om man inte sett serien.

Det är också intressanta rollfigurer, där jag framförallt fastnade för Katara. Hon och Aang har blivit förhållandevis mångbottnade rollfigurer, som vi får lära känna ganska väl och som känns äkta. Tyvärr har dock de flesta andra blivit endimensionella, och får inte alls det djup jag hade önskat. Det är visserligen knappast unikt för den här filmen, men likväl onödigt. Kanske hade det upplevts bättre om man sett serien, och därmed redan känt till karaktärerna...? Det finns heller inte alltför mycket till karaktärsutveckling, utan de flesta står och stampar på ungefär samma ställe. För en barn- och ungdomsfilm är det kanske för mycket begärt med imponerande karaktärsutveckling, men lite mer än så här borde man kunna fordra. Det känns som att manusförfattarna valt att prioritera storyn till varje pris, så att karaktärer och karaktärsutveckling istället hamnar i skymundan.

Den första timmen tyckte jag ändå att det var en bra film, som förblev fängslande och bitvis även berörande. Jag brydde mig om rollfigurerna, och var fullt engagerad i händelseförloppen. Det är lagom spännande för att kunna passa både barn och vuxna, och storyn är intressant. Hade filmen bara fortsatt i samma stil, så hade jag varit riktigt nöjd. Men tyvärr är de sista 45 minuterna inte alls lika bra. Då sjunker tempot, och filmen börjar upplevas ganska seg. Det blir också alldeles för många och långa actionsekvenser, som inte tillför något utan som mest känns småtråkiga. Därför blir det alltför ofta oengagerande, och jag började titta på klockan oftare än vad man borde göra. När det fortfarande återstod 20 minuter av filmen började jag rentav önska att den skulle ta slut, och det är inget gott tecken.

Visuellt är det dock en storslagen upplevelse, och fotot är förstklassigt med såväl vackra vyer (huvudsakligen inspelat på Grönland) och ett starkt bildspråk. Specialeffekterna är också utmärkta, och de bändanden av elementen som sker ser mycket övertygande ut. Skådespelarinsatserna är relativt bra, där i synnerhet Nicola Peltz och Jackson Rathbone är mycket bra som syskonen Katara och Sokka. I huvudrollen som Aang ger Noah Ringer ett lite stelt och opersonligt intryck, där framförallt hans minspel (eller avsaknaden av dito) lämnar en del övrigt att önska, men han gör ändå en helt okej insats. Dev Patel är bra som prins Zuko och detsamma gäller Aasif Mandvi som Zhao. Övriga skådespelare är alla relativt bra, och alla fyller sin funktion även om jag inte tror att någon kommer att vinna någon Oscar för deras insatser här.

M. Night Shyamalan har hållit en lite ojämn klass med sina filmer - somliga har varit riktigt bra och somliga mindre bra, men till skillnad från många andra anser jag inte att någon av filmerna har varit något mästerverk. The Last Airbender tillhör definitivt inte någon av Shyamalans bättre filmer, men heller inte den sämsta. Visuellt är det en imponerande upplevelse och storyn är mycket intressant, men manuset lämnar tyvärr en del övrigt att önska och i synnerhet under de sista 45 minuterna blir det alltför segt och oengagerande för att jag ska vara nöjd. Men trots de många bristerna är det en stämningsfull och välgjord film, som utan tvekan är värd att se men som inte blivit alls så minnesvärd som jag hade hoppats på. Därför ger jag filmen en svag sexa i betyg. Förhoppningsvis kan det bli bättre till nästa film, för The Last Airbender öppnar tydligt upp för en uppföljare. Fast å andra sidan förtjänar filmen heller inte det låga betyg den fått på IMDb eller de mycket hårda ord den mottagit av de flesta recensenter i USA.

TV-serien som filmen bygger på har i Sverige visats i svenskdubbad form på Nickelodeon. Detsamma gäller dock inte långfilmen, som enbart släpps i textad originalversion på svenska biografer. Det är förståeligt, då filmen inte är en renodlad barnfilm utan trots allt innehåller en del våldsamma scener och därför passar bättre för tonåringar än barn. Men trots det hade jag inte tackat nej till en svenskdubbad version, då det trots allt finns många yngre som tycker om TV-serien och som därmed säkert också vill se filmen. Förhoppningsvis kan det innebära att filmen dubbas när den släpps på DVD, men tyvärr vet jag inget om det i dagsläget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 oktober 2010
Senast uppdaterad: 15 oktober 2010

Recensionen har lästs 6995 gånger av 4493 personer, sedan den 15 oktober 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - FEMMA - SJUA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

SwedishKuriboh - fredag den 15 oktober 2010 kl. 23:50:
Den animerade serien lades inte ner, den AVSLUTADES! Berättelsen knöts ihop på ett lämpligt sätt, så den behöver inte en säsong till eftersom att serien fick ett bra slut.

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern