Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Last Exorcism - Part II
(The Last Exorcism Part II)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Last Exorcism på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Rysardramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/USA, 2013
Produktionsbolag: Arcade Pictures, CBS Films, Strike Entertainment & Studio Canal
Producent: Marc Abraham, Thomas A. Bliss, Eric Newman & Eli Roth
Regi: Ed Gass-Donnelly
Manusförfattare: Ed Gass-Donnelly & Damien Chazelle
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nell - Ashley Bell Gwen - Julia Garner
Chris - Spencer Treat Clark Cecile - Tara Riggs
Frank - Muse Watson Daphne - Erica Michelle Singleton
Calder - David Jensen Jeffrey - E. Roger Mitchell
Mo - Sharice A. Williams Lily - Boyana Balta
Steph - Raeden Greer Louis - Louis Herthum

Efter händelserna i The Last Exorcism har den besatta tonårstjejen Nell överlevt mot alla odds, medan alla andra dog. En familj hittar henne i ett hus i New Orleans, och hon placeras i ett ungdomshem som Frank driver. Där lär hon känna den jämnåriga tjejen Gwen, och blir förälskad i Chris. Hon försöker att lämna det förflutna bakom sig, och blir alltmer övertygad om att demonen Abalam har övergivit henne. Men mystiska saker börjar inträffa, och Nells personlighet förändras sakta men säkert tills det står klart att demonens besittning av Nell inte är klar...

Det är trevligt att få återse Nell, och efter det i mina ögon lite väl abrupta och ouppklarade slutet i The Last Exorcism är det absolut berättigat med en uppföljare. Dock är det bara just Nell som vi får återse i The Last Exorcism - Part 2, så de övriga - inklusive huvudrollen Cotton - lyser med sin frånvaro. Filmen har också förändrats i karaktär och stil gentemot föregångaren, och på gott och ont är det här inte längre en låtsasdokumentär med filmat material. Det rör sig istället om en mer traditionell berättarteknik, med objektiv kamera och väldigt lite handkamera. Det gör inte att man får samma närvarokänsla, men å andra sidan har det kommit lite väl många låtsasdokumentärfilmer i samma stil som Blair Witch Project på senare år; varför det kanske ändå är en fördel att överge det upplägget.

Det är i alla fall en intressant och engagerande film, som håller intresset vid liv hela tiden. Tempot är högre än i originalfilmen, och här blir det inte längre segt eller långsamt på samma sätt. Det går också snabbare att komma in i handlingen, och redan efter en kvart är allting igång på allvar efter en ganska kort introduktion. Nell behöver vi ju inte lära känna så mycket mer, efter att vi fått se så mycket av henne i den förra filmen, men hon hinner ändå bli ännu mer mångbottnad nu än då. Det är trevligt, och den här gången är det lätt att sympatisera med henne. Därför bryr man sig också hela tiden om vad som händer; något jag bara delvis kände under den första filmen.

Men den korta introduktionen gör att övriga rollfigurer aldrig hinner få något större utrymme, utan förblir alla mer eller mindre endimensionella. Det är synd, och framförallt hade jag velat se mer av Gwen som i grund och botten är intressant och inte alls känns stereotyp, men som tyvärr inte hinner få något större utrymme. På gott och ont kretsar allting här kring just Nell, som gjort att i stort sett alla andra fått stryka på foten. Det känns som lite missad potential, i och med att det finns antydningar till intressanta sidohistorier som aldrig hinner utvecklas tillräckligt.

Men det är obehagligt och suggestivt, och jag uppskattar den effektiva psykologiska skräckkänslan. Det är inte lika tvetydigt som i föregångaren, för här råder det ingen större tvekan om att demonen Abalam finns, men å andra sidan är det förståeligt efter hur den första filmen slutade. Det är fortfarande inte alltför otäckt, men i alla fall lite mer otäckt och obehagligt än i den första filmen. Det är intensivt och spännande, och filmen förblir intressant från början till slut.

Det är också trevligt med en rysare som för en gångs skull inte fokuserar på män/killar, utan som har en stark kvinnlig huvudroll. Faktum är att de män som förekommer är ganska stereotypa och får lite utrymme, så här är det ännu tydligare än i originalfilmen att allting ska fokuseras på kvinnor i allmänhet och Nell i synnerhet. Det uppskattar jag, och det är verkligen hög tid efter alltför många skräckfilmer där kvinnor fått mer passiva roller; ofta som "jungfru i nöd" eller liknande. Det gör att The Last Exorcism - Part 2 känns lite som en frisk fläkt, trots att det är ganska förutsägbart och heller inte är alltför originellt.

Tyvärr lämnar dock slutet en hel del övrigt att önska, och känns om möjligt ännu sämre än originalfilmens slut. Det är kanske inte riktigt lika abrupt, men det är ytterst ouppklarat och ger en mycket antiklimaktisk känsla. I en del fall kan visserligen ouppklarade slut ha en tjusning, men här saknas den rätta känslan och därför känns slutet bara allmänt märkligt. Och det kan väl ändå inte vara tänkt att det ska komma en tredje film i serien, för att få en fortsättning efter det här slutet...?

Fotot är snyggt och specialeffekterna bra, men den här gången har det suggestiva och vinklade fotot med handkamera övergetts helt. Istället har filmen ett mer traditionellt bildspråk, med till största delen fast kamera och inte samma närvarokänsla. Skådespelarinsatserna är bra. Ashley Bell är utmärkt som Nell, och gör en mycket imponerande rollprestation i en mycket stor och utmanande roll. Julia Garner är mycket bra som Gwen, men får utan tvekan mindre att arbeta med. Spencer Treat Clark är bra som Chris, men det är å andra sidan ingen alltför utmanande roll. Tarra Riggs är helt okej som Cecilie, men ger ett något konstlat intryck och känns inte alls lika bra som i exempelvis Niceville. I övrigt är det bra skådespelare, och som hastigast får vi också återse Louis Herthum som Louis.

The Last Exorcism - Part 2 är en ganska bra och underhållande film, som inte riktigt erbjuder samma djup som föregångaren och heller inte samma realistiska känsla, men som å andra sidan fått ett betydligt högre tempo och aldrig upplevs seg eller utdragen på samma sätt. Precis som senast är filmen dock inte alltför otäck, så förväntar man sig en riktigt otäck rysare lär man bli besviken. Annars lyckas filmen paradoxalt nog utmärkt på de punkter som föregångaren misslyckats på, medan den här filmen misslyckas på de punkter där ettan lyckats bättre. Men överlag tycker jag ändå att den här filmen är lite bättre än ettan, med undantag av slutet som om möjligt är ännu sämre. Helhetsintrycket är därför ganska lika som The Last Exorcism, och även den här filmen är fullt sevärd men utan att bli alltför minnesvärd. Även denna gång stannar därför mitt betyg på en stark sexa, och det är en ganska bra film som är värd att se; men som ändå känns lite som en besvikelse då den hade kunnat bli så mycket bättre.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, finska, danska och norska; men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men är ganska lättläst. Översättningen är relativt bra, men tyvärr förekommer ett fåtal onödiga misstag och märkliga ordval. Precis som i föregångaren har exempelvis "reverend" genomgående översatts till "predikant" - det är förstås inte direkt fel, men "pastor" vore onekligen ett betydligt mer logiskt uttryck. När man matar in DVD-skivan möts man av en språkvalsmeny, distributörsjingel och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi), innan man kommer till huvudmenyn. Menyn är stillastående och stilren men finns bara på engelska. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är beklagligt men inte alltför förvånande för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 augusti 2013
Senast uppdaterad: 2 augusti 2013

Recensionen har lästs 3357 gånger av 1946 personer, sedan den 1 augusti 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SJUA - TVÅA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern