Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Last Stand
(The Last Stand)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter The Last Stand på CDON
   ANNONS
Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: USA, 2013
Produktionsbolag: Lions Gate Films & Di Bonaventura Pictures
Producent: Lorenzo di Bonaventura
Regi: Kim Jee-Woon
Manusförfattare: Andrew Knauer
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sheriff Ray Owens - Arnold Schwarzenegger Agent John Bannister - Forest Whitaker
Sarah Torrance - Jaimie Alexander Jerry Bailey - Zach Gilford
Frank Martinez - Rodrigo Santoro Mike Figuerola - Luis Guzmán
Thomas Burrell - Peter Stormare Gabriel Cortez - Eduardo Noriega
Ellen Richards - Genesis Rodriguez Phil Hayes - Daniel Henney
Lewis Dinkum - Johnny Knoxville Parsons - Harry Dean Stanton
Eagan - Tait Fletcher Aaron Mitchell - John Patrick Amedori
Irv - Richard Dillard Pony Tail - Chris Browning

Ray Owens var tidigare en dekorerad polis i Los Angeles, men lämnade jobbet efter ett misslyckat uppdrag. Nu har han istället blivit sheriff i det lilla samhället Sommerton Junction i Arizona, precis vid gränsen till Mexico. Där finns det inte mycket till kriminalitet, och sheriffjobbet klarar han i sömnen. En kväll rymmer knarkkungen och racerföraren Gabriel Cortez från FBIs häkte i Las Vegas, och han tar FBI-agenten Ellen Richards då han i hisnande farter kör mot den mexikanska gränsen. Då inga polisavgränsningar hjälper är det plötsligt upp till Ray Owens att stoppa Gabriel, och till sin hjälp har han vicesherifferna Sarah och Figgy, den f.d. soldaten och brottslingen Frank samt den skjutglada vapensamlaren Lewis Dinkum.

Är det någon som förväntat sig att detta skulle vara ett djupsint och originellt mästerverk...? Nej, det är det givetvis inte heller. Vi har sett det mesta förut, och det finns inte många nyskapande beståndsdelar i den här filmen. Men det är förstås heller inte avsikten, utan det rör sig om lättsam underhållning från början till slut. Och så länge man vet vad man ger sig in i fungerar det hyfsat, men bra kan jag inte riktigt påstå att den är. Storyn är enkel och av gammalt beprövat slag, men trots allt hyfsat intressant. Till en början kan det upplevas en smula rörigt genom upplägget att växla mellan FBI och lokalpolisen i Sommerton Junction, men när filmen väl kommer igång är det inga problem att hänga med och det blir hyfsat underhållande.

Det finns en viss charm och en del kul "one-liners". Bitvis är det rätt kul att se på och man får skratta vid några tillfällen, men jag är ärligt talat inte riktigt säker på om det är avsiktligt eller om det blir oavsiktligt humoristiskt i och med det extremt klyschiga manuset. Men i stort sett alla rollfigurer är stereotypa och endimensionella, och några imponerande personbeskrivningar eller mycket till karaktärsutveckling hittar vi inte. Owens är en enda stor vandrande kliché, och Lewis Dinkum är alldeles för tillspetsad för att ens kunna tas minsta lilla på allvar. Skurkarna är ytterst stereotypa, men Sarah fungerar hyfsat och känns i alla fall som en normal människa; om än utan något alltför stort djup.

Det är hyfsat spännande, men samtidigt kan jag inte påstå att det blir alltför engagerande. Det finns lite för många brister för det. Här kryllar det av logiska luckor och trovärdighetsproblem, och somliga beter sig mer än lovligt korkat. Det blir också lite störande att vissa dör av ett skott, medan vissa andra verkar ha nio liv och överlever hur många skottlossningar som helst. Givetvis är det här ingen film som är menad att vara 100% realistisk, men oavsett genre borde det ändå hålla ihop logiskt inom filmens egen premiss. Här finns också väldigt många klichéer; till den grad att filmen känns som en 1980-talsactionfilm i något moderniserad stil.

Det är också ganska utdraget, och 1 timme 43 minuter är väl tilltaget med tanke på den väldigt tunna storyn. Bitvis blir det ganska segt, och det förekommer också några lite för långa biljakter och skottlossningssekvenser. Det är givetvis fullt avsiktligt med långa actionsekvenser i en actionfilm, men det borde inte vara för mycket begärt att de faktiskt förblir underhållande och engagerande att titta på; något som åtminstone delvis inte är fallet här. Kvinnosynen lämnar också en del övrigt att önska, och den enda kvinnliga rollfiguren som har någon form av substans är vicesheriffen Sarah. I övrigt förekommer en hel del objektifiering av kvinnor, som dessutom är i kraftigt underläge kvantitativt. Visserligen är det uppenbart att filmen i första hand är gjord för män och av män, men även vid mansinriktade actionfilmer är det väl inte för mycket begärt med en någorlunda godkänd kvinnosyn...

Fotot är snyggt, och filmen har en del snyggt koreograferade och filmade actionsekvenser i ett effektivt bildspråk. Det märks att Kim Jee-Woon är en mycket talangfull regissör, även om han tyvärr inte fått mycket att arbeta med manusmässigt. Dialogen är ojämn men känns överlag inte helt naturlig. Skådespelarinsatserna är överlag helt okej. Säga vad man vill om Arnold Schwarzenegger, men alltför mycket till skådespelartalang har han inte. Han spelar ganska stelt, men gör ändå en hyfsad insats i den här filmen. Peter Stormare är helt okej, men spelar över en liten aning. Johnny Knoxville spelar över å det grövsta, medan Forest Whitaker och Jaimie Alexander spelar bra och gör vad som går av manuset.

The Last Stand är en hyfsad men ojämn actionthriller, som duger som lättsam underhållning för stunden men som inte erbjuder mycket till substans. Filmen lyckas inte att erbjuda något som gör att den sticker ut från mängden eller blir minnesvärd, utan samma sekund som sluttexterna rullat färdigt har man glömt det mesta. Men är man bara ute efter lättsam action som inte kräver någon större tankeverksamhet, så kan man för all del göra betydligt sämre val. Mitt betyg landar på en svag femma, men då är jag generellt sett inte särskilt förtjust i actionfilmer varför det är troligt att personer som mer uppskattar genren tycker bättre om filmen än jag.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter spelas flera trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny som är stilren och stillastående. Huvudmenyn är mycket enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det finns heller ingen språkinställningsmeny, så vill man se filmen utan text måste man därmed starta filmen som vanligt och stänga av textning manuellt med fjärrkontrollen i efterhand. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt men inte särskilt förvånande för en film som släpps direkt på DVD i Sverige. Dessutom är det här knappast den sortens film där man behöver speciellt mycket bonus.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 augusti 2014
Senast uppdaterad: 8 augusti 2014

Recensionen har lästs 3198 gånger av 1781 personer, sedan den 7 augusti 2014

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern