Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Legend of Barney Thomson
(The Legend of Barney Thomson)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Legend of Barney Thomson på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: Storbritannien/Kanada, 2015
Produktionsbolag: Trinity Works Entertainment & Sigma Films
Producent: Holly Brydson, Brian Coffey, Richard Cowan, Kaleena Kiff & John Lenic
Regi: Robert Carlyle
Manusförfattare: Richard Cowan & Colin McLaren
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Barney - Robert Carlyle Cemolina - Emma Thompson
Holdall - Ray Winstone Charlie - Brian Pettifer
Chris - Martin Compston Kommissarie Sam Jobson - Samuel Robertson
Wullie Henderson - Stephen McCole James Henderson - James Cosmo
Inspektör June Robertson - Ashley Jensen Polischef McManaman - Tom Courtenay
Mrs. Gaffney - Eileen McCallum MacPherson - Kevin Guthrie

Barney Thomson är i 50-årsåldern och jobbar som frisör i Glasgow i Skottland. Han är en ensamvarg och tafatt, och är heller inte särskilt omtyckt på jobbet; i synnerhet då han insisterar på att klippa kundernas hår i tystnad utan att prata med vare sig kunder eller medarbetare. Hans chef Wullie vill därför säga upp honom, men då Barney kraftigt motsätter sig det vill det sig inte bättre än att Wullie råkar dö i en olycka på frisersalongen. Då omständigheterna är så extrema att ingen människa skulle tro att det faktiskt var en olycka bestämmer sig Barney för att låta bli att ringa polisen, utan istället gömma undan liket. Han söker upp sin mamma Cemolina, men frågan är om hon verkligen är den bästa personen att hjälpa honom...? Under tiden försöker två poliser att utreda Wullies försvinnande, som de sätter samman med en seriemördare som härjar för fullt i Glasgow.

Är det någon som tycker att det låter som ett djupsint och storslaget mästerverk...? Det är det förstås inte heller. Däremot har The Legend of Barney Thomson en kul och udda premiss, och filmen upplevs nyskapande och originell. Filmen som sådan är helt okej, men tyvärr inte alls så bra som den hade kunnat bli. Det är hyfsat underhållande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt. Filmen har också en föredömlig längd på just över en och en halv timme, vilket är precis lagom för den här storyn - det hade helt enkelt inte funkat med mycket längre än så.

Jag uppskattar också den intensitet som genomsyrar filmen, som gör att tempot är högt och det händer något hela tiden. Det finns en viss charm, och det finns onekligen en del udda och minnesvärda rollfigurer. Det är svårt att riktigt sätta fingret på Barney Thomson, som på sätt och vis är osympatisk och överdriven men som ändå skildras med en del nyanser och gör att man ändå hela tiden "hejar" på honom. Det är en svår balansgång, men manusförfattarna lyckas att balansera helt rätt och gör att man faktiskt tycker om Barney trots att han sannerligen inte är den mest logiska eller sympatiska rollfiguren.

På gott och ont har The Legend of Barney Thomson en mycket skruvad och överdriven story, som inte går att ta riktigt på allvar. Alla beter sig mer eller mindre ologiskt, och det mesta som Barney gör kan inte beskrivas på något annat sätt än korkat. Det är förmodligen fullt avsiktligt, men blir ändå en smula enerverande då det mesta som händer inte är alltför logiskt. Eller hur många som råkat ha ihjäl någon skulle egentligen välja att försöka forsla liket från mordplatsen/olycksplatsen och upp till en lägenhet i en storstad...? Det finns visserligen en poäng med det mesta, men ibland spårar det ur alldeles för mycket och den redan osannolika storyn tappar alla fattningar och blir det mest skruvade som världen någonsin har skådat.

Att en film är skruvad behöver inte nödvändigtvis vara en nackdel, om det faktiskt sker för komisk effekt. Problemet är bara det att fastän det här officiellt kategoriseras som en komedi är den ärligt talat inte alltför rolig. Visst får man småfnissa nån gång då och då, men de gånger jag skrattade högt kan lätt räknas på ena handens fingrar. I övrigt rör det sig inte om mer än leenden eller försiktiga fniss då och då, och lite mer än så borde man kunna fordra av en komedi. Jag förmodar att många av de minst sagt sjuka och skruvade inslagen ska föreställa vara roligt, men om somliga faktiskt tycker det är humoristiskt så tillhör i alla fall undertecknad inte den kategorin. Det blir helt enkelt lite för absurt och "tjafsigt" till den grad att jag tycker att den komiska poängen försvinner. Visst finns det lyckade scener som faktiskt är genuint roliga, men de är på tok för få - i synnerhet eftersom historien blivit för överdriven och långsökt för att gå att ta på allvar som drama.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt och effektivt bildspråk tillsammans med en del vackra vyer. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Robert Carlyle (mest känd som Mr. Gold i TV-serien Once Upon a Time) är mycket bra i huvudrollen som Barney, och lyckas med gester och minspel att få oss alla att förstå hur han tänker och känner. Emma Thompson är bra i en svår roll som hans mamma. Ray Winstone är överlag bra som polisen Holdall, men ibland balanserar han på gränsen till överspel och han lyckas inte helt att pricka rätt alla gånger.

The Legend of Barney Thomson är en hyfsad film, som är underhållande och hyfsat engagerande. Intresset hålls vid liv, och det finns en del charm. Det är också en imponerande bedrift att få tittarna att faktiskt kunna relatera till Barney och tycka om honom fastän han ofta beter sig mer än lovligt dumt. Storyn är genomarbetad, och det finns onekligen många poänger och man märker att det funnits en tanke bakom det mesta. Problemet är bara det att filmen periodvis spårar ur å det grövsta, samtidigt som det inte är alltför roligt. Att få småfnissa några gånger tycker jag inte är tillräckligt när det trots allt ska röra sig om en komedi.

Det känns lite som att regissören och manusförfattarna inte riktigt kunnat bestämma sig för vilket ben de ska stå på, och istället faller filmen mellan två stolar. Det är på tok för urspårat och orealistiskt för att fungera som drama, samtidigt som det inte är tillräckligt roligt för att fungera som komedi. Istället känns det lite som varken hackat eller malet, och det är tråkigt då det faktiskt finns en bra poäng och det hade kunnat bli så mycket bättre. Men det är ändå en hyfsad film, och genom den humor som finns är det trots allt en sevärd film. Det är långt ifrån dåligt, men heller inte särskilt bra; och mitt betyg stannar därför på en stark femma.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolny Digital 5.1 på engelska samt dubbade ljudspår på fyra andra språk. Bild- och ljudkvaliteten är överlag bra. Filmen är textad på 16 olika språk, däribland de fem nordiska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. Den svenska översättningen är överlag bra, och jag kunde inte hitta några uppenbara översättningsfel även om jag inte håller med om alla ordval.

När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och nästan helt stillastående men som är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval är knappast lika självklart. När man spelat filmen klart visas plötsligt varningstexter på ett 30-tal olika språk (!), som tar ungefär fyra minuter innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild, så bara man har en DVD-spelare med väldigt snabb spolning/bildsökning blir det inte så vansinnigt irriterande. Tyvärr finns inget bonusmaterial alls, vilket är tråkigt om än inte alltför förvånande för en film som inte gått på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 juni 2016
Senast uppdaterad: 16 juni 2016

Recensionen har lästs 2667 gånger av 1458 personer, sedan den 16 juni 2016

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TREA - TVÅA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern