Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Nun
(The Nun)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox-Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Nun på CDON
Sök efter The Nun på Discshop.se
   ANNONS
Thriller / Rysare / Historiskt / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Rysarthriller
Produktionsland/år: USA, 2018
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, New Line Cinema, Atomic Monster & The Safran Company
Producent: Peter Safran & James Wan
Regi: Corin Hardy
Manusförfattare: Gary Dauberman, baserat på en grundstory av James Wan & Gary Dauberman
Svensk distributör: Twentieth Century Fox Home Entertainment AB & Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Syster Irene - Taissa Farmiga Fader Burke - Demián Bichir
Frenchie - Jonas Bloquet Nunnan - Bonnie Aarons
Syster Oana - Ingrid Bisu Syster Ruth - Sandra Teles
Daniel - August Maturo Abbeddissan - Gabrielle Downey
Syster Victoria - Charlotte Hope Syster Christine - Manuela Ciucur
Biskop Pasquale - Michael Smiley Syster Jessica - Ani Sava
Lorraine Warren - Vera Farmiga Ben Warren - Patrick Wilson

Året är 1952, och i Rumänien finns ett nunnekloster som lokalbefolkningen aldrig vågar komma i närheten av, och som t.o.m. djuren undviker att passera förbi. Fransk-kanadensiska Frenchie, en bybo som levererar varor till klostret, upptäcker en dag att en av nunnorna i klostret begått självmord och hängt sig själv. När Vatikanstaten får höra om självmordet ber dem fader Burke, en katolsk präst och specialist på mystiska händelser, att resa till Rumänien för att utreda fallet; och för att efter några mystiska händelser för många bedöma om klostret fortfarande kan ses som helig mark. Av oklara skäl blir han ombedd att ta med sig syster Irene, en novis (blivande nunna) som ännu inte avlagt sina klosterlöften, till Rumänien för att utreda. Väl där verkar klostret i det närmaste vara tomt, förutom en abbedissa som pratar med dem men vägrar att visa sig. Men tyvärr är hon inte den enda i klostret - där finns också en mystisk demon-nunna, som verkar kunna gå genom väggar och som orsakar många oförklarliga fenomen...

The Conjuring var en riktigt bra och framgångsrik film, så att den skulle leda till flera uppföljare och spin-offs var väl inte speciellt otippat eller ologiskt. Att bygga upp en film kring den demoniska nunna som vi såg i The Conjuring 2 är ett intressant men vågat drag, då man gärna ville veta mer kring detta då. Men samtidigt är det aldrig lätt att kasta in en bifigur i en helt egen film, och få denna figur att bära en hel film. Det fungerade dock hyfsat i Annabelle, så idén är inte alls dum. Jag är dock lite kluven till slutresultatet, även fast The Nun absolut är en helt okej film - inte den bästa skräckfilm jag sett, men långt ifrån den sämsta heller.

Storyn är intressant, och rollfigurerna hinner i alla fall få en del nyanser och upplevs intressanta. Att förlägga handlingen kring den så mytomspunna Transsylvanien i Rumänien, och även spela in filmen där, är ett smart drag. Det medför att filmen fått en mycket imponerande stämning och atmosfär, och med dessa gamla viktorianska byggnader blir det oerhört stämningsfullt. Man sitter på helspänn hela tiden, och det har blivit en engagerande film som håller intresset vid liv.

Det är onekligen en mycket obehaglig och otäck film, och man blir verkligen rädd av att se filmen. Här finns ett flertal "hoppa till"-effekter, och periodvis reser sig nästan håret av de otäcka scenerna. Det blir helt klart ganska läskigt med många obehagliga scener och en effektiv psykologisk skräckstämning. Jag uppskattar att man valt att fokusera på mer psykologisk skräck hellre än på en massa våld och blod, och det fungerar riktigt väl då det blivit riktigt obehagligt och otäckt. Det är också mycket spännande, och filmen har ett föredömligt tempo där det händer något hela tiden. Med den effektiva användningen av ljud och stämningsmusik i kombination med de läskiga miljöerna blir det en av de läskigaste filmerna i hela The Conjuring-serien, och filmen fungerar bättre än många andra rysare från senare år. Man vågar knappt slita blicken från TV-skärmen, samtidigt som man blir genuint rädd.

Tycker man om skräckfilmer och är ute efter en riktigt obehaglig sådan blir man alltså sannolikt inte besviken, då The Nun håller vad den lovar och utger sig för att vara. Problemet är bara det att handlingen är minst sagt tunn, och till syvende och sist händer inte speciellt mycket. Burke och Irene går runt det obehagliga klostret, blir skrämda och det händer mer eller mindre otäcka saker; och mycket mer än så blir det inte. När man väl fått se den läskiga demoniska nunnan uppenbara sig lite för många gånger blir det inga fler överraskningar, och det börjar upplevas lite väl repetitivt. Jag hade önskat ett lite större djup, med mer djuplodande personporträtt och en lite mer omfattande berättelse. För här har man istället satsat hela krutet på skräck, skräck och ännu mer skräck - vilket i och för sig har lyckats bra, men det har skett på bekostnad av rollfigurerna, och även i en skräckfilm vill åtminstone jag gärna se lite mer handling och ett större fokus på rollfigurerna.

Det fungerar ändå ganska väl i ungefär en timme, då det visserligen är tunt men likväl engagerande, spännande och genuint otäckt. Men under den sista halvtimmen blir den lövtunna storyn ännu mer uppenbar, och när manusförfattarna försöker att knyta ihop säcken urartar allt till en enda stor skräckfest. Det blir lite för mycket av allt, då filmteamet börjar att fokusera allt mer på billiga skrämseleffekter enbart för sakens skull, vare sig det faktiskt passar in och jar någon relevans eller inte. Dessutom förekommer en del logiska luckor och trovärdighetsproblem som irriterar mig - om man vet om att något är övernaturligt och otäckt med klostret, varför då envisas med att ändå hela tiden dela på sig och gå var för sig till olika läskiga ställen...? Jag hade i alla fall inte velat vara ensam en enda sekund i det här otäcka klostret, och varför Burke och Irene överhuvudtaget väljer att stanna kvar när det hänt för många otäcka händelser är i varje fall för mig en gåta.

Allra sist förekommer också en epilog i form av en scen 20 år senare, som känns minst sagt slarvigt sammansatt och klippt. Det är oerhört kortfattat, och slutar abrupt nästan mitt i en mening. Uppenbarligen är tanken att tydligare referera till The Conjuring för att tydligare knyta ihop säcken, och idén är inte alls dum, men vare sig man har sett The Conjuring eller inte lär man inte bli särskilt mycket klokare av den här snabba slutscenen. Man hade behövt få veta mycket mer, och hela slutscenen ger en ganska antiklimaktisk eftersmak. Den hafsigt sammansatta och halvinformativa prologen i början, som fungerar som en slags resumé med fragment från The Conjuring 2, fungerar inte heller särskilt bra - det blir alldeles för kortfattat om man inte redan sett den filmen, och har man sett filmen fungerar det ändå inte som mycket mer än en lite för kortfattad påminnelse. Med en så pass kort film hade man faktiskt kunnat unna sig en lite mer ordentlig resumé, och likaså en betydligt längre och mer informativ epilog.

Fotot är dock utmärkt, och filmen har ett effektivt bildspråk tillsammans med obehagliga och stämningsfulla vyer inspelade i Rumänien. Jag uppskattar också att man valt att fokusera på naturliga effekter, med hjälp av sminkning och masker, istället för att satsa alla krut på datoranimation på samma sätt som de flesta skräckfilmer gör i dagens läge. Det upplevs mycket mer naturligt på det sättet, och realismen ökar när man bara tar till datoranimation som en sista utväg hellre än som universallösning. Skådespelarinsatserna är också mycket bra, och Taissa Farmiga (syster till The Conjuring-huvudrollen Vera Farmiga) är mycket bra som syster Irene. Hon spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj, och helt utan konstlade manér eller överspel. Demián Bichir är också riktigt bra som fader Burke, och gör en stark och minnesvärd insats. Jonas Bloquet är ganska bra som Frenchie och gör vad som går av rollen, men får tyvärr inte arbeta med så mycket och hans rollfigur blir efter en intressant inledning mest bortkastad potential.

The Nun är en välgjord och engagerande film, som verkligen är obehaglig och otäck, och blir mer läskig än både The Conjuring-filmerna och Annabelle-filmerna; vilket är glädjande. Visst har filmteamet fokuserat lite för mycket på "hoppa till"-effekter, men det kompenseras av de otäcka miljöerna och den effektiva psykologiska skräckkänslan. Är man ute efter ren skräck, utan speciellt många chanser att slappna av mellan varven, är The Nun för all del ett bra val; och visst är det en ganska bra film. Men samtidigt blir jag lite besviken, då den hade kunnat bli så mycket mer än "bara" en effektiv rysare och med ett mer välskrivet manus hade det kunnat bli en väldigt bra film. Nu blir det tyvärr lite för tunt med en alldeles för begränsad handling, och utan vare sig fördjupning eller karaktärsutveckling för rollfigurerna. Och dessutom med ett lite för stort fokus på billiga skrämseleffekter, plus några trovärdighetsproblem för många. Därför kan jag inte med gott samvete ge filmen mer än en stark sexa i betyg, trots att filmen som skräckfilm betraktad ändå måste ses som förhållandevis lyckad.

Blu-Ray-utgåvan innehåller bild i Widescreen med proportionerna 2,39:1, medan ljudet finns i både Dolby Atmos 7.1 (gjort med en "kärna" i Dolby TrueHD för bakåtkompatibilitetens skull) och DTS-HD 5.1. Dessa båda ljudspår lät likvärdiga för mig (som dock "bara" har 5.1-ljud), men det är positivt med DTS-HD-spår för kompatibilitetens skull. Dessutom finns dubbade ljudspår i Dolby Digital 5.1 på tyska och franska. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och ljudmixningen är imponerande där bakhögtalarna används flitigt - men lite synd att i stort sett all dialog ligger i centerkanalen, vilket förtar en del av "hela rummet"-känslan, och likaså får jag inget som helst tryck i subwoofern. Det finns textning på 10 olika språk, däribland de fem nordiska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är bra, och jag kunde inte uppfatta några översättningsfel även fast jag i och för sig inte håller med om alla ordval.

När man matar in Blu-Ray-utgåvan möts man av en inledande jingel på fem sekunder, och efter det kommer man direkt till huvudmenyn. Huvudmenyn är på engelska, men det finns även symboler som kan hjälpa till för de som inte kan engelska. Avsaknaden av en inledande språkvalsmeny gör att man för att få någon textning alls måste gå in under textningsmenyn och välja textspråk - inte helt optimalt, i synnerhet inte för personer som inte kan engelska. När man spelat filmen klart visas plötsligt varningstexter på 35 olika språk (!), som tar dryga fem minuter att genomlida innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild så bara man har en Blu-Ray-spelare med tillräckligt snabb bildsökning (minst 50 gångers hastighet är nästan ett måste för att inte tappa förståndet) blir det i alla fall inte alltför irriterande. Varför Warner fortfarande envisas med dessa idiotiska varningstexter som de också haft på DVD i många års tid är obegripligt - om de flesta andra filmbolag lyckas att känna av vilket språk man valt och anpassa varningstexter efter det, så är det sanslöst att tvingas genomlida flera dussin varningstexter på språk man inte förstår ett ord av...

Det finns en del bonusmaterial, men det mesta är av typen PR-material avsett i marknadsföringssyfte. Det börjar med fem minuter långa "A New Horror Icon", som berättar om handlingen, kopplingen till övriga filmer och inspelningen i stort. Visst finns här en del matnyttig information, men det mesta är av typen allmänt skryt. Vidare hittar vi en sex minuter lång minidokumentär om inspelningsplatserna i Rumänien, vilket är ganska intressant men med en lite för överdramatisk och mystisk berättarröst som förtar en del av den dokumentära känslan. I fyra minuter långa "The Conjuring Chronology" får vi en introduktion till hela filmserien The Conjuring och hur de hittills fem filmerna förhåller sig till varandra kronologiskt. Har man inte så mycket erfarenhet av den här filmserien, eller rentav inte sett de tidigare filmerna, är det en värdefull inblick och det är klart intressant; men jag hade velat få en lite mer ordentlig inblick istället för att mer bara berätta när varje film utspelas tidsmässigt.

Till sist hittar vi också sju bortklippta scener med en total speltid på 12 minuter, som går att spela både individuellt valbart från en meny eller alla tillsammans. Det är intressant att se, även om de flesta scener inte tillför så mycket. Ett par scener ger dock en fördjupad inblick i bakgrundshistorien eller rollfigurerna, och hade gärna fått vara kvar i filmen. Tyvärr framgår det inte exakt var i filmen som varje scen hör hemma, och det finns heller inget kommentatorspår eller introduktion med information om varför scenerna klippts bort. Bonusmaterialet har tyvärr ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text vilket är betydligt bättre än ingenting.


Recensionen skriven: 15 april 2019

Recensionen har lästs 264 gånger av 197 personer, sedan den 15 april 2019

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NOLLA - TVÅA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern