Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Peanut Butter Falcon
(The Peanut Butter Falcon)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter The Peanut Butter Falcon på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 37 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2019
Produktionsbolag: Armory Films, 1993, Lucky Treehouse & Tvacom Film and Tv
Producent: Albert Berger, Christopher Lemole, Lije Sarki, David Thies, Ron Yerxa & Tim Zajaros
Regi: Tyler Nilson & Michael Schwartz
Manusförfattare: Tyler Schwartz & Michael Nilson
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Zak - Zack Gottsagen Tyler - Shia LaBeouf
Eleanor - Dakota Johnson Mark - Jon Bernthal
Duncan - John Hawkes Ratboy - Michael Atha/Yelawolf
Salt Water Redneck - Thomas Haden Church Sam - Jake Roberts
Blinde Jasper John - Wayne Dehart Carl - Bruce Dern

22-åriga Zak har Downs syndrom, och då han inte längre har någon familj i livet har han mot sin vilja placerats på det enda hem som gått med på att ta emot honom - ett äldreboende i Virginia, där han tvingas bo med en grupp äldre pensionärer. Med lite hjälp från sin "rumskompis" lyckas han en dag fly från äldreboendet, och gömmer sig ombord på en båt. Den båten råkar tillhöra den småkriminelle Tyler, som har stulit krabbfällor och nu jagas av marinans allt annat än trevliga föreståndare Duncan och Ratboy. Zak drömmer om att bli fribrottare, precis som sin stora wrestlingidol Salt Water Redneck, och vill ta sig till hans wrestlingskola i North Carolina; precis som han sett reklam för på sitt gamla VHS-band. Motvilligt får Zak följa med Tyler, samtidigt som sköterskan på äldreboendet Eleanor försöker att hitta åt dem - vilket tyvärr även Duncan och Ratboy försöker göra...

Det låter kanske inte så märkvärdigt, och det här är för all del ingen alltför originell film. Men The Peanut Butter Falcon är bättre än väntat, och är faktiskt en bra och underhållande film. Det finns ett visst djup, men framförallt är det klassisk "feel good" enligt konstens alla regler. Men det funkar ändå ganska bra, tack vare en hyfsad humor, intressanta rollfigurer, mycket värme och rikligt med charm. Det är långt ifrån någon stor skrattfest, utan det rör sig mer om småfniss och det är ganska sällan man skrattar högt. Men å andra sidan är det väldigt charmigt, och med både intressanta och hyfsat mångfacetterade rollfigurer. I all sin enkelhet har det också blivit en riktigt underhållande film, som är engagerande från början till slut.

Dock är det tämligen övertydligt, och ibland känns det som att regissören skriver oss på näsan när man hade önskat lite mer subtila scener. Det förekommer också enstaka trovärdighetsproblem, där framförallt en rollfigur genomgår en orealistiskt snabb förvandling och där det känns som att någonting saknas. Ofta upplevs filmen något tillrättalagd, och till allra största delen är det förutsägbart - och vid ett par tillfällen också en smula översentimentalt. Genom de stereotyper och klichéer som förekommer känns det också som att manuset hade förtjänat en översyn, men åtminstone en del av bristerna kompenseras av den fina värme och känsla som förmedlas genom den berörande historien.

The Peanut Butter Falcon är en bra och underhållande film, som har ett snyggt foto och bra skådespelare. Shia LaBeouf och Dakota Johnson är förstås alltid bra, men jag blev mest överraskad över Zachary Gottsagen - som har Downs syndrom på riktigt - och spelar utmärkt. Jag hade gärna önskat lite mer humor och ett mindre övertydligt manus, men trots att det inte är någon alltför minnesvärd film så är den välgjord med en intressant story, mycket värme och en utmärkt stämning. Då kan man förlåta en del av snedstegen i manuset, och det är en film väl värd att ses om man uppskattar typisk "feel good" men dock ganska lyckad sådan. Efter moget övervägande väljer jag en hyfsat stabil sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 mars 2021

Recensionen har lästs 934 gånger av 562 personer, sedan den 12 mars 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - ETTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern