Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Raven
(The Raven)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter The Raven på CDON
Drama / Thriller / Rysare / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Thriller
Produktionsland/år: Spanien/Ungern/USA, 2012
Produktionsbolag: Intrepid Pictures, FilmNation Entertainment, Galavis Film & Pioneer Pictures, i samarbete med Relativity Media
Producent: Marc Evans, Trevor Macy & Aaron Ryder
Regi: James McTeigue
Manusförfattare: Hannah Shakespeare & Ben Livingston
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Edgar Allan Poe - John Cusack Kommissarie Fields - Luke Evans
Emily Hamilton - Alice Eve Kapten Hamilton - Brendan Gleeson
Doc Clements - Adrian Rawlins Griswold - John Warnaby
Maddux - Kevin McNally Ivan - Sam Hazeldine
Mrs. Bradley - Pam Ferris Polischef Cantrell - Oliver Jackson-Cohen

Den amerikanska författaren, poeten och litteraturkritikern Edgar Allan Poe (1809 – 1849) anses vara en av USA:s mest inflytelserika författare, och anses ha uppfunnit genren kriminalromaner. Han skrev flera dussin dikter och även en stor mängd noveller, men däremot bara ett par fullängdsromaner. Han är kanske mest känd för dikten Korpen, men skrev även en stor mängd kriminal- och skräckromaner. Han dog i oktober 1849 i Baltimore, efter att ha hittats virrande omkring på gatorna i kläder som inte tillhörde honom själv. Vad han gjorde de sista dagarna i livet eller vad han egentligen dog av är det än idag ingen som vet. Det är utgångspunkten för thrillern The Raven, regisserad av James McTeigue (mest känd för V för Vendetta) och skriven av Hannah Shakespeare och Ben Livingston, som berättar en fiktiv berättelse om vad som hände de sista dagarna i Edgar Allan Poes liv. I Sverige har filmen släppts direkt på DVD.

Året är 1849 i Baltimore. Edgar Allan Poe har inte skrivit vare sig dikter eller noveller på länge, och nuförtiden super man mest. Men han blir inblandad i ett mycket komplicerat fall en mamma och hennes dotter plötsligt blir mördade i Baltimore på ett mycket brutalt sätt. Kriminalkommissarien Fields inser snart att morden är en exakt kopia av mord som Edgar Allan Poe skildrat i en av hans skräcknoveller. Till en början blir Edgar misstänkt för att ha begått morden, men Fields inser att det inte är så enkelt när ännu fler personer hittas mördare - samtliga dödade på sätt som till punkt och pricka överensstämmer med Edgars böcker. Nu blir Edgar Allan Poe den enda som möjligen kan hitta gärningsmannen innan det är för sent...

Att göra en påhittad film om verkliga personer och med utgångspunkt från historiska fakta är onekligen ett annorlunda begrepp, men å andra sidan har det ju fungerat förut. Utgångspunkten här handlar helt enkelt om en spekulation om vad som hade kunnat tänkas hända under den korta tidsperiod där ingen lyckats fastlägga vad Edgar egentligen gjorde. Jag kan inte påstå att jag är någon specialist på Edgar Allan Poe eller hans litterära verk, men The Raven har onekligen en mycket intressant premiss. Så jätteoriginellt är det inte, utan till mångt och mycket rör det sig om en tämligen traditionell kriminalare och pusselfilm där man kämpar mot klockan. Men här finns en del ovanliga begrepp, vilket i kombination med den historiska miljön och att det faktiskt handlar om Edgar Allan Poe förhöjer helhetsintrycket.

Storyn är av gammalt klassiskt slag, men är icke desto mindre klart intressant. Filmen är också välgjord och engagerande, som håller intresset vid liv hela tiden trots ett något långsamt tempo. Det är mycket fängslande, där man sitter på helspänn under stora delar av filmen. Det är också en obehaglig film med en klaustrofobisk stämning, och med ett fåtal riktigt otäcka scener. Om man så vill är det en dramathriller med vissa rysarinslag, och det fungerar förvånansvärt väl. Det är intressant, engagerande och bitvis berörande. Bitvis blir man rentav slut av att se på filmen, för det förekommer en del riktigt obehagliga scener. Det är också överlag riktigt spännande och med en föredömligt intensiv stämning trots att tempot aldrig blir speciellt högt. Samtidigt finns också viss lågmäld humor och en del charm, som gör att filmen hela tiden underhåller.

Dock är The Raven ganska förutsägbar, och utifrån premissen blir slutet ganska givet. Det är förståeligt, då möjligheterna till originella slut är klart begränsade utifrån filmens idé, men någon form av oväntad vändning hade ändå varit uppskattat. Jag kan också tycka att vi inte får tillräckligt många ledtrådar kring vem gärningsmannen är för att man ska vara intresserad att gissa vem mördaren är allt eftersom, och det var först mot slutet som jag kunde upptäcka någon form av ledtråd för att kunna dra någon slutsats. Tittarna släpps helt enkelt inte in tillräckligt mycket, utan förblir lika ovetande som Edgar Allan Poe och poliserna, och då fungerar filmens gissningslek inte lika bra som annars hade varit fallet. Det är ändå hyfsat fängslande och riktigt spännande, men man blir inte lika engagerad själv som om man faktiskt fått fler ledtrådar under filmens gång.

Dessutom lider filmen av vissa logiska luckor och trovärdighetsproblem, och i synnerhet under den sista halvtimmen sjunker trovärdigheten avsevärt. Det förekommer också en väldigt otäck och äcklig scen, som tyvärr blivit alldeles för utdragen och som bara verkar syfta på att frossa i våld och blod. Det är märkligt, då filmen i övrigt har en riktigt effektiv avskalad stil där man mer bara får se antydningar - förutom just i denna enda scen ganska tidigt in i filmen, vill säga.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk som på ett imponerande sätt lyckas förmedla precis rätt tidskänsla för 1840-talets USA. Det är snyggt, stämningsfullt och någorlunda lågmält. Dock är ganska många scener väldigt mörka och dunkla, där det inte alltid är så lätt att faktiskt lyckas att se vad som händer. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och John Cusack gör en riktigt bra insats som Edgar Allan Poe. Han är någorlunda lik den verkliga personen och spelar trovärdigt och naturligt, men vid en del tillfällen balanserar han på gränsen till överspel. Alice Eve är som alltid utmärkt och gör en imponerande insats som Emily, men får tyvärr inte alltför mycket att arbeta med i den här rollen. Luke Evans är riktigt bra som kommissarie Fields, men samtidigt finns det inga direkta Oscarsvärdiga insatser i den här filmen. Bra men inte jättebra, kan man väl sammanfatta det hela med.

The Raven har en mycket intressant och annorlunda premiss, med att utifrån korrekta historiska fakta försöka förmedla en påhittad spekulativ historia om vad som hände Edgar Allan Poe under hans sista tid i livet. Det är väl inte alltför sannolikt att den här filmen lyckats att pricka rätt i vad som verkligen hände, men det är utan tvekan en både intressant, intensiv och spännande film som håller intresset vid liv. Det är snyggt och välgjort, men samtidigt också med vissa logiska luckor. Det sänker helhetsintrycket, men det är ändå en bra film som är väl värd att se för de allra flesta. Därmed förtjänar filmen en stabil sjua; varken mer eller mindre.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, vilket är egendomligt då filmen enligt uppgift spelats in i Cinemascope i 2,35:1. Om det stämmer torde det innebära att bilden beskurits i sidled, men jag har ingenting att jämföra med och har därför inte kunnat dra några säkra slutsatser. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, och bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter spelas ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Slutligen kommer vi till en oerhört enkel engelskspråkig huvudmeny som är stillastående - här finns bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS 6.1. Det går inte ens att byta språk, utan det man valde i början är det som gäller. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt om än inte alltför förvånande för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 november 2012
Senast uppdaterad: 17 november 2012

Recensionen har lästs 2833 gånger av 1907 personer, sedan den 16 november 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SJUA - NOLLA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern