Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Wrestler
(The Wrestler)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome Distribution för recensionsexemplaret
Sök efter The Wrestler på CDON
   ANNONS
Drama / Sport / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Sportdrama
Produktionsland/år: Frankrike/USA, 2008
Produktionsbolag: Saturn Films, Protozoa Pictures & Wild Bunch
Producent: Darren Aronofsky & Scott Franklin
Regi: Darren Aronofsky
Manusförfattare: Robert Siegel
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Randy - Mickey Rourke Cassidy - Marisa Tomei
Stephanie - Evan Rachel Wood Lenny - Mark Margolis
Wayne - Todd Barry Nick Volpe - Wass Stevens
Scott Brumberg - Judah Friedlander Ayatollah - Ernest Miller

Den mångfaldigt prisbelönade amerikanska regissören, manusförfattaren och producenten Darren Aronofsky har blivit känd genom filmer som Requiem for a Dream och The Fountain. Till hans senaste film The Wrestler (som han dock inte skrivit manus till) har han tagit sig an en sport som i mångt och mycket tillhör forntiden - nämligen wrestling, d.v.s. professionell fribrottning där matchernas utgång är avgjorda på förhand. Här kretsar handlingen kring den forna wrestlingstjärnan Randy "The Ram" Robinson. Under 1980-talet var han en stor stjärna, men precis som med flesta sportutövare har lyckan inte varat för evigt. Numera lever han uteslutande på gamla meriter, och har fortsatt att hanka sig fram inom sporten; fast numera i liten skala där de stora arenorna utbytts mot små gymnastiksalar. Han har inga pengar, har stora problem med droger och är hörselskadad. Socialt har han heller inget liv; han har ingen partner och har en dotter som han helt tappat kontakten med. Men efter en ovanligt vild och brutal wrestlingmatch drabbas han av en hjärtinfarkt och hamnar på sjukhus. Hans läkare avråder honom starkt från att fortsätta att utöva sporten. Då bestämmer sig Randy för att ta itu med sitt liv, och lämna branschen. Han tar ett vanligt hederligt jobb på charken i ett varuhus, försöker få kontakt med dottern Stephanie och försöker att inleda ett förhållande med strippan Cassidy som han blir förälskad i. Men lyckas Randy verkligen att helt hålla sig borta från wrestlingen...?

Wrestling är i mina ögon en av de absolut tråkigaste "sporter" som finns, och jag har aldrig förstått poängen med att se på matcher som man vet är uppgjorda på förhand. Därför var mina förväntningar inför The Wrestler lite ljumma, trots lysande kritik världen över och många vunna priser. Inledningsvis började jag också undra vad jag egentligen gett mig in i. Filmens första 30 minuter är nämligen riktigt dåliga - det finns i stort sett ingen handling alls, utan allting fokuserar på våldsamma och blodiga matchscener som inte tillför någonting. En del av dessa är dessutom plågsamt obehagliga att titta på. Men efter en av de mest oengagerande inledningarna som världen någonsin skådat, så tar sig filmen dessbättre. När fokuset flyttas över på Randy som person istället för matcherna, så blir det genast mycket mer intressant och The Wrestler förvandlas till en ganska bra film. Vi får lära känna Randy riktigt väl, och det har blivit en intressant och mångbottnad rollfigur. Även Cassidy är intressant och har fått ett visst djup, även om jag hade önskat att hon fått större utrymme. Trots allt verkar hennes livsöde minst lika intressant som Randys. Det här är knappast en alltför originell eller nyskapande film, men filmmakarna lyckas trots allt att väcka intresse för historien och det blir överlag ganska engagerande. Samtidigt kan jag dock inte påstå att jag blev överförtjust, utan trots wrestlingtemat hade jag nog ändå väntat mig mer. Ett grundläggande problem är att Randy inte blivit en särskilt sympatisk rollfigur, utan framstår som tämligen enkelspårig och bitvis omänsklig och egocentrisk. Han är visserligen intressant, men lockar definitivt inte till någon direkt sympati. Manusförfattaren har helt enkelt misslyckats med att förklara varför Randy blivit så besatt av wrestling, till den höga grad att han knappt har någon socialt liv alls. Åtminstone för oss som inte själva är intresserade av wrestling, så förblir det ett mysterium hur denna "sport" kan locka till så stort intresse och varför Randy blivit som han blivit. I en del fall behöver osympatiska rollfigurer inte vara något egentligt problem, men i en sådan här film blir det A och O. Utan någon att heja på i filmen, så kan man inte fängslas eller beröras till fullo av handlingen, trots att den bitvis är åtminstone lite gripande.

Randys dotter Stephanie har också blivit alldeles för endimensionell och intetsägande. Trots att hon har en viktig roll för handlingen, så får man inte veta mycket om henne och hon förblir ett frågetecken. Att få veta mer om henne och hennes relation till Randy, och att få ett större djup på karaktären, hade varit värdefullt för att få en bättre film. Vi får exempelvis inte ens veta en så viktig detalj som vad som hände med Stephanies mamma, eller varför Randy helt brutit kontakten med sin dotter. Filmen är också väldigt förutsägbar, och några större överraskningar väntar inte. Mot slutet tar också manusförfattaren till lite väl många klichéer och billiga lösningar, plus att filmen bitvis känns översentimental. Slutet är också alldeles för ouppklarat och intetsägande, och känns inte alls som ett riktigt slut. Visuellt är det dock en upplevelse, och fastän det sannerligen inte är några vackra vyer som erbjuds, så är det snyggt filmat. Bildspråket är starkt och originellt, och filmen är till stor del filmad med handkamera. Det fungerar riktigt väl i det här fallet, och förutom under de mest blodiga matchsekvenserna blir det aldrig för skakigt. Filmen får närmast en dokumentär känsla, och det passar det här temat utmärkt. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och Mickey Rourke gör en minnesvärd rolltolkning som Randy. Han lyckas på ett ypperligt sätt att porträttera en avdankad wrestlingstjärna, och det blir riktigt trovärdigt och starkt. Man kan heller inte låta bli att jämföra med Mickey Rourke själv, som precis som sin rollfigur verkar ha passerat sin storhetstid med råge. Han är inte alls sig lik längre, och ser numera ganska stel och känslolös ut. Det passar visserligen ganska bra för en här rollfiguren, men känns ändå lite konstlat. Men de bästa skåderspelarprestationerna står egentligen Marisa Tomei och Evan Rachel Wood för som Cassidy respektive Stephanie, och de gör mycket imponerande och starka insatser och gör allt de kan för att väcka liv i rollfigurerna. Överlag är The Wrestler definitivt en ganska bra och intressant film, men samtidigt kan jag inte helt instämma i de mängder av lovord som filmen fått över hela världen. Den är helt enkelt inte så bra som alla vill göra gällande, utan hade kunnat bli betydligt bättre utifrån samma förutsättningar. Fortfarande är det en fullt sevärd film som kan rekommenderas för de flesta, men å andra sidan skulle jag inte vilja se om den i första taget. Därför kan jag helt enkelt inte ge den mer än en stark sexa, trots att det är en fascinerande och relativt minnesvärd film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 juli 2009
Senast uppdaterad: 15 juli 2009

Recensionen har lästs 3136 gånger av 1700 personer, sedan den 15 juli 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TREA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern