Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Thor: The Dark World
(Thor: The Dark World)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Thor på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 52 minuter
Genre: Fantasyactionäventyr
Produktionsland/år: Island/USA, 2013
Produktionsbolag: Marvel Enterprises
Producent: Kevin Feige & Stan Lee
Regi: Alan Taylor
Manusförfattare: Christopher Yost, Christopher Markus & Stephen McFeely, baserat på en story av Don Payne & Robert Rodat samt en serietidning av Stan Lee, Larry Lieber & Jack Kirby
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Thor - Chris Hemsworth Jane - Natalie Portman
Darcy - Kat Dennings Erik - Stellan Skarsgård
Loke - Tom Hiddleston Oden - Anthony Hopkins
Malekith - Christopher Eccleston Heimdall - Idris Elba
Ian - Jonathan Howard Frigg - Rene Russo
Algrim/Kurse - Adewale Akinnuoye-Agbaje Sif - Jaimie Alexander
Volstagg - Ray Stevenson Fandral - Zachary Levi
Hogun - Tadanobu Asano Tyr - Clive Russell
Richard - Chris O'Dowd Bor - Tony Curran

Serietidningsjätten Marvel Comics har skapat en lång rad serietidningsfigurer och superhjältar genom åren. En av dessa fick namnet Thor, och baserades på den nordiska åskguden Tor och andra karaktärer förekommande i nordisk mytologi. Den självnämnda serietidningen Thor skapades av legendariska manusredaktören Stan Lee, manusförfattaren Larry Lieber och tecknaren Jack Kirby, och resulterade i 376 nummer av tidningen fram tills 1996. Efter det har karaktären återuppstått i andra sammanhang och är vanligt förekommande i USA än idag, trots att serietidningen mig veterligen inte givits ut i Sverige. 2011 hade en filmversion med Thor premiär, och nu är det dags för en uppföljare. Inför Thor - The Dark World har regissör och manusförfattare bytts ut, och nu är det Alan Taylor - som annars mest arbetat med TV-serier såsom Sex and the City, Sopranos och Game of Thrones - som regisserat.

Det har gått två år sedan händelserna i den första filmen. Asaguden Thor (Tor) har räddat världen ett par gånger om, men har fortfarande inte kunnat sluta tänka på Jane. Hon har inte heller kommit över honom, men utreder nu tillsammans med Darcy en mystisk plats i London där saker försvinner i tomma intet. Det beror på att alla nio världar en gång var femtusende år hamnar exakt linjärt med varandra, och då är det möjligt att ta sig mellan de olika världarna. Det vill svartalfen Malekith utnyttja för att få tag i den magiska kraften Etern, som gudarna stal från Svartalfheim för att gömma så ingen kan utnyttja dess krafter till ondo.

Jag har inte läst någon av serietidningarna, men den första filmen Thor var trots några brister riktigt bra. Att bygga upp filmer kring nordisk mytologi är ett smart grepp, och storyn är intressant om än inte riktigt lika genomarbetad som den förra filmens. Det är fascinerande, samtidigt som det inte känns som en upprepning av vare sig den förra filmen eller andra superhjältefilmer. Det är charmigt och det finns också en del lågmäld humor och några smarta one-liners, vilket jag uppskattar. Det är engagerande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt.

De flesta rollfigurer har blivit förhållandevis mångbottnade och nyanserade, även om det är bäst ställt med Thor, Jane och Darcy. Erik har tyvärr fått mindre utrymme än i den första filmen, vilket är lite synd. Oden hinner få några nyanser, men förblir tyvärr relativt endimensionell. Däremot har Loke fått mer utrymme och lite fler nyanser än senast - han är fortfarande stereotyp, men inte riktigt lika endimensionell som förut. Överlag känns ändå personbeskrivningar och karaktärsutvecklingar bättre än vid de flesta andra serietidningsfilmatiseringar, och det är imponerande att man lagt ner så mycket tid på sådant istället för att bara satsa på effekter och action. Ibland blir det dock lite onödigt invecklat, och jag misstänker att man bättre hänger med om man är mer insatt i nordisk mytologi än vad jag är.

Vid några tillfällen blir det dock lite väl långa actionsekvenser, och när de dessutom innefattar gudar som överlever nästan allt så blir det snabbt tröttsamt och oengagerande. Därför hade filmen vunnit på att kortas ner lite, framförallt under den sista tredjedelen som mer fokuserar på action än tidigare. Men jag är glad att tyngdpunkten trots allt ligger på drama och äventyr, och det är därför relativt få actionscener som tar upp en förhållandevis liten andel av den totala speltiden - åtminstone under de första två tredjedelarna. De mest inbitna actionfanatikerna kommer sannolikt att tycka att det är för lite action här, men för mig som föredrar något djupare filmer är det ett välkommet begrepp. Thor är kanske ingen alltför djup film, men den har trots allt ett visst budskap och ett bättre manus än många filmversioner av serietidningar. Mot slutet uppstår dock vissa logiska luckor, och jag får inte allting att hänga ihop då fokuset verkar ha legat på oväntade vändningar hellre än logik.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk med imponerande specialeffekter. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och glädjande nog spelas alla återkommande rollfigurer av samma skådespelare som i den förra filmen. Chris Hemsworth är riktigt bra som Thor, och jag uppskattar att man för den rollfiguren valt en inte alltför känd skådis; effekten blir bättre då. Jag känner visserligen igen honom från den australiensiska långköraren Home and Away, men det är nog (tyvärr) inte alltför många svenskar som följt den serien. Natalie Portman är utmärkt som Jane, och gör en stark och trovärdig rollprestation. Kat Dennings och Stellan Skarsgård är som vanligt utmärkta som Darcy respektive Erik, och båda spelar övertygande och naturligt. Anthony Hopkins imponerar också som Oden, och glädjande nog är Tom Hiddleston lite bättre än tidigare som Loke även om han fortfarande är en smula opersonlig.

Jag såg filmen i 3D-version, men jag kan tyvärr inte påstå att jag blev alltför imponerad av 3D-effekterna. Visserligen har många scener en hyfsad djupkänsla och vid ett par kameraåkningar blev jag riktigt imponerad, men i övrigt är det ont om häftiga effekter och filmen upplevs nog lika bra i vanlig hederlig 2D-version. Dessutom gör 3D-glasögonen att filmen blir lite mörk, och det verkar inte heller ha kompenserats av filmmakarna som gör att det vid vissa tillfällen är lite svårt att se allt som händer.

Thor - The Dark World är en bra och underhållande film, fast tyvärr blir det mot slutet lite för mycket action vilket gör att filmen inte riktigt når upp i samma höga klass som den första filmen. Det är dock fortfarande en av de mer lyckade serietidningsfilmatiseringar på senare år, och det är charmigt och spännande. Karaktärsbeskrivningarna är ovanligt genomarbetade, men huvudsakligen rör det sig fortfarande om relativt lättsam underhållning för stunden. Men inget fel med det, och som sådan fungerar filmen riktigt väl. Jag kan därför rekommendera den för de flesta, och ger den efter moget övervägande en stabil sjua i betyg. Om ni ser filmen, gör inte misstaget att lämna biosalongen så fort eftertexterna börjar rulla - det förekommer nämligen en extra scen några minuter in i sluttexterna, och sen avslutas allt med ytterligare en scen efter alla sluttexter.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 oktober 2013
Senast uppdaterad: 30 oktober 2013

Recensionen har lästs 2838 gånger av 1658 personer, sedan den 29 oktober 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FEMMA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern