Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Throwing Stars
(Throwing Stars/Who's Your Monkey?)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Throwing Stars på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 24 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: TigerLily Media & 1 Degree Pictures
Producent: Todd Breau
Regi: Todd Breau
Manusförfattare: Ryan Steckloff
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mark - Scott Grimes Laith - Scott Michael Campbell
Hutto - David DeLuise Bobby - Jason London
Rebecca - Susan May Pratt Lynn - Siena Goines
Angi - Katherine Boecher Reed - Kevin Durand
Lisa - Ali Hillis Konstapel Brooks - Wayne Knight
Jillian - Niki Spiridakos Chris - Brett Rice

På filmfestivaler runt om i världen visas ofta independentfilmer som annars ofta inte skulle nå ut till allmänheten. I vissa fall blir dessa filmer vid festivalerna uppköpta av större bolag och kan därmed spridas till en större publik, men i andra fall går det trögare. Till det sistnämnda exemplet hör komedin Throwing Stars av den långfilmsdebuterande regissören Todd Breau och manusförfattaren Ryan Steckloff. Filmen visades på ett flertal filmfestivaler 2007, där den också vann jurypriset för bästa film på Floridas filmfestival och publikpriset på CineVegas International Film Festival i Las Vegas. Trots priserna visade det sig dock vara svårare att nå ut till en bredare publik, och året därpå släpptes filmen slutligen direkt på DVD i hemlandet USA; men då under den omdöpta titeln Who's Your Monkey?. När den slutligen släppts på DVD i Skandinavien två år senare är det under originaltiteln, men trots det är det den omdöpta titeln som anges under förtexterna.

Fyra killar i 30-årsåldern som bor i Jacksonville i Florida har varit vänner sedan lågstadiet, men nu när alla är vuxna är det inte längre lika lätt att hålla ihop vänskapen. Hutto är gift och ska snart bli pappa för första gången. Laith lever i ett stabilt förhållande, men känner sig sexuellt otillräcklig och vill därför aldrig ha sex med sin flickvän. Bobby kan inte komma över sin flickvän som dog nästan två år tidigare i en bilolycka, och tillbringar nu all sin tid med att dricka alkohol och sova på hennes grav (!). Mark är gynekolog, men efter att han blivit prickad kan han inte längre få någon felbehandlingsförsäkring och kan därför inte ägna sig åt sitt yrke. Han har istället sadlat om till att tillverka metamfetamin för den skumma Reed, som också sysslar med djurporr. Efter att Laith av misstag befriat djuren från Reeds porrfilmer ger Reed sig på Mark med pistol med förödande resultat. Nu är Mark mer än någonsin beroende av sina vänner.

På papperet ser Throwing Stars ut som en sådan film som jag brukar tycka om, så jag såg fram emot vad jag trodde skulle bli en riktigt trevlig film. Och en film som vunnit jurypriset för bästa film på Floridas filmfestival borde väl vara ett ganska säkert kort...? Storyn är kul och intressant, och det märks att filmteamet haft fina ambitioner om att skapa en smart och annorlunda komedi som sticker ut från mängden.

Men även de bästa avsikter gör inte automatiskt en bra film, och i slutändan blev jag tyvärr riktigt besviken på Throwing Stars. En förutsättning för en lyckad komedi är förstås humor, men det här är helt enkelt inte roligt. Jag skrattade en enda gång under hela filmen, och även då var det mer ett småfniss än ett högt skratt. Annars går det inte längre än till leenden vid några tillfällen, och betydligt mer än så borde man kunna förvänta sig av en komedi.

Inledningsvis är det ändå en ganska trevlig film, som kör på i fin takt och innehåller en del charm. Det är intressanta rollfigurer, och fastän de flesta inte känns alltför sympatiska så känns de äkta utan att ta den alltför vanliga genvägen med stereotypa och klichéfyllda karaktärer. Det är trevligt och man får lära känna de centrala rollfigurerna hyfsat väl. Till en början är därför filmen lagom skruvad, och känns trovärdig trots något extrema karaktärer. Men när handlingen tar fart på allvar och huvudkonflikten presenterats, så spårar det ur lite väl mycket. Det blir alltmer långsökt, och trovärdigheten sjunker snart till botten.

Tempot blir lågt, vilket manusförfattaren försökt att kompensera med dialog, dialog och ännu mer dialog. Om bara dialogen hade varit rolig, så hade det inte gjort något. Men utan humor blir det snabbt oengagerande och rentav ganska tråkigt, och inte blir det bättre av att dialogen känns ganska krystad. De fyra killarna som står i centrum känns också lite väl osympatiska, som gjorde att jag hade svårt att känna något för dem. Därför brydde jag mig heller inte om vad som skulle hända med dem, och de enda jag faktiskt brydde mig om var istället deras fruar och flickvänner. Visserligen är det bättre än att inte bry sig om någon, men knappast ett tecken på en genomarbetad film.

Fotot är fullt funktionellt och har ett effektivt bildspråk, men sticker inte ut från mängden. Skådespelarinsatserna är relativt bra, där alla gör bra ifrån sig men ingen sticker ut som något utöver det vanliga. Throwing Stars har en intressant story och intressanta rollfigurer, och därför borde det ha blivit en riktigt bra film. Men en komedi utan humor ger inte mycket, och när man knappt får skratta en enda gång är något allvarligt fel. Då blir också de andra bristerna alltför tydliga, varför jag i slutändan blev besviken. Men filmen är inte värdelös, och har trots allt en del charm varför den med viss tvekan kan vara värd att se. Betygsmässigt stannar det på en svag fyra, och den första frågan jag ställer mig efter filmens slut är om jurygrupperna på filmfestivalerna verkligen sett samma film som jag...

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket innebär att hela skärmen används på en Widescreen-TV. Ljudet finns i DTS med 5.1-ljud samt vanlig stereo i Dolby Digital, men av någon outgrundlig anledning finns inte Dolby Digital 5.1. Om man inte har en DVD-spelare som klarar av DTS-ljud, så är man alltså förpassad till enbart 2-kanaligt stereoljud även om man skulle ha surroundanläggning; vilket låter minst sagt dumt. Trots allt finns det ju vissa DVD-spelare och hemmabioanläggningar som inte stödjer DTS (som tekniskt sett är en frivillig del av DVD-standarden) men väl Dolby Digital, varför det känns ologiskt att för de som drabbats av det tvingas ta till enbart stereoljud. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men är inget utöver det vanliga. Det finns textning på svenska, norska och danska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade på något språk.

När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas en alltid lika irriterande anti-piratpropaganda i 47 sekunder. Av någon anledning går det inte att vara sig hoppa förbi inslaget eller ens spola på bild, vilket resulterar i att de flesta lär vara rejält irriterade innan de äntligen kan göra något. Därefter möts man av huvudmenyn, som är enkel och stilren men enbart på engelska. En svaghet är att det från menyn inte går att välja att spela filmen utan textning. Vill man se filmen otextad, måste man istället välja något av språken som textning och manuellt stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen börjat. Efter filmens slut visas varningstext på det språk man valt textning på. Till skillnad från de flesta andra DVD-utgåvor från Warner Home Video visas här enbart varningstext för just det språket och inte alla andra språk, vilket är mycket tacksamt. Det enda extramaterial som finns är ett flertal trailers för andra filmer, valbart som ett gemensamt block från huvudmenyn. Det går inte att välja enskilda trailers och det är väl tveksamt om det verkligen kan klassas som extramaterial, men en del av filmerna som uppmärksammas är mer okända independentfilmer som inte fått mycket till marknadsföring och där det därför är uppskattat med trailers.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 oktober 2010
Senast uppdaterad: 22 oktober 2010

Recensionen har lästs 2981 gånger av 1633 personer, sedan den 22 oktober 2010

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SEXA - NIA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern